Φορολογικές δηλώσεις: Και φέτος ανεβαίνει το “σίκουελ” της παράτασης

Διαβάζεται σε 5'
Φορολογική δήλωση (Φωτογραφία αρχείου)
Φορολογική δήλωση (Φωτογραφία αρχείου) iStock

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες λογιστές φωτογραφίζουν πολιτικές “συγκέντρωσης” στον κλάδο. Το ΥΠΕΘΟ επισημαίνει ότι και πάλι οι Έλληνες τελευταία στιγμή θυμούνται την κατάθεση της δήλωσης.

Επίδικο των ημερών είναι η παροχή παράτασης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ένα «έργο» με σίκουελ κάθε χρόνο…

Βέβαια είναι προφανές ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν «στο παρά πέντε» με κριτήριο το αν σεβαστός αριθμός δηλώσεων, δεν έχει υποβληθεί, μέχρι την καταληκτική ημερομηνίας που είναι η 26η Ιουλίου.

Προφανώς, ρόλο στις αποφάσεις θα παίξει και το τι έχει συμβεί με τα ελλιπή στοιχεία και την καθυστερημένη ανάρτηση των βεβαιώσεων αποδοχών από τους φορείς κι έτσι να καταστεί εφικτό να αποφευχθούν πρόστιμα έως 500 ευρώ που επιβάλλονται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής.

Σε κάθε περίπτωση, και την ώρα που οδεύει στην τελική ευθεία η όλη διαδικασία, οι επιτελείς στο υπουργείο αποκλείουν παράταση μέχρι το τέλος Αυγούστου που ζητούν λογιστές – φοροτεχνικοί με νέα ανακοίνωσή τους χθές, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε ανατροπές στο μηναίο πλάνο των εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος όπως έχει καθοριστεί στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Πυρά λογιστών

Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή της, τη, Δευτέρα 22/7/2024 η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ) έθεσε, εκ νέου το ζήτημα της παράτασης, αλλά με ορίζοντα Σεπτεμβρίου.

“Στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Δήμα δεν λάβαμε απαντήσεις. Δεν γνωρίζουμε αν το υπουργείο οικονομικών θα δώσει παράταση. Οι πληροφορίες μας είναι πως παράταση δεν θα δοθεί, η θα είναι μερικών ημερών. Μακάρι να διαψευστούμε. Κάνουμε γνωστό σε κάθε αρμόδιο ότι δεν είμαστε διατιθέμενοι να πεθάνουμε μέσα στα γραφεία μας, προκειμένου να κερδηθεί οποιοδήποτε στοίχημα. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να τζοογαρει την υγεία μας ! Σας καλούμε όμως να θέσετε ως απόλυτη προτεραιότητα την υγεία τη δική σας , των συνεργατών σας, των οικογενειών σας. Δεν είναι προτεραιότητα μας ούτε τα «έσοδα του κράτους», ούτε η εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών, ούτε οτιδήποτε άλλο.

Όλα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εφόσον είμαστε όλοι υγιείς, γιατί δυστυχώς τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου είναι μπροστά μας! Η ΕΦΕΕΑ θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για το συντονισμό δράσης, με όλους εκείνους τους φορείς και τις ενώσεις, που επιδιώκουν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα μας” αναφέρει η ανακοίνωση, που προσθέτει ότι μέσα από τις διαδικασίες που έχει ακολουθήσει το ΥΠΕΘΟ, ουσιαστικά ενισχύονται οι μεγάλες εταιρείες έναντι των ελευθεροεπαγγελματιών λογιστών:

Συγκέντρωση

“Από την μέρα που άρχισε να «τρέχει» η ημερομηνία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων η κυβέρνηση θέλησε να μας «κόψει το βήχα» και ο αρμόδιος υπουργός έβαζε στοίχημα ότι δεν θα δοθεί παράταση ούτε μία μέρα. Από τη μεριά μας, έχοντας εμπειρία όλων των τελευταίων ετών, ξέραμε ότι χίλια μύρια προβλήματα θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε κατά την υποβολή των δηλώσεων. Η λίστα με τα προβλήματα είναι μακροσκελέστατη που πολλά δεν έχουν επιλυθεί ακόμα και σήμερα.

Το υπουργείο τα γνωρίζει πολύ καλά, μιας κι εμείς , σχεδόν εβδομαδιαία βάση τα κοινοποιούσαμε στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Αυτό δε συμβαίνει πρώτη φορά αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια, με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Η θέση της ΕΦΕΕΑ από την πρώτη στιγμή είναι ότι το πέρας των δηλώσεων δεν μπορεί να είναι πριν την 30η Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα του μηδενισμού κάθε δικαιώματος, αρνείται να δει την πραγματικότητα. Γιατί άραγε τη στιγμή που όλοι διαφωνούν με τους χειρισμούς του υπουργείου; Παρ ότι μέχρι και σήμερα, και ενώ είναι πασιφανές ότι ο «λογαριασμός δεν βγαίνει» μέχρι την 26η Ιουλίου, η κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν θα δοθεί παράταση. Αλήθεια ενώ διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δοθεί παράταση, γιατί δεν μας εξηγεί έστω και ένα στέλεχος της, το λόγο της άρνησης; Μήπως τους ενδιαφέρουν πράγματι τόσο πολύ τα έσοδα του κράτους; Αν ναι τότε για τι «άνοιξαν» το σύστημα πολύ αργότερα από κάθε άλλη χρονιά και μάλιστα με πολλαπλάσια προβλήματα στις εφαρμογές από κάθε άλλη φορά; Η μήπως πρέπει να κερδηθεί το στοίχημα που έβαλε με τους δημοσιογράφους ο κ. Χατζηδάκης; Αν ναι τότε η σοβαρότητα της κυβέρνησης έχει περάσει πραγματικά σε άλλο, ανώτερο επίπεδο !

Σε όλους τους λογιστές, στο σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της χώρας , ακόμα και σε πολύ μεγάλο αριθμό κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών, φαντάζει αυτονόητη η παράταση. Όμως για την αδικαιολόγητη άρνηση της κυβέρνησης , κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δεν δίνεται. Η ΑΑΔΕ όμως ήταν τόσο έτοιμη που στις 18/7/24 ( !!) εκδίδει διευκρινιστική εγκύκλιο (Ε2051/2024 ) για την εφαρμογή του Ν.5073 στους πωλητές λαϊκών αγορών ! Πάντως τα μεγάλα λογιστικά γραφεία και οι ελεγκτικές εταιρείες τρίβουν τα χέρια τους !

Πλέον είναι απαίτηση του συνόλου των λογιστών ότι ο μήνας Αύγουστος δεν μπορεί να είναι μήνας με δηλωτικές υποχρεώσεις. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα στην ξεκούραση τον Αύγουστο για εμάς και τους συνεργάτες μας. Για ποιο λόγο να συνεχίσουμε να καταγράφουμε περισσότερους συναδέλφους με ψυχοσωματικές ασθένειες, να οδηγούμαστε σε αδιέξοδες καταστάσεις. Η υγεία μας είναι πάνω απ όλα !” σημειώνει η ΕΦΕΕΑ.

Η ροή

Στο μεταξύ, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν σε σύνολο 6,6 εκατ. που θα πρέπει να κατατεθούν υπολείπονται περίπου 1 εκατ. δηλώσεις και συνεπώς για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει ο μέσος ημερήσιος ρυθμός υποβολής δηλώσεων να κυμαίνεται στις 250.000. της παράτασης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα