Πέθανε ο John Mayall – Θρύλος της βρετανικής blues και σπουδαίος μουσικός

Διαβάζεται σε 5'
John Mayall
Ο πρωτοπόρος των βρετανικών blues, John Mayall Claus Hampel

Πρωτοτεργάτης των Bluesbreakers, ο John Mayall άφησε το ξεχωριστό του στίγμα αναδεικνύοντας σπουδαίους μουσικούς, όπως ο Eric Clapton.

Το τέλος μιας ολόκληρης εποχής σήμανε ο θάνατος του εμβληματικού βετεράνου μουσικού John Mayall, του θρύλου της βρετανικής blues, που έφυγε από τη ζωή στο σπίτι του στην Καλιφόρνια στις 22 Ιουλίου 2024, περιτριγυρισμένος από την αγαπημένη του οικογένεια.

Ο John Mayall μας χάρισε ενενήντα χρόνια ακούραστης προσπάθειας να εκπαιδεύσει, να εμπνεύσει και να διασκεδάσει” αναφέρεται σε ανάρτηση στο επίσημο προφίλ του στο Instagram αναφορικά με τον θάνατό του.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Guardian το 2014, ο John είχε πει: «Τα μπλουζ έχουν να κάνουν – και πάντα είχαν να κάνουν – με αυτή την ωμή ειλικρίνεια με την οποία εκφράζουν τις εμπειρίες μας στη ζωή». Αυτή η ωμή ειλικρίνεια, η σύνδεση, η κοινότητα και το παίξιμό του θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη μουσική και την κουλτούρα που βιώνουμε σήμερα και για τις επόμενες γενιές.

Διορισμένος OBE (Officer of the British Empire), δύο φορές υποψήφιος για Grammy και πρόσφατα ενταγμένος στο Rock & Roll Hall of Fame, ο John αφήνει πίσω του τα 6 παιδιά του, Gaz, Jason, Red, Ben, Zak και Samson, 7 εγγόνια και 4 δισέγγονα. Τον περιβάλλουν επίσης με αγάπη οι προηγούμενες σύζυγοί του, Πάμελα και Μάγκι, η αφοσιωμένη γραμματέας του, Τζέιν, και οι στενοί του φίλοι. Εμείς, η οικογένεια Mayall, δεν μπορούμε να ευχαριστήσουμε αρκετά τους θαυμαστές του και τον μακρύ κατάλογο των μελών του συγκροτήματος για την υποστήριξη και την αγάπη που είχαμε την ευλογία να βιώσουμε τις τελευταίες έξι δεκαετίες.” διαβάσαμε στην σχετική ανάρτηση.

John Mayall και Blues Breakers

Ο Τζον Μάγιαλ γεννήθηκε στο Μάκλσφκιλντ της Αγγλίας το 1933. Άρχισε να ερευνά τη συλλογή τζαζ και μπλουζ του πατέρα του ως έφηβος και έμαθε να παίζει πιάνο, κιθάρα και φυσαρμόνικα για να δημιουργήσει τη δική του άποψη για τη μουσική. Μετά από τρία χρόνια στις ένοπλες δυνάμεις που τον οδήγησαν στην Κορέα, φοίτησε σε Σχολή Καλών Τεχνών και έγινε γραφίστας, παράλληλα με την ενασχόληση με τη μουσική.

Ζούσε επίσης σε ένα δεντρόσπιτο στον κήπο των γονιών του. «Όταν ήμουν έφηβος, έως την εποχή που παντρεύτηκα, όταν ήμουν 30» είπε αργότερα. «Ζούσαμε σε ένα μικρό σπίτι, οπότε το δωμάτιό μου ήταν πάνω από ένα δέντρο» ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Το 1963, σε ηλικία 30 ετών και μετά από προτροπή του φίλου του Alexis Korner, μετακόμισε στο Λονδίνο για να γίνει επαγγελματίας μουσικός, εν μέσω της έκρηξης της rhythm and blues που γέννησε συγκροτήματα όπως οι Rolling Stones, οι Spencer Davis Group και οι Animals.

Ο John Mayall ίδρυσε την μπάντα Bluesbreakers τη δεκαετία του 1960 και ο ρόλος του στην αναβίωση και διατήρηση των blues είναι κομβικός, καθώς συχνά αποκαλείται ως ο “νονός της βρετανικής blues”.

Οι Bluesbreakers γεννήθηκαν το 1963, και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 το συγκρότημα περιελάμβανε την αφρόκρεμα της βρετανικής blues και rock οικογένειας, από τον Clapton και τον Peter Green μέχρι τον Jack Bruce, τον John McVie, τον Mick Fleetwood, τον Aynsley Dunbar (Ο Dunbar έφυγε για να παίξει ντραμς για τους Frank Zappa, David Bowie και αργότερα για τους Journey και Jefferson Starship) και τον μελλοντικό Rolling Stone, Mick Taylor.

Το γκρουπ ήταν μια μεγάλη εμπορική δύναμη στο Swinging ’60s UK, με πέντε Top 10 LPs από το 1966-70. Στο ντεμπούτο τους Blues Breakers του 1966 συμμετείχε ο νεαρός και καυτός κιθαρίστας Clapton, ο οποίος μόλις είχε αποχωρήσει από τους Yardbirds και του οποίου το φλογερό παίξιμο ενέπνευσε το γκράφιτι «Clapton is God».

Προβλήματα υγείας τον ανάγκασαν να σταματήσει την τεράστια συναυλιακή καριέρα του. Από το 1969 ο Mayall μετακόμισε στις ΗΠΑ και το Λος Άντζελες και συνέχισε να κυκλοφορεί album, αλλά και να περιοδεύει ασταμάτητα σε όλο τον κόσμο, μέχρι πριν από περίπου δύο χρόνια.

Προσωπικότητες της μουσικής αποδίδουν φόρο τιμής στον «νονό της βρετανικής μπλουζ»

Προσωπικότητες από όλη τη μουσική βιομηχανία αποδίδουν φόρο τιμής στον αείμνηστο Τζον Μάγιαλ.

Ο αρχηγός των Rolling Stones, Μικ Τζάγκερ δήλωσε: «Πολύ λυπηρό που έμαθα για τον θάνατο του Τζον Μάγιαλ. Ήταν μεγάλος πρωτοπόρος της βρετανικής μπλουζ και είχε μία υπέροχη διαίσθηση για ταλαντούχους νέους μουσικούς, συμπεριλαμβανομένου του Μικ Τέιλορ – τον οποίο μου σύστησε μετά τον θάνατο του Μπράιαν Τζόουνς – εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τους Stones».

Ο Αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδιστής Γουόλτερ Τράουτ, φίλος του Τζον Μάγιαλ, δημοσίευσε μια φωτογραφία του με τον μουσικό από τα 90α γενέθλια του τον περασμένο Νοέμβριο, γράφοντας: «Στα 90α γενέθλια του Τζον Μάγκια τον περασμένο Νοέμβριο, δεν είχα ιδέα, ότι θα ήταν μια από τις τελευταίες φορές που θα τον έβλεπα. Ως συνήθως, ήταν αστείος, γενναιόδωρος και ευγενικός. Είναι και θα είναι πάντα ο μουσικός μου μέντορας. Μόλις χάσαμε έναν γίγαντα. Τον αγαπούσα σαν πατέρα και θα τον αγαπώ πάντα».

Ο Αμερικανός κιθαρίστας της μπλουζ ροκ Τζόε Μποναμάσα κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια σειρά από εξώφυλλα του άλμπουμ του Τζον Μάγιαλ και φωτογραφία του με τον μουσικό στα και έγραψε: «Αναπαύσου εν ειρήνη φίλε μου».

Στον Βρετανό μουσικό είχε απονεμηθεί ο τίτλος του Αξιωματικού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα