Στον αστερισμό των προεδρικών μεταπτώσεων ο ΣΥΡΙΖΑ
Διαβάζεται σε 4'Συνεδριάζει σήμερα στις 18.30 το απόγευμα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης
- 25 Ιουλίου 2024 06:14
Σε επιχείρηση «συμμαζέματος» των εντυπώσεων που δημιούργησε η «απασφάλιση» του Στέφανου Κασσελάκη στην προχθεσινή και 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χαρακτηρίστηκε από απειλές εκδίωξης στελεχών, επιδίδεται η Κουμουνδούρου. Παρόλα αυτά η αίσθηση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πιθανής διάσπασης, το επόμενο διάστημα, είναι έντονη.
Η Συνεδρίαση της Κ.Ο
Αυτά ενώ σήμερα συνεδριάζει στις 18.30 το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή την φορά αναμένεται να πάρουν τον λόγο και οι βουλευτές μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Επίσης αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου μετά την μάλλον αποτυχημένη πρώτη απόπειρα.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνεδρίασης της Κ.Ο ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κάνει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με 8 βουλευτές του κόμματος ενώ ανάλογες θα υπάρξουν και σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό συνομίλησε για περίπου μισή ώρα και με την Όλγα Γεροβασίλη.
Θυμίζουμε ότι η αντιπρόεδρος της Βουλής μαζί με τον πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο ήταν τα δύο στελέχη που στην ΚΟΕΣ έθεσαν προβληματισμό για τον αν πρέπει να συμπέσει χρονικά το Οργανωτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Οκτώβρη με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Ένα ερώτημα που προκάλεσε το ξέσπασμα του Στέφανου Κασσελάκη με την περίφημη δήλωση: «Σε όποιον δεν αρέσει να φύγει από το κόμμα. Τέλος, είπα, τέλος».
Υπό αυτό το πρίσμα με ενδιαφέρον αναμένεται αν σήμερα θα επιβεβαιωθεί η φημολογία για αλλαγές στην ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και το πιθανό εύρος που μπορεί αυτές να έχουν.
Μεταπτώσεις
Όπως προαναφέραμε ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις από αυτή του την συμπεριφορά. Δίχως κανείς να μπορεί να αντιληφθεί αν αυτή η «μεταπτωση» οφείλεται σε μια τακτική «blame game» ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι – εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορέσει να φτάσει ενωμένος έως στην διαδικασία- το αντικείμενο του καταστατικού Συνεδρίου θα είναι η νέα οργανωτική μορφή του κόμματος. Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταθέσει προτάσεις κατάργησης όλων των οργάνων (Πολιτική Γραμματεία, Κεντρική Επιτροπή και Οργανώσεις Μελών). Θέση που ερμηνεύεται ως μετατροπή σε «Κόμμα Κασσελάκη» και ήδη συναντά πολλές αντιδράσεις ακόμη και από στελέχη που στηρίζουν κατά τα άλλα τον 7ο όροφο της Κουμονδούρου.
Σε τηλεοπτικές δηλώσεις της χθες η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά, δεν αρνήθηκε τα ρεπορτάζ περί έντονων αντιπαραθέσεων στην συνεδρίαση της ΚΟΕΣ. Αναφέροντας πως «στη χθεσινή συνεδρίαση της γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου υπήρξαν διαφωνίες, αλλά καταγράφτηκε και μια ένταση».
Όμως σημείωσε ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ενωτικός κι αυτό δεν αλλάζει. Η πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος αλλά και όλων των στελεχών είναι να οδηγηθούμε σε ένα ενωτικό συνέδριο».
Η Βούλα Κεχαγιά διευκρίνισε μάλιστα ότι «δεν υπάρχουν στελέχη που ψάχνονται να φύγουν, ούτε η ηγεσία επιθυμεί να φύγουν στελέχη, αυτή είναι μια εικόνα που τροφοδοτείται από κάποια ρεπορτάζ των ΜΜΕ». Επίσης ξεκαθάρισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ετεροπροσδιορίζεται. Δεν θα αναστείλει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εσωκομματικές του διαδικασίες λόγω των εκλογών του ΠΑΣΟΚ».
Σκεπτικισμός
Οι διαβεβαιώσεις αυτές πάντως από το προεδρικό περιβάλλον δεν φαίνεται να καταστέλλουν τις ανησυχίες μεγάλου μέρους του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως εφόσον από μερίδα στελεχών εκτιμάται πως ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται εξαιρετικά ευμετάβλητος στην εσωκομματική του τακτική και συμπεριφορά.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι επόμενοι μήνες έως στο συνέδριο του κόμματος – με εξαίρεση ίσως τα μέσα Αυγούστου- θα είναι κρίσιμοι για την εσωτερική συνοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτά σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι τόσο στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ευρύτερα στον προοδευτικό χώρο ολοένα και κερδίζει περισσότερο έδαφος η ανάγκη για συνεργασία των όμορων προοδευτικών δυνάμεων ως η μόνη διέξοδος για την ύπαρξη εναλλακτικής στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη.
Μια θέση που θεωρείται πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αν και δεν την αρνείται φραστικά, επιχειρεί να την περιορίσει σε συγκυριακές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες. Με απώτερο στόχο να κινηθεί στην αντίθεση κατεύθυνση και με γνώμονα την διατήρηση της προεδρίας του Στέφανου Κασσελάκη.