Επιστρατεύεται και η γεωθερμία για να “πρασινίσει” το ενεργειακό μείγμα

Διαβάζεται σε 3'
Γεωθερμία (Φωτογραφία αρχείου)
Γεωθερμία (Φωτογραφία αρχείου) iStock

Σε τοπικό επίπεδο, δίνει τεράστιες δυνατότητες σε ό,τι αφορά την τηλεθέρμανση και την τηλεψύξη, αλλά απαιτούνται δημόσια κεφάλαια για τις αρχικές επενδύσεις στις γεωθερμικές γεωτρήσεις.

Ο ρόλος της γεωθερμίας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα απασχόλησε τη συζήτηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στα πλαίσια του πρόσφατου Άτυπου Συμβουλίου στη Βουδαπέστη, μπροστά και στην επικείμενη συζήτηση για την έγκριση των σχετικών Συμπερασμάτων του Συμβουλίου από το Συμβούλιο Ενέργειας τον Δεκέμβριο.

Οι συμμετέχοντες στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν ότι η διάθεση κατάλληλης χρηματοδότησης για την απορρόφηση των επενδύσεων για την έρευνα σε γεωθερμικά πεδία και την αύξηση της κοινωνικής αποδοχής μέσα από την αξιοποίηση επιτυχημένων παραδειγμάτων και εγκαθιδρυμένων καλών πρακτικών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή αξιοποίηση του σημαντικού γεωθερμικού δυναμικού στην Ευρώπη.

Κάνοντας την κεντρική παρουσίαση στα πλαίσια της πρώτης συνεδρίας του Άτυπου Συμβουλίου, ο κ. Philippe Dumas, Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γεωθερμικής Ενέργειας (EGEC), τόνισε ότι η γεωθερμία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παροχή φορτίου βάσης για τη βιομηχανία και τη γεωργία, μαζί με τις ΑΠΕ. Ως προς το τοπικό επίπεδο, αναδείχθηκαν οι τεράστιες δυνατότητες σε ό,τι αφορά την τηλεθέρμανση και την τηλεψύξη, με την επισήμανση ότι απαιτούνται δημόσια κεφάλαια για τις αρχικές επενδύσεις στις γεωθερμικές γεωτρήσεις.

Επίσης, ο κ. Dumas έθεσε το θέμα της δημιουργίας μιας Βιομηχανικής Συμμαχίας για τη Γεωθερμία, καθώς και μιας σχετικής στρατηγικής της ΕΕ για να δοθεί σε κάθε περιοχή της Ευρώπης μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη σχετικών τεχνολογιών, καθώς και την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού μέσα και από την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Από την πλευρά της, η κα. Mechtild Wörsdörfer, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέπτυξε τις τρεις βασικές πτυχές του επικαιροποιημένου νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ που σχετίζονται με την ανάπτυξη της γεωθερμίας:

  • ρόλος της γεωθερμίας στην επίτευξη ενός ολοκληρωμένου και απαλλαγμένου από εκπομπές άνθρακα ενεργειακού συστήματος,
  • προσαρμογή στις απαιτήσεις της δέσμης “Fit for 55” που θα επιταχύνει την αδειοδότηση και την προώθηση της τηλεθέρμανσης από ΑΠΕ,
  • δεσμευτικοί στόχοι θέρμανσης και ψύξης στην επικαιροποιημένη ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επίσης, η κα. Wörsdörfer αναφέρθηκε στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη γεωθερμική ενέργεια του Ιανουαρίου 2024, το οποίο υποδεικνύει πιθανές οδούς για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων υπουργών, ξεχωρίζει η σύγκλιση των εκπροσώπων 12 κυβερνήσεων -μεταξύ των οποίων και η ελληνική- σε ό,τι αφορά την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης για την απορρόφηση του κόστους έρευνας και εκμετάλλευσης και για την ανάπτυξη δικτύων τηλεθέρμανσης, καθώς και σε ό,τι αφορά τη σημασία της προβολής βέλτιστων πρακτικών ως θετικών παραδειγμάτων για την εξασφάλιση της κοινωνικής αποδοχής.

Πρόκειται για τους συμμετέχοντες υπουργούς από την Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, την Αυστρία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, την Κροατία, το Λουξεμβούργο, καθώς και, όπως προαναφέρθηκε, την Ελλάδα.

Στο ζήτημα της ανάγκης πρόσθετης χρηματοδότησης συνηγόρησαν, επίσης, Κύπρος, Λιθουανία, Ιρλανδία και Βουλγαρία, ενώ στο ζήτημα των θετικών παραδειγμάτων η Εσθονία και η Τσεχία.

Από τα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν, ξεχωρίζει η έμφαση από την πλευρά χωρών που έχουν περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης της γεωθερμίας (Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία και Μάλτα) της σημασίας της τεχνολογικής ουδετερότητας στη χρηματοδότηση.

Επίσης, από διάφορες πλευρές εκφράστηκαν προβληματισμοί και επιφυλάξει σε ό,τι αφορά σχετικά το νομικό πλαίσιο και τις διαδικασίες αδειοδότησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα