Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν

Διαβάζεται σε 3'
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Στον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα πέντε χρόνια αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Politico. Τι είπε για το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου της Κομισιόν.

Την επιθυμία του για ένα ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει «αφενός την οικονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ» εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Politico, σε συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στον πρόλογό του για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, το Politico σημειώνει πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ανένδοτος στο να λάβει η χώρα του μια πολύ σημαντική θέση όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συγκροτήσει την κορυφαία ομάδα της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» ενώ στη συνέχεια προσθέτει πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πάρει και αυτός αυτό που θέλει, αφού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία».

Η θέση του Επιτρόπου για τη Μεσόγειο

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα διεκδικεί τη θέση του νεοαναγγελθέντα Επιτρόπου για τη Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν λέω κάτι τέτοιο, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε αυτό το ρόλο. Σίγουρα θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να υπάρχει ένας επίτροπος για τη Μεσόγειο.

Υποθέτω ότι τελικά θα είναι μια μεσογειακή χώρα (σ.σ. που θα λάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο) (…) Υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν πολύ, και στο τέλος της ημέρας είναι μια απόφαση που λαμβάνει ο πρόεδρος».

«Εναπόκειται στους συναδέλφους μου να κρίνουν ποιος πραγματικά συνεισφέρει πολύτιμα», είπε ακόμη μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε τον αριθμό των συνόδων κορυφής στις Βρυξέλλες στις οποίες έχει συμμετάσχει. «Έτσι και πάλι, προσπαθώ πάντα να προσθέτω αξία, όχι μόνο να μιλάω εκ μέρους της Ελλάδας, όπως πρέπει, αλλά και να προσπαθώ να βλέπω το ευρύτερο τοπίο και να προσπαθώ να παίρνω αποφάσεις που ενισχύουν και την Ευρώπη. Έτσι βλέπω λοιπόν τον ρόλο μου».

Τα ονόματα που είναι στο τραπέζι για την επιλογή της Ελλάδας για την Κομισιόν

Όπως γράφει το Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την επιλογή της Ελλάδας για την επόμενη Επιτροπή.

Ο σημερινός Έλληνας επίτροπος, Μαργαρίτας Σχοινάς, είπε στο Playbook των Βρυξελλών αυτόν τον μήνα ότι θα ήθελε να παραμείνει και θα ήταν «μεγάλη τιμή».

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα ονόματα στο παιχνίδι, μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών

Ωστόσο, σκιά στην πολιτική επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή σκηνή έριξε το σκάνδαλο των υποκλοπών, τονίζει το Politico. Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την «ανοιχτή», όπως αναφέρει, προσέγγισή του για τον χειρισμό του και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε την ευθύνη. «Αλλά νομίζω ότι συνολικά, η θετικότητα βγαίνει από την Ελλάδα και υπερτερεί κατά πολύ των αρνητικών. Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε τέλειοι, αλλά πάντα αναγνωρίζαμε τα όποια λάθη έγιναν», είπε.

Η επόμενη πενταετία

«Κοιτάζοντας προς τα εμπρός για την επόμενη πενταετία, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει μια δύσκολη συζήτηση σχετικά με το πώς θα πληρώσει για τις φιλοδοξίες της για το κλίμα, την ανταγωνιστικότητα και την άμυνα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχει μια «διανοητική ασυνέπεια μεταξύ του βάθους των στόχων μας και των οικονομικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα