Β. Ψάλτης: Το νέο μοντέλο λειτουργίας της Alpha Bank και οι επόμενοι στρατηγικοί στόχοι

Διαβάζεται σε 6'
Β. Ψάλτης, Alpha Bank
Β. Ψάλτης, Alpha Bank NIKOLAS KOMINIS/STUDIO KOMINIS/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ALPHA BANK/EUROKINISSI

Εξειδικευμένες μονάδες εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, νέα προϊόντα για ιδιώτες και υψηλότερα μερίσματα για τους μετόχους, προανήγγειλε ο Δ/νων Σύμβουλος της Alpha Bank Β. Ψάλτης. Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο Πρόεδρος Β. Ράπανος.

Την δημιουργία από την Alpha Bank δέκα εξειδικευμένων μονάδων εξυπηρέτησης επιχειρηματικών πελατών σε διάφορους κλάδους της οικονομίας και το νέο μοντέλο λιανικής τραπεζικής του Ομίλου ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Διευθύνων Σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης τονίζοντας ότι σήμερα η τράπεζα βρίσκεται στην ισχυρότερη θέση από ποτέ, έχοντας επιστρέψει πλήρως σε τροχιά κερδοφορίας και ανάπτυξης μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Από το βήμα της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων ο κ. Ψάλτης επεσήμανε ότι για την λιανική τραπεζική το πλάνο της τράπεζας εστιάζει στην ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών, με την εισαγωγή 70 νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, την ψηφιοποίηση του 83% των καθημερινών συναλλαγών και το νέο μοντέλο εξυπηρέτησης στα καταστήματα, που οδηγούν σε μείωση του δείκτη κόστους προς έσοδα κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες.

Στο πεδίο των χρηματοδοτήσεων η Alpha Bank αποτελείουσιαστικό στήριγμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας καθώς διατηρεί στενή χρηματοδοτική σχέση με το 80% των μεγάλων επιχειρήσεων και 65% των μικρομεσαίων, όπως ανέφερε ο κ. Ψάλτης, συμπληρώνοντας πως θα υπάρξουν δέκα εξειδικευμένες μονάδες εξυπηρέτησης επιχειρηματικών πελατών σε διάφορους κλάδους της οικονομίας.

Η Alpha δίνει επίσης ιδιαίτερο βάρος στην πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 (800 εκατ. σε βιώσιμες χρηματοδοτήσεις το 2023, εκ των οποίων το ήμισυ σε έργα ΑΠΕ) και εκταμίευση περισσότερων από 3.000 πράσινων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

«Η ανάπτυξη της τράπεζας τα τελευταία τέσσερα χρόνια μας γεμίζει αποφασιστικότητα για νέους, υψηλότερους στόχους, ώστε να καταστήσουμε την Alpha Bank την τράπεζα που είναι στο πλευρό της επιχειρηματικότητας, που δημιουργεί διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες για να προσφέρει ευκαιρίες στους πελάτες της, που επενδύει στην τεχνολογία περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος και τολμά να ηγείται των εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα» τόνισε ο κ. Ψάλτης απευθυνόμενος στους μετόχους.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για υψηλότερα μερίσματα

Απευθυνόμενος στους μετόχους ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank τόνισε ότι η διοίκηση της τράπεζας είναι περήφανη που μετά από 16 χρόνια είναι σε θέση να διανείμει μέρισμα και να επιβραβεύσει τους μετόχους. «Ήσασταν δίπλα μας, πιστέψατε στο όραμά μας και, χωρίς τη στήριξή σας, δεν θα ήταν εφικτή η επάνοδος της τράπεζας στην κερδοφορία και την ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Ψάλτης, προσθέτοντας ότι η τράπεζα θα συνεχίσει την προσπάθεια για την αύξηση της μερισματικής πολιτικής τα επόμενα έτη.

Ο Β. Ψάλτης στάθηκε ιδιαίτερα στην επιστροφή της τράπεζας στο πεδίο της δημιουργίας αξίας και επιβράβευσης των μετόχων, μέσω συνολικής επιβράβευσης της τάξεως των 122 εκατ. ευρώ, που «σπάει» ουσιαστικά σε δύο τμήματα, καθώς τα 61 εκατ. ευρώ εξ αυτών διανέμονται ως μέρισμα (0,026 ευρώ ανά μετοχή) και τα υπόλοιπα 61 εκατ. ευρώ θα στραφούν σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων.

«Η σημερινή είναι μία πολύ ιδιαίτερη ημέρα, γιατί εισηγούμαστε την έγκριση της διανομής μερίσματος, όπως, άλλωστε, έπραττε η τράπεζα αδιάλειπτα τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση. Τιμούμε την παράδοση επιβράβευσης των μετοχών της τράπεζάς μας», σημείωσε ο ίδιος δίνοντας «σήμα» για υψηλότερες αποδόσεις τα επόμενα χρόνια.

Στρατηγική η συμφωνία με την Unicredit

Αναφερόμενος στη συνεργασία με την UniCredit ο κ. Ψάλτης επεσήμανε ότι η στρατηγική συμφωνία με τον ιταλικό όμιλο δεν αποτελεί απλώς μια μετοχική συμφωνία, αλλά μια ιστορική ευκαιρία για αλλαγή, επιτάχυνση του μετασχηματισμού και ανανέωση της κουλτούρας και ανέλυσε τα τρία σημεία αιχμής της συγκεκριμένης συμφωνίας:

1. Στο wealth management με την ενίσχυση του εύρους προϊόντων και υπηρεσιών προς τους πελάτες της Alpha,
2. Στο wholesale banking, με νέες δυνατότητας για χρηματοδοτήσεις και μεγάλες συναλλαγές σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο και
3. Στη συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία που προσφέρει βέλτιση απόδοση κεφαλαίων στην τράπεζας που διατηρεί το 9,9% της νέα οντότητας.

«Τολμάμε πλέον να αναζητάμε ευκαιρίες και στο εξωτερικό, όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων. Με τον σύμμαχό μας μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, που βασίζεται στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης.

Περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023 ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα του ισολογισμού και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σχολιάζοντας τον επικείμενο κύκλο μείωσης των επιτοκίων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank ανέφερε πως η τράπεζα είναι απολύτως προετοιμασμένη και βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της όχι απλώς για να διατηρήσει, αλλά και να ενισχύσει περαιτέρω την κερδοφορίας της.

Στο πεδίο της οικονομίας έδωσε έμφαση στην περαιτέρω επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας. «Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα, χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη στον διεθνή στίβο» σημείωσε.

Β. Ράπανος: αναγκαία η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αlpha Bank Βασίλης Ράπανος απευθυνόμενος στους μετόχους αναφέρθηκε στις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, στη σημαντικότητα της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2023 υπήρξε έτος καμπής, εστιάζοντας στην ανάγκη η χώρα να παραμείνει στο καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας, με το πλεόνασμα να μην εκλαμβάνεται ως μέσο για την αύξηση των δαπανών, αλλά για τη μείωση του δημόσιου χρέους. «Η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει σε καθεστώς κανονικότητας, αλλά πρέπει να επανέλθει και σε τροχιά σύγκλησης με την Ευρώπη», σημείωσε, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να εκλείψει η δαιμονοποίησης του κέρδους.

«Πρέπει να γίνουν πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, αλλά και στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, ώστε να έλθουν ξένοι επενδυτές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, διότι το πλεόνασμα δεν αποτελεί μέσο για την αύξηση των δαπανών, αλλά εργαλείο για τη μείωση του χρέους.

Απαιτείται, σύμφωνα με τον κο Ράπανο, βελτίωση της επαγγελματικής κουλτούρας, και όχι δαιμονοποίηση του κέρδους προκειμένου η χώρα να καλύψει το επενδυτικό κενό.
Κλείνοντας, ο κύριος Ράπανος αναφέρθηκε στην στρατηγικής σημασίας συνεργασία της Alpha με τον ιταλικό όμιλο Unicredit, κίνηση που σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα και θα αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης για την τράπεζα.

«Ήταν η πρώτη επένδυση μεγάλου τραπεζικού Ομίλου σε ελληνική τράπεζα μετά από 17 χρόνια. Είναι μία επιτυχία αποτέλεσμα της πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας μετασχηματισμού της τράπεζας. Παράλληλα, λειτουργεί ως καταλύτης για την ανάπτυξη της τράπεζας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα