Η κατά Κουλιάμπιν Ιφιγένεια για δύο βραδιές στο Ηρώδειο

Διαβάζεται σε 3'
Ιφιγένεια εν Αυλίδι - Κουλιάμπιν
Θωμάς Δασκαλάκης

Η παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης που γέμισε το αργολικό θέατρο, συγκλόνισε το κοινό με τη δυναμική της και επιστρέφει για δύο βραδιές στο Ηρώδειο.

Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Τιμοφέι Κουλιάμπιν, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στην Επίδαυρο, έρχεται για δύο μόνο παραστάσεις, στις 09 & 10 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης που γέμισε το αργολικό θέατρο, συγκλόνισε το κοινό με τη δυναμική της. Τολμηρός και πρωτοποριακός στην τέχνη και στη ζωή, με τον πόλεμο να είναι εγγεγραμμένος πια στο dna του, αρνητής του καθεστώτος Πούτιν, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Κουλιάμπιν εργάζεται αυτοεξόριστος έχοντας βρει καταφύγιο στο Βερολίνο. Αυτή η προσωπική του εμπειρία ήταν και η γενεσιουργός αφορμή της οπτικής του γι αυτήν την τραγωδία.  Ο Ρώσος σκηνοθέτης στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι είχε ένα σαφές σκεπτικό και όραμα και δόμησε την παράστασή του με τρόπο που και σεβάστηκε το αρχικό κείμενο του Ευριπίδη και “έβγαλε” από αυτό έναν θησαυρό αντιπολεμικής ουσίας. Στηριζόμενος σε στιβαρές ερμηνευτικές παρουσίες έδωσε τα τελευταία λεπτά τη δική του ηχηρή απάντηση απέναντι στο παράλογο του πολέμου και μάλιστα μέσα από μία επιδαύρια φεστιβάλική παράσταση που απευθυνόταν στο ευρύ κοινό.

Θωμάς Δασκαλάκης

Η παράσταση που είδαμε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στηρίζεται στη λυρική μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα. Ο λόγος του Ευριπίδη είναι πανταχού παρών, είναι στιγμές που ανατριχιάζεις από το πόσο σύγχρονος είναι.

Το ερμηνευτικό καστ ήταν θαυμάσιο. Καλοκουρδισμένο, υπακούει σε μία κοινή αισθητική νόρμα κατορθώνοντας να μας κάνει συμμέτοχους στα τραγικά διλήμματα των ηρώων του. Διλήμματα οικουμενικά που έχουν να κάνουν με ηθικές επιλογές εξαιρετικά περίπλοκες, που δεν επιδέχονται σωστής ή λανθασμένης απάντησης, καθώς φέρνουν σε αντιπαράθεση τα ατομικά συναισθήματα με τις υποχρεώσεις τους. Όλα τα πρόσωπα της Ιφιγένειας ταλανίζονται γύρω από αυτό το θεμελιώδες δίπολο του ατομικού με το συλλογικό “πρέπει”.

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά) Ανθή Ευστρατιάδου Ιφιγένεια, Μαρία Ναυπλιώτου Κλυταιμνήστρα, Νικόλας Παπαγιάννης Μενέλαος, Δημήτρης Παπανικολάου Πρεσβύτης, Θάνος Τοκάκης Αχιλλέας, Νίκος Ψαρράς Αγαμέμνων

Χορός Δημήτρης Γεωργιάδης, Χρήστος Διαμαντούδης, Μάριος Κρητικόπουλος, Βασίλης Μπούτσικος, Αλέξανδρος Πιεχόβιακ

Ιφιγένεια εν Αυλίδι - Κουλιάμπιν
Alex Kat

INFO

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024
Ιφιγένεια εν Αυλίδι
Τιμοφέι Κουλιάμπιν
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
09 & 10 Σεπτεμβρίου 2024 στις 21:00

Η προπώληση ξεκίνησε: https://www.more.com/theater/timofey-kulyabin-ifigeneia-i-en-aylidi/

Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, more.com
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ Πλατεία Συντάγματος (This is Athens info point Δήμου Αθηναίων) Δε-Πα 10:00-18:00
ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Δε-Πα 10:00-18:00 +30 2118008181
ΑΜΕΑ: +30 2104834913| Δε-Πα 10:00-17:00
Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα