Μεγάλη συναυλία σήμερα το απόγευμα στο Σύνταγμα κατά του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία

Διαβάζεται σε 4'
Απεργιακή συγκέντρωση εργαζομένων σε δομές Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης Εξαρτήσεω κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την "ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης".
Απεργιακή συγκέντρωση εργαζομένων σε δομές Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης Εξαρτήσεω κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την "ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης". ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Με κεντρικό αίτημα να αποσυρθεί το ν/σ του Υπ. Υγείας για την ψυχική υγεία, σωματεία και φορείς διοργανώνουν το απόγευμα της Τετάρτης (24/7) στο Σύνταγμα, συλαλλητήριο και συναυλία.

Συνεχίζεται η μάχη των εργαζομένων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας και στους οργανισμούς απεξάρτησης ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την “Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης”.

Συγκεκριμένα, για σήμερα, Τετάρτη (24/7), ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την ψυχική Υγεία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και της ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι τις 15:00 και συγκέντρωση στις 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος.

Την κινητοποίηση στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ.

Όπως αναφέρει, “η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της την από 22/07/24 ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, στηρίζει την κινητοποίηση της ομοσπονδίας αύριο, Τετάρτη 24 Ιουλίου και ώρα 12.00, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία. Καλούμε τα συνδικαλιστικά στελέχη του Λεκανοπεδίου να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα ώρα 12.00 στη Βουλή καθώς και τα συνδικαλιστικά στελέχη της περιφέρειας να πάρουν μέρος στις τοπικές διαμαρτυρίες που θα οργανώσουν τα σωματεία”.

Συλλαλητήριο και συναυλία στο Σύνταγμα

Παράλληλα, το απόγευμα της Τετάρτης (24/7) διοργανώνεται συλλαλητήριο και συναυλία στις 19:30 στο Σύνταγμα με τίτλο “Χρέος μας η ζωή και όχι “πάμε και όπου βγει” αυτό το νομοσχέδιο να αποσυρθεί”.

Σωματεία και φορείς αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους για την σημερινή κινητοποίηση:

“Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας μέσα στο κατακαλόκαιρο έρχεται να ξεμπερδέψει μια και καλή με ότι έχει μείνει όρθιο στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες της ΕΕ και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021 – 2030. Αντί να στελεχώσει με όλο το αναγκαίο προσωπικό τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, αντί να προχωρήσει στην δημιουργία νέων δομών, στην ενίσχυση της ανύπαρκτης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης, στην ενίσχυση των δημόσιων «στεγνών προγραμμάτων», παραχωρεί ότι έχει απομείνει δημόσιο στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση στους ιδιώτες και τους επιχειρηματικούς ομίλους!

Την ίδια ώρα που συνολικά ο λαός, οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση, η επιστημονική κοινότητα, οι θεραπευόμενοι και οι οικογένειές τους έχουν καταδικάσει το σχέδιο νόμου – έκτρωμα μέσα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις πολύμορφες δράσεις σε όλη την Ελλάδα, η Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κρύβεται γιατί δεν μπορεί να υπερασπιστεί την διάλυση ενός τόσο ευαίσθητου τομέα της υγείας, προπομπό για όσα δρομολογούν το επόμενο διάστημα συνολικά στο ΕΣΥ.

Τους λέμε ότι το σχέδιο νόμου δεν θα περάσει και σε κάθε περίπτωση θα μείνει στα χαρτιά!

Στην κινητοποίηση καλούν:

  • Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ,
  • Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ,
  • Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ,
  • Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών,
  • Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του “18 Άνω”,
  • Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης,
  • Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής “Επιστρέφω”,
  • Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Σημειώνεται πως σύμφωνα με όσα επισημαίνουν όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς (εργαζόμενοι σε ψυχιατρικές μονάδες και προγράμματα απεξάρτησης, κοινωνικοί λειτουργοί, θεραπευόμενοι, απεξαρτημένοι, εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης και πολλοί ακόμα), των οποίων η γνώμη ουδέποτε ζητήθηκε ή ελήφθη στα σοβαρά υπόψη για τη σχεδίαση του παρόντος νομοσχεδίου,

  • προωθείται το κλείσιμο των δύο μεγαλύτερων ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας (ΨΝΑ “Δαφνί” και ΨΝΘ),
  • αποσαθρώνεται το ευρύ δίκτυο δομών απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ κ.α.),
  • καταργούνται θεραπευτικά προγράμματα στον τομέα της απεξάρτησης, που έχουν αποδείξει επί σειρά ετών την αποτελεσματικότητά τους
  • ιατρικοποιούνται κοινωνικά φαινόμενα, όπως η παραβατικότητα των ανηλίκων
  • ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα