Τα mega ships και τα νέα ρίσκα στα λιμάνια

Διαβάζεται σε 5'
Φωτιά σε πλοίο (φωτογραφία αρχείου)
Φωτιά σε πλοίο (φωτογραφία αρχείου) EUROKNISSI

Νέα προπαπαιτούμενα ασφάλειας δημιουργούνται με τις προσεγγίσεις μεγάλων πλοίων, ειδικά όσων μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια, στα λιμάνια. Τα υλικά που μεταφέρονται, απαιτούν νέες πρακτικές διαχείρισης, σε περιπτώσεις πυρκαγιάς.

Το ρεφλέξ των υπευθύνων να καλέσουν σε άμεση επέμβαση ένα ρυμουλκό με επαρκή μέσα πυρόσβεσης και ισχυρά “κανόνια” ύδατος, σε συνδυασμό με την όλη κινητοποίηση επέφερε την άμεση κατάσβεση πυρκαγιάς σε εμπορευματοκιβώτιο – container με ηλεκτρικά ποδήλατα στο λιμάνι νέου Ικονίου της PCT. Έτσι, με βάση αρμόδιες πηγές, απετράπησαν τα χειρότερα, με δεδομένα τα υψηλά ρίσκα για mega fires που ενυπάρχουν σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ειδικά όταν αυτά μεταφέρουν ηλεκτροκίνητα οχήματα. Αυτά, δε, όταν είναι δίπλα δίπλα με λογής άλλα προϊόντα, συχνά εύφλεκτα, δημιουργούν μεγάλους κινδύνους που δύσκολα αντιμετωπίζονται.

Πρόσφατη είναι η περίπτωση πυρκαγιάς, που ακόμη καίει σε νεότευκτο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Maersk, το Maersk Frankfurt, που υπέστη έκρηξη, ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα κοντά στις ακτές της Ινδίας.

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, χθες, ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών & Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων, το πρόσφατο σοβαρό συμβάν πυρκαγιάς στον προβλήτα Νο2 των εγκαταστάσεων της PCT στο λιμένα Ικονίου του Πειραιά, και η γρήγορη και αποτελεσματική καταστολή της προσφέρει την ευκαιρία για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, αναφέρει ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών & Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων.

Όπως σημειώνει:Είναι θετικό το γεγονός ότι η αντιμετώπιση του συμβάντος αποτέλεσε αντικείμενο επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε άμεσα υπό το συντονισμό της Πυροσβεστικής με την διάθεση τεσσάρων (4) οχημάτων και την παροχή συνδρομής που ζητήθηκε από το ρυμουλκό ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ που διαθέτει ισχυρό πυροσβεστικό εξοπλισμό κατηγορίας FiFi1 και το οποίο συνετέλεσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς εντός 20 λεπτών μόνο.

Είναι επίσης αναμφισβήτητο ότι σε ένα μεγάλο λιμάνι, όπως είναι ο Πειραιάς, και ιδιαίτερα οι εγκαταστάσεις της PCT που υποδέχονται πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τα οποία περιέχουν ακόμη και επικίνδυνα υλικά, όπως και οι μπαταρίες των αυτοκινήτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ αυξημένος, ενώ η καταστολή της, εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται, έχει μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας για όσους συμμετέχουν. Κατά συνέπεια, αντίστοιχα αυξημένες θα πρέπει να είναι και οι πρόνοιες των κανονισμών ρυμούλκησης που εκδίδουν οι φορείς διαχείρισης και εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων σε ό,τι αφορά την πυροσβεστική ικανότητα των ρυμουλκών που δραστηριοποιούνται σε λιμάνια με μεγάλη κίνηση κυρίως σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και οχημάτων για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου περιστατικού.”

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών & Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων, κ. Ξηραδάκης Παύλος τόνισε τη σημασία ύπαρξης προβλέψεων και σχεδίων δράσης στη βάση κανονισμών, που λαμβάνουν υπόψη τα νέα δεδομένα κινδύνων, που υπάρχουν, σε καθημερινή βάση.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στα πάρα πολλά αντίστοιχα συμβάντα πυρκαγιάς σε ηλεκτρικά οχήματα που καταγράφονται παγκοσμίως έχοντας προβληματίσει την διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η αντιμετώπιση συμβάντων πυρκαγιάς σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβώτιών και αυτοκινήτων είναι πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με τα δεξαμενόπλοια εξαιτίας των διαφόρων τύπων επικίνδυνων φορτίων που μεταφέρουν σε συνάρτηση με το μέγεθος των πλοίων” τόνισε ο κ. Ξηραδάκης και συμπλήρωσε ότι τα ρίσκα είναι μεγάλα σε λιμάνια όπως αυτά της Ελλάδας με σημαντική κίνησης πλοίων μεγάλων διαστάσεων, πολυποίκιλων φορτίων κτλ

“Είναι επίσης με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι συμβάντα πυρκαγιάς θα συμβούν πάλι στα ελληνικά λιμάνια.

Όμως, η χθεσινή πυρκαγιά επιβεβαιώνει ορισμένα πολύ σημαντικά πράγματα που η Ένωσή μας διατυμπανίζει συνεχώς τα τελευταία χρόνια:

Πρώτον, χρειαζόμαστε ρυμουλκά με ισχυρή πυροσβεστική ικανότητα για την κατάσβεση πυρκαγιών όχι μόνο στα πλοία αλλά και στις χερσαίες εγκαταστάσεις των ελληνικών λιμανιών πολλά εκ των οποίων δεν διαθέτουν χερσαίο σύστημα πυρόσβεσης. Όσο και να προσπαθούν κάποιοι να το αμφισβητούν, εξυπηρετώντας συντεχνιακά συμφέροντα μόνο, τα γεγονότα δυστυχώς τους διαψεύδουν επανειλημμένα.

Δεύτερον, είναι ορθή η πρόβλεψη του π.δ. 83/2022 που επιβάλλει στα ρυμουλκά να διαθέτουν υποχρεωτικά τον προβλεπόμενο πυροσβεστικό εξοπλισμό όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά πυρκαγιάς σε πλοία και λιμενικές εγκαταστάσεις πάντοτε σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διεθνών και ευρωπαϊκών κανονισμών.

Τρίτον, δεν είναι δυνατόν ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη λιμάνια υποδοχής πολύ μεγάλων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, όπως της PCT, να μην περιλαμβάνει στον κανονισμό ρυμούλκησης που έχει εκδώσει ειδική πρόβλεψη για ενισχυμένο πυροσβεστικό εξοπλισμό των ρυμουλκών, επιπέδου τουλάχιστον FiFi1. Η διοίκηση της PCT πρέπει να ξαναδεί τον κανονισμό της. Το οφείλει στους ανθρώπους που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της, στους χρήστες του λιμανιού, στα υπόλοιπα πλοία και τα φορτία που υποδέχεται, σε όλους τους Δήμους που βρίσκονται γύρω από τις εγκαταστάσεις της.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Στη σύγχρονη ναυτιλιακή πραγματικότητα το μέλλον στον τομέα των ρυμουλκήσεων βρίσκεται σε αυτούς που επιδιώκουν την ασφάλεια και επενδύουν, για το σκοπό αυτό, σε σύγχρονα ρυμουλκά. Όσοι μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν και αντιστρατεύονται, με κάθε τρόπο, τον εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια στις ρυμουλκήσεις, βρίσκονται πίσω στις εξελίξεις που ήδη προωθούνται στο συγκεκριμένο χώρο στην Ελλάδα και σύντομα θα βρεθούν οριστικά στο περιθώριο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα