Ζεις τη χειρότερη νύχτα της ζωής σου; Άκου το νέο τραγούδι του Nick Cave

Διαβάζεται σε 4'
Ο Nick Cave
Ο Nick Cave Beacon_Sacha_Lecca

Η έμπνευση για το τρίτο single από το νέο άλμπουμ του Nick Cave με τους Black Seeds έρχεται από τη σκοτεινή νύχτα της ψυχής…

Το γράψαμε και όταν είδαμε τη μουσική παράσταση του Nick Cave στη Στέγη Ωνάση, ότι τον Αύγουστο θα κυκλοφορήσει το νέο του άλμπουμ με τους Bad Seeds και με τίτλο “Wild God”. Από αυτόν τον δίσκο, που είναι και ο 18ος της μπάντας, μόλις ακούσαμε το τρίτο κατά σειρά single, “Long dark night”.

Έχουμε ήδη άποψη για τα “Wild God” και “Frogs”, και τώρα μόλις κυκλοφόρησε μια υπερβατική μπαλάντα για την νύχτα της… ψυχής, εμπνευσμένη από το ποίημα “Dark Night of the Soul” του Ισπανού ποιητή του 16ου αιώνα, Αγίου Ιωάννη του Σταυρού.

Ο Cave εξήγησε ότι το κομμάτι είναι εμπνευσμένο από ένα από τα “μεγαλύτερα και πιο ισχυρά ποιήματα που γράφτηκαν ποτέ”, προσθέτοντας: “Τελικά, όμως, καταλήγει να είναι ένα όμορφο country κομμάτι. Νιώθει σαν ένας γλυκός σύντροφος του τραγουδιού, ‘Wild God’”.

Nick Cave και ένας Ισπανός ποιητής του 16ου

Αν κάποιος θα μπορούσε να εμπνευστεί από έναν…  μυστικιστή ποιητή της Ισπανικής Αναγέννησης, αυτός θα ήταν το δίχως άλλο ο Nick Cave. Ο Άγιος Ιωάννης του Σταυρού (San Juan de la Cruz) είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, με ποιητές διαφορετικών καταβολών όπως ο Νικαραγουανός Ρουμπέν Ντάριο, ο Ισπανός Χουάν Ραμόν Χιμένεθ, ο Γάλλος φιλόσοφος Πωλ Βαλερύ και ο θρυλικός Άγγλος Τ.Σ. Έλιοτ να τοποθεούν τα ποιήματά του στην κορυφή των μυστικιστικών αναζητήσεων.

Nick Cave
Nick Cave AP Photo/Markus Schreiber

Ισπανός μοναχός του 16ου αιώνα, γνωστός για την πνευματική του γραφή και τις μυστικιστικές του αναζητήσεις, ο Άγιος Ιωάννης του Σταυρού γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1542 στο Φοντιβέρος, κοντά στην Άβιλα της Ισπανίας, και πέθανε στις 14 Δεκεμβρίου 1591 στην Ούβεδα της Ισπανίας. Το 1563, εισήλθε στο τάγμα των Καρμελιτών και στην προσπάθειά του να μεταρρυθμίσει το τάγμα φυλακίστηκε. Στην απομόνωση έγραψε τα πιο γνωστά του ποιήματα.

Τα πνευματικά του έργα θεωρούνται από τα σημαντικότερα της Ισπανικής λογοτεχνίας και της Χριστιανικής μυστικιστικής παράδοσης. Ένα από τα πιο γνωστά του, είναι η Σκοτεινή Νύχτα της Ψυχής (La noche oscura del alma), το ποίημα που περιγράφει το πνευματικό ταξίδι μιας ψυχής μέσα από το σκοτάδι προς την ένωση με τον Θεό (ζητήματα που θέλγουν τον Nick Cave εδώ και χρόνια).

Αναφορικά με τη σκοτεινή νύχτα της ψυχής, την οποία έχει κάνει τραγούδι και η Loreena McKennitt το 1994 στο άλμπουμ The Mask and Mirror το οποίο πρόσφατα ερμήνευσε και στο Ηρώδειο, ο Άγιος Ιωάννης του Σταυρού αναφέρεται σε αυτό που γίνεται αφού οι ερημίτες-μοναχοί απαρνιούνται τα εγκόσμια και τις απολαύσεις. Αν και πιστεύουν ότι αυτή είναι η πιο σοβαρή δοκιμασία τους… έρχεται η προαναφερθείσα πνευματική νύχτα, κατά την οποία ο αναζητητής σε αποδόμηση χάνει το στήριγμα της γαλήνης του, μπαίνοντας στην πιο “τρομακτική” βραδιά αναμέτρησης με τον εαυτό του και με το θείο… την οποία ακολουθεί ο τέλειος στοχασμός.

Πότε θα κυκλοφορήσει ο Άγριος Θεός του Cave

Το “Wild God” αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 30 Αυγούστου και ο Cave μοιράστηκε τις ελπίδες του ότι ο δίσκος με τα 10 τραγουδια του θα έχει την ίδια επίδραση στους ακροατές με εκείνη που είχε και στον ίδιο.

Ξεπηδά μέσα από τα ηχεία και με ξεσηκώνει. Είναι ένας περίπλοκος δίσκος, αλλά είναι επίσης βαθιά και χαρούμενα μεταδοτικός“, σχολιάζει ο Cave και προσθέτει: “Ποτέ δεν υπάρχει ένα γενικό σχέδιο όταν φτιάχνουμε ένα δίσκο. Οι δίσκοι μάλλον αντανακλούν τη συναισθηματική κατάσταση των συγγραφέων και των μουσικών που τους έπαιξαν. Ακούγοντας αυτό, δεν ξέρω, φαίνεται ότι είμαστε ευτυχισμένοι. Δεν υπάρχει κανένα f@cking around με αυτόν τον δίσκο. Σε ανυψώνει. Σε συγκινεί. Το αγαπώ αυτό”.

 

Για να γιορτάσει το λανσάρισμα του “Wild God”, ο Cave ανακοίνωσε μια αποκλειστική συνάντηση ερωτήσεων και απαντήσεων στο Λονδίνο που θα φιλοξενήσει το Rough Trade την Πέμπτη 29 Αυγούστου.Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ολόκληρο το άλμπουμ για πρώτη φορά πριν από την επίσημη κυκλοφορία του και να θέσει τις ερωτήσεις του απευθείας στον frontman.

Ο Cave ανακοίνωσε επίσης μια περιοδεία για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη το 2024, η οποία θα ξεκινήσει στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο και θα συνεχιστεί τον Οκτώβριο, πριν από μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα