ΠΙΣ: Να διακοπεί από αύριο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση – Στα άκρα η κόντρα με το υπ. Υγείας

Διαβάζεται σε 4'
Φαρμακοποιός εκτελεί συνταγή από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Φαρμακοποιός εκτελεί συνταγή από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης Eurokinissi

Σε σάκο του μποξ αναμένεται να μετατραπούν οι ασθενείς μετά την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των γιατρών. Στα κάγκελα ακόμα και γαλάζιοι συνδικαλιστές.

Οι ασθενείς αναμένεται να είναι οι χαμένοι από την κόντρα που έχει ανοίξει μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των γιατρών, με αφορμή την πίεση που δέχονται οι ελευθεροεπαγγελματίες από τον Άδωνι Γεωργιάδη, για να εργαστούν χωρίς τη θέλησή τους σε δομές του ΕΣΥ.

Κι αυτό διότι τα κενά στις άγονες περιοχές είναι περισσότερα από 150, όμως οι γιατροί που έχουν δηλώσει «εθελοντές» είναι κάτω από 20.

Οι δηλώσεις Άδωνι για τα κίνητρα που μείνανε δηλώσεις

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κάνει συχνά δηλώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τονίζει ότι υπάρχουν κίνητρα για τους γιατρούς, όπως για παράδειγμα 2.100 ευρώ για κάθε γιατρό και δωρεάν στέγη, και αυτοί δεν δέχονται.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα κίνητρο, αφού πολύ απλά δεν έχουν νομοθετηθεί, ωστόσο υπάρχουν μόνο στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας.

Μάλιστα, πρόσφατα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποκάλυψε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα εν λόγω κίνητρα, αναμένεται να εκδοθεί τον… Σεπτέμβριο!

Ως εκ τούτου, και οι γιατροί έχουν χάσει την όποια εμπιστοσύνη τους προς τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος φανερά προσπαθεί μέσω τηλεοπτικών εμφανίσεων να πείσει τους πολίτες ότι αυτοί είναι οι «κακοί».

Και σαν να μην φτάνουν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, που δεν ανταποκρίνονται σε καμία πραγματικότητα, μόλις πριν από δύο ημέρες κατέβασε στη βουλή άρθρο 56 του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία, το οποίο προβλέπει ποινές στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που δεν θα δεχθούν να συνεργαστούν με το ΕΣΥ, όπως στέρηση του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η διακοπή σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Η αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), πρόεδρος του οποίου είναι ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος , ο οποίος μάλιστα υπήρξε στις πρόσφατες ευρωεκλογές υποψήφιος με τη ΝΔ, ήταν έντονη στο άρθρο 56.

Μάλιστα, εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση, με την οποία χαρακτηρίζει «επαίσχυντη» τη διάταξη.

Ιατρικοί Σύλλογοι σε γιατρούς: Σταματήστε από αύριο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Παράλληλα, ο ΠΙΣ καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας να συνεδριάσουν και να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί να μην προβαίνουν σε συνταγογράφιση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από αύριο, Παρασκευή 26 Ιουλίου και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.

Από την πλευρά της Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), με πρόεδρο την Άννα Μαστοράκου, η οποία είναι και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι «η αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένα ελάχιστο δείγμα αξιοπρέπειας προς το ιατρικό λειτούργημα», υποστηρίζοντας την πρόταση του ΠΙΣ.

Το προεδρείο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ τονίζει πως «το τσάμπα πέθανε», αναφερόμενο στις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που επιβάλλονται στους γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι αποζημιώνονται από τον Οργανισμό με το εξευτελιστικό ποσό των 10 ευρώ μικτά, όπως αναφέρουν.

Θέση πήρε χθες και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η οποία καλεί το υπουργείο Υγείας να αναζητήσει την εξεύρεση συναινετικών και κοινά αποδεκτών λύσεων στα τρέχοντα προβλήματα και να στηρίξει ουσιαστικά το ΕΣΥ «με την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων, την προσέλκυση επαρκούς ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και την παροχή καλύτερων επαγγελματικών συνθηκών μεσοπρόθεσμα».

Μεγάλοι χαμένοι οι ασθενείς

Όποια πλευρά και να κυριαρχήσει, πάντως, οι μεγάλοι χαμένοι στην υπόθεση αυτή θα είναι οι ασθενείς, οι οποίοι είτε ο υπουργός Υγείας υλοποιήσει τις απειλές του, είτε οι ιδιώτες γιατροί ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΠΙΣ και της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, δεν θα μπορούν να βρουν συνταγές για τα φάρμακα τους από τον ιδιωτικό τομέα.

Μάλιστα, αρκετοί γιατροί από αυτούς είναι και προσωπικοί γιατροί.

Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς; Ότι θα αναγκάζονται να πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία ή στα Κέντρα Υγείας, προκειμένου να τους συνταγογραφούν τη θεραπεία τους και να μη χρειάζεται να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους.

Βέβαια είναι άγνωστο πως θα εξυπηρετηθούν στις δημόσιες δομές, καθώς το ΕΣΥ παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και ήδη δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε τις βασικές ανάγκες στους κατοίκους διαφόρων περιοχών.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που μαίνεται η μεγάλη κόντρα, οι γιατροί αναμένουν παρέμβαση από το μέγαρο Μαξίμου.

Το στοίχημα πλέον για το υπουργείο Υγείας είναι να εξασφαλίσει περισσότερους από 150 ιδιώτες παθολόγους, καρδιολόγους, νεφρολόγους, αναισθησιολόγους, οι οποίοι θα συνδράμουν για ορισμένους μήνες στο ΕΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία, 14 Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στελέχωσης, ενώ τα επιπλέον οικονομικά κίνητρα αναμένεται να υλοποιηθούν από το υπουργείο Υγείας από τον Σεπτέμβριο οπότε και θα έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα