Κάμαλα Χάρις: Απούσα από την ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο – Θα τον συναντήσει την Πέμπτη

Διαβάζεται σε 3'
Κάμαλα Χάρις
Κάμαλα Χάρις 2024 Kevin Mohatt/Pool via AP

Δεν θα δώσει το “παρών” η Κάμαλα Χάρις στην ομιλία που θα παραχωρήσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο, όμως θα συναντηθεί μαζί τους μέσα στις επόμενες ημέρες.

Συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ θα έχει τα επόμενα 24ωρα η Κάμαλα Χάρις, η οποία όμως δεν θα βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνους που θα παρακολουθήσουν τη ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

Όπως δήλωσε στο CNN Αμερικανός αξιωματούχος, η αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης και υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.  Η Χάρις πρόκειται να ταξιδέψει στο Χιούστον του Τέξας για να μιλήσει σε συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Δασκάλων την Πέμπτη και δεν είναι σαφές πότε θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή στη σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι -συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν- έχουν εκφράσει αισιοδοξία για τις προοπτικές μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου και την επιστροφή των ομήρων στις οικογένειές τους.

Η αναμενόμενη συνάντηση της Κάμαλα Χάρις με τον Νετανιάχου θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο, όπου η ίδια δεν θα προεδρεύσει με τον συνταγματικό της ρόλο ως πρόεδρος της Γερουσίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ένας σύμβουλος της Χάρις δήλωσε προηγουμένως στο CNN ότι αναμένεται να “συνεχίσει την εντατική της ενασχόληση με τη σύγκρουση στη Γάζα“, σημειώνοντας ότι αναμένεται να υπογραμμίσει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί, να καταδικάσει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και να επαναλάβει τις ανησυχίες της για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Η απόφαση πάντως της Χάρις να παραλείψει την κοινή συνάντηση τω δύο ηγετών, υπογραμμίζει την τεταμένη σχέση μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και Νετανιάχου, την ώρα που ο πόλεμος στη Γάζα έχει προκαλέσει αυξανόμενες αντιδράσεις από την Αριστερά.

Απουσία ως ένδειξη αποδοκιμασίας

Την ίδια στιγμή, πάνω από 30 Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές σχεδιάζουν σε ένδειξη αποδοκιμασίας να μποϊκοτάρουν και να μην παρευρεθούν στην ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου το βράδυ της Τετάρτης (21:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανάμεσα σε αυτούς που σχεδιάζουν να μποϊκοτάρουν την ομιλία του Νετανιάχου είναι και η Δημοκρατική πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Αρκετά ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών καταδικάζουν τον τρόπο που διεξάγει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας η κυβέρνηση Νετανιάχου, ειδικά το γεγονός πως οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους αμάχων. “Όχι, ο Νετανιάχου δεν είναι ευπρόσδεκτος στο αμερικανικό Κογκρέσο“, δήλωσε χθες μέσω X ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς.

Περίπου 200 άτομα συνελήφθησαν χθες, Τρίτη, από την αστυνομία του ομοσπονδιακού Καπιτωλίου (USCP) σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων σε κτίριο του Κογκρέσου, ενόψει της ομιλίας Νετανιάχου. Τη διαδήλωση διοργάνωσε η αμερικανική ΜΚΟ Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη (Jewish Voice for Peace, JVP. Οι διαδηλωτές φορούσαν κόκκινα μπλουζάκια όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως “όχι στ’ όνομά μας”, ή “οι εβραίοι λένε σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ”. Κάποιοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως “κατάπαυση του πυρός τώρα”, ή “αφήστε τη Γάζα να ζήσει”.

Επίσης, χθες ο Ρεπουμπλικάνος προεδρικός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε πως ότι θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα