Χρήστος Χωμενίδης: Περιγράφει στο NEWS 24/7 το πρωί που γύρισε ο Καραμανλής

Διαβάζεται σε 2'
Ο Χρήστος Χωμενίδης
Ο Χρήστος Χωμενίδης (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/EUROKINISSI)

Στην ιστορική επέτειο των 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης περιγράφει πως έζησε την ημέρα που επέστρεψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Ελλάδα.

Πενήντα χρόνια σημειώνονται σήμερα, Τετάρτη (24/7), από την ημέρα που αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στη χώρα μας.

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης συμμετείχε στο μεγάλο αφιέρωμα του NEWS 24/7, γεμάτο στιγμές και στιγμιότυπα, από την ιστορική αυτή επέτειο.

Ο ίδιος θυμάται το πρωί που γύρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής:

“Στα πρώτα χρόνια της επταετίας με πήγαιναν στις φυλακές Ωρωπού να δω τον παππού μου, έβαζαν στα κελιά μόνο παιδάκια και μου έλεγαν ότι το κτίριο ήταν τράπεζα κι εκείνος διευθυντής της, ωθώντας με να αναρωτηθώ φωναχτά «τι σόι διευθυντής είναι αυτός που φοράει πιτζάμες;». 

Τις μέρες πριν την πτώση της Χούντας, εγώ ήμουν ένας περιχαρής οκτάχρονος που γύρισα σπίτι γιατί διαλύθηκε η κατασκήνωση, ενώ οι γονείς μου ήταν μάλλον ευτυχείς που δεν άκουσαν στο ραδιόφωνο το όνομα του πατέρα μου για επιστράτευση στην Κύπρο” περιέγραψε και πρόσθεσε:

“Δεν έχω εικόνα της συγκέντρωσης του κόσμου τα ξημερώματα της επιστροφής Καραμανλή. Αλλά θυμάμαι την αλλαγή του κλίματος. Από τι; Μα βάζαμε στη διαπασών μια κασέτα Μίκη Θεοδωράκη λαδί χρώματος – όχι με τα αγωνιστικά, αλλά με κομμάτια από τις αρχές του ‘60 (τον «Απρίλη» με τη Λενιώ, τη «Μαργαρίτα τη Μαργαρώ»). Κι εκεί κατάλαβα τι σημαίνει ελληνικό καλοκαίρι. 

Σήμερα, 50 χρόνια μετά, σκέφτομαι για εκείνη την ημέρα ότι πήγε πολύ καλά. Λειτούργησε η αστική δημοκρατία, εκφράστηκε όλη η πολιτική παλέτα, ίσως όχι επί ίσοις όροις, αλλά λειτούργησε. Δοκιμάστηκε σε δύο περιπτώσεις: το ‘89-90 και το 2015, αλλά να δώσουμε στους Προέδρους της Δημοκρατίας κάθε εποχής, Σαρτζετάκη και Παυλόπουλο, ότι το χειρίστηκαν άψογα”, κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα