Μητσοτάκης σε γραμμή “εκσυγχρονισμού”, με μηνύματα προς τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ
Διαβάζεται σε 5'Στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να απαντήσει στην εσωκομματική κριτική εκ δεξιών και προδιέγραψε νέες “μεταρρυθμίσεις” σε παιδεία και υγεία
- 24 Ιουλίου 2024 12:43
Στη στρατηγική του “ανοίγματος στο κέντρο” και στην πολιτική του “εκσυγχρονισμού” επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την 50 επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άδραξε την ευκαιρία να απαντήσει στην εσωκομματική κριτική της δεξιάς πτέρυγας και προδιέγραψε τις επόμενες κινήσεις για “μεταρρυθμίσεις”, ιδίως στην παιδεία και την υγεία.
Επισήμανε ότι η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας συμβαδίζει με τα γενέθλια της ΝΔ. Και επικαλέστηκε εκ νέου ότι σύμφωνα με την ιδρυτική της διακήρυξη η ΝΔ “υπηρετεί τα συμφέροντα του έθνους πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε βεβαίως στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στάθηκε φυσικά ιδίως στην ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, κάτι που όπως τόνισε αποτελεί σήμερα σημαντικό εθνικό κεκτημένο.
Τόνισε επίσης ότι τα τελευταία 50 χρόνια άλλαξαν πολλά στη χώρα, με συμβολή πολλών πολιτικών δυνάμενων. “Ο πατριωτισμός πιστεύω ότι -παρά τις όποιες ακραίες φωνές ακούγονται ακόμη σε αυτή την αίθουσα- επανήλθε στις γνήσιες διαστάσεις του μετά την άγρια κακοποίηση του από τη Χούντα και οι πολίτες εγκατέλειψαν πολλές από τις δοξασίες που τους χώριζαν”, σχολίασε μάλιστα ο πρωθυπουργός, σε μία έμμεση αναφορά στα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ, αλλά και στις φωνές εντός ΝΔ που ζητούν δεξιά στροφή.
Τα “καρφιά” για το (παπανδρεϊκό) ΠΑΣΟΚ και η επιμονή στον “εκσυγχρονισμό”
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ως σημαντικά επιτεύγματα των 50 αυτών ετών, τον εκσυγχρονισμό κρίσιμων υποδομών με τη συνδρομή της ΕΕ, τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, τη δημοτική, τις αδιάβλητες πανελλαδικές εξετάσεις, το αξιοκρατικό ΑΣΕΠ, την είσοδο της χώρας στο ευρώ και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
“Αναμφισβήτητα η Ελλάδα προχώρησε, όχι όμως όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσε, καθώς χάθηκαν και μεγάλες ευκαιρίες. Σπαταλήθηκαν στην κατανάλωση κοινοτικοί πόροι που θα βελτίωναν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας”, σχολίασε όμως ο πρωθυπουργός σε μία έμμεση αιχμή κατά του (παπανδρεϊκού) ΠΑΣΟΚ.
“Αναγκαίες αλλαγές συχνά έμεναν μισές, ιδίως σε υγεία, παιδεία, τεχνολογία. Ένα κράτος, που συχνά συμβιβάστηκε με τις αγκυλώσεις του, με κυβερνήσεις που δείλιασαν στο πολιτικό κόστος”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και όρισε ως στόχο στο εξής τη γρήγορη σύγκλιση με πιο προηγμένες χώρες της ΕΕ σε μισθούς και θεσμούς. Έκανε δε λόγο για μία “μάχη τολμηρών μεταρρυθμίσεων που ήδη δίνει η Ελλάδα προκειμένου να απαλλαγεί από τα φρένα που την κράτησαν πίσω δεκατίες”.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε όμως ότι τα προβλήματα αυτά δεν ξεπερνιούνται με μία απόφαση ή ένα νόμο. “Απαιτούν επιμονή αφού γύρω τους ρίζωσαν συμφέροντα που έμαθαν να διαβιούν μέσα στην παραλυσία”, είπε και πρόσθεσε: “Οι εκσυγχρονιστικές τομές πάντα ξεβολεύουν μερικούς, αλλά στο τέλος ωφελούν τους πολλούς”.
“Στις κάλπες θα ξανασυναντηθούμε το 2027”
Ο πρωθυπουργός εξάλλου υποστήριξε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα, αναφερόμενος στην κατάργηση ή μείωση 50 φόρων, την αύξηση του ΑΕΠ, το μεταναστευτικό, τις επενδύσεις, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των συντάξεων. Ενώ ξέκοψε εκ νέου τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, λέγοντας: “Το 2023 η χώρα ήταν καλύτερη από το 2019. Έτσι και το 2027, όταν ξανασυναντηθούμε στις κάλπες, θα είναι καλύτερη από σήμερα”.
Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές έχουν αμβλυνθεί και εμμέσως άφησε να εννοηθεί ότι αριστερές απόψεις έχουν υποχωρήσει. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ειδικότερα ότι “μεγάλα τμήματα της κοινωνίας διαπιστώνουν ότι πολλά από τα δόγματα της Μεταπολίτευσης δεν ήταν παρά σκιάχτρα τα οποία τελικά υψώνονταν εναντίον της προόδου”.
Δήλωσε δε ότι έτσι ερμηνεύει “την πιο κυρία αποδοχή απόψεων, όπως τα μη κρατικά ΑΕΙ, η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, η κοινή παραδοχή ότι η ασφάλεια είναι παράγοντας ευημερίας, η συμφωνία σε πρακτικές λύσεις πέρα από ξεπερασμένα θεωρητικά σύνορα, με το διχασμό μεταξύ των πολιτών να δύει μαζί με τον δικομματισμό”.
Μάλιστα έστειλε ένα μήνυμα συναίνεσης στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ουσιαστικά στο ΠΑΣΟΚ, με το βλέμμα προφανώς στην σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο κ. Μητσοτάκης ειδικότερα υποστήριξε ότι: “Τα σημερινά μεγάλα στοιχήματα του πολιτικού συστήματος απαιτούν να κινηθούμε ταχύτερα και να συναντηθούμε – όπου είναι εφικτό- σε συναινέσεις και ρεαλιστικές θέσεις, μακριά από διαιρέσεις”.
Ενώ απευθύνθηκε ευθέως στην αντιπολίτευση ζητώντας “σαφείς και θετικές προτάσεις στο πλαίσιο μίας κουλτούρας ουσιαστικού διαλόγου”. Επικαλέστηκε ότι “τα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζονται καλύτερα όσο μεγαλύτερο είναι και το μέτωπο απέναντι τους” και έκανε λόγο για “ερωτήματα με πρώτο τον εκσυγχρονισμό που μένουν ανοιχτά.”
Τα εγκώμια σε Τασουλα
Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στην Ευρώπη, ως απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση. Ανέφερε ότι “η έκθεση κατατάσσει την Ελλάδα στις 9 χώρες μεταξύ των 27 κρατών- μελών της ΕΕ με τις λιγότερες συστάσεις, σε πείσμα όσων διαλαλούν ότι είμαστε τάχα αυταρχική χώρα.”
Σημειωτέον επίσης ότι αίσθηση προκάλεσαν τα εγκωμιαστικά σχόλια του κ.Μητσοτάκη για τη λειτουργία της Βουλής και οι προσωπικές αναφορές στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα, δεδομένου ότι πληροφορίες τον φέρουν ως ένα πιθανό επόμενο υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μία προσπάθεια να ικανοποιηθεί η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ.