Τα σενάρια για τον Έλληνα επίτροπο – Ποιο χαρτοφυλάκιο θα ήθελε ο Μητσοτάκης

Διαβάζεται σε 5'
Ο Κ. Μητσοτάκης
Ο Κ. Μητσοτάκης Aris Oikonomou/ SOOC

Ο πρωθυπουργός χθες διαμήνυσε στην φον ντερ Λάιεν ότι αναμένει ανταπόδοση για τη συμβολή του στην επανεκλογή της και περιέγραψε τι ρόλο θα ήθελε η Ελλάδα στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το “παζάρι” για τους Επιτρόπους βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη μετά την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοδοξεί η Ελλάδα να πάρει ένα “δυνατό” χαρτοφυλάκιο, από το οποίο θα εξαρτηθεί και ποιο θα είναι τελικά το πρόσωπο που θα σταλεί ως νέος Επίτροπος της χώρας.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας χθες στο Politico διαμήνυσε ουσιαστικά στην κ. φον ντερ Λάιεν ότι αναμένει ανταπόδοση για τη συμβολή του στην επανεκλογή της. Περιέγραψε μάλιστα εμμέσως τι χαρτοφυλάκιο θα επιθυμούσε, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναδεικνύει «αφενός την οικονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ». 

Δεν έδειξε πάντως να διεκδικεί τη νέα θέση Επιτρόπου για τη Μεσόγειο, που έχει προαναγγελθεί ότι θα δημιουργηθεί και η οποία αναμένεται να έχει αρμοδιότητες και όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες άλλωστε, το Μαξίμου στοχεύει στα χαρτοφυλάκια Ανταγωνιστικότητας, Ενέργειας και Άμυνας. Τρία πόστα που ταιριάζουν στην περιγραφή που έδωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Σημαντικό χαρτοφυλάκιο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και συνολικά για την ΕΕ, που δεν θα ήταν κακή προσφορά, είναι βέβαια και το Γεωργίας. Τα αγροτικά θέματα αποτελούν άλλωστε την πρώτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη νέα πενταετία, δεδομένου ότι μετά τις κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την ΕΕ, θα επανασχεδιαστεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Το Γεωργίας βέβαια δεν έχει την πολιτική “λάμψη” του Άμυνας, ούτε τα μεγάλα “πακέτα” του Ανταγωνιστικότητας και του Ενέργειας. Η θέση του επιτρόπου Άμυνας, που αναμένεται να συσταθεί στη νέα Κομισιόν, δύσκολα πάντως θα δοθεί σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει τα ανοιχτά της θέματα με την Τουρκία.

Τα… πονηρά σενάρια για τον Επίτροπο

Στην περίπτωση πάντως που τελικά η χώρα μας καταφέρει να πάρει το σημαντικό αυτό πόστο, ακούγεται το όνομα του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια. Και εάν εκ πρώτης όψεως δε φαίνεται πολύ λογικό ο κ. Μητσοτάκης να προσφέρει μία τέτοια θέση σε έναν επίδοξο δελφίνο με τον οποίο δεν έχει και τόσο θερμές σχέσεις, από την άλλη η αποχώρηση από την ελληνική πολιτική σκηνή και άρα τη Βουλή αποτελεί εμπόδιο σε ηγετικές φιλοδοξίες.

Διότι σύμφωνα με το άρθρο 16 του καταστατικού της ΝΔ, υποψήφιος πρόεδρος μπορεί να είναι μόνο εν ενεργεία μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με την ίδια… λογική άλλωστε ακούγεται και το όνομα της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, ανάλογα φυσικά με το χαρτοφυλάκιο που θα λάβει τελικά η Ελλάδα.

Έντονα όμως συζητείται πλέον το όνομα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρεται να μετακομίσει στις Βρυξέλλες και φέρεται να έλαβε μάλιστα και σχετικές υποσχέσεις με αντάλλαγμα την ενεργό συμμετοχή του στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ στη βόρεια Ελλάδα στις ευρωεκλογές.

Οι πιθανοί “προεδρικοί” επίτροποι

Υπάρχει βέβαια και η άλλη γραμμή σκέψης, ο πρωθυπουργός να στείλει στις Βρυξέλλες ένα πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος και της απόλυτου εμπιστοσύνης του. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ερωτηθείς πάντως για τα σενάρια γύρω από το όνομα του, απάντησε ότι θεωρεί ύψιστη τιμή να είναι επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ενώ έχει άλλωστε “απλωμένο τραχανά” στα ελληνοτουρκικά.

Στην περίπτωση που η χώρα μας πάρει τελικά το “δυνατό” χαρτοφυλάκιο Ενέργειας, ιδανικός επίτροπος φέρεται ο υπουργός Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, που όχι μόνο έχει στενή σχέση με τον πρωθυπουργό αλλά ως τεχνοκράτης θα του ταίριαζε ίσως καλύτερα το κλίμα στις Βρυξέλλες παρά το πολιτικό περιβάλλον της κυβέρνησης.

Ένα ακόμη όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι αυτό του πρώην υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου, που είχε παραιτηθεί μαζί με τον Γιάννη Μπρατάκο μετά την αποκάλυψη της συμμετοχής τους σε κοινωνική εκδήλωση με επιχειρηματία. Ο μεν κ.Μπρατάκος κατεβαίνει εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του ΕΒΕΑ, με τη στήριξη φυσικά της ΝΔ. Ο δε κ. Παπασταύρου ήταν μεταξύ των στελεχών που είχε συζητηθεί να επιστρέψουν στον ανασχηματισμό, κάτι όμως που δε συνέβη και θεωρείται ότι διαθέτει την εμπειρία για μία θέση στην Κομισιόν.

Ο νυν δεν έχει πει την τελευταία του λέξη

Όμως ο νυν επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη. Είναι κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις του με το Μαξίμου είναι ψυχρές από την περίοδο των υποκλοπών. Τότε σενάρια έφεραν τον κ.Σχοινά ως ενδεχόμενο εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό σε μία κυβέρνηση τεχνοκρατών ή συνεργασίας, σε περίπτωση που η χώρα οδηγείτο σε πρόωρες εκλογές και δεν προέκυπτε αυτοδυναμία. Κάτι που βέβαια δεν συνέβη.

Ωστόσο ακόμη και να μην πολυθέλει ο κ.Μητσοτάκης τον κ.Σχοινά και πάλι για επίτροπο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έχει όχι μόνο πολύ στενή σχέση με την κ. φον ντερ Λάιεν, αλλά και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. Και σε αυτή την περίπτωση βέβαια, η θέση μπορεί να κρίνει το πρόσωπο, υπό την έννοια ότι εάν η πρόταση της φον ντερ Λάιεν αφορά ένα πολύ καλό χαρτοφυλάκιο αλλά με προϋπόθεση να παραμείνει στην Κομισιόν ο κ. Σχοινας, δεν είναι μία απλή επιλογή για το Μαξίμου.

Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης χθες σε διάλογο με δημοσιογράφους στο περιθώριο της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, σχολίασε: “Η χώρα θα έχει έναν επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα