Φορολογικές δηλώσεις: “Πυρά” λογιστών και “αναμονές” παράτασης – Επιστολή στον Πρωθυπουργό

Διαβάζεται σε 8'
Φορολογικές δηλώσεις
Φορολογικές δηλώσεις ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Δυτικής Κρήτης απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για παράταση των φορολογικών δηλώσεων.

Την τελευταία στιγμή αναμένεται να αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών για το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Πάντως, έντονες είναι οι διαμαρτυρίες από την αγορά, που επιδιώκει μια πιο μακρά παράταση, από τη διαφαινόμενη και ολιγοήμερη, έως 31 Ιουλίου.

Πάντως το όλο θέμα εξετάστηκε σε ειδική σύσκεψη υπό τον Κωστή Χατζηδάκη με την συμμετοχή του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή όπου διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων έχει ανεβάσει ταχύτητα και εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ωστόσο σήμερα σταθμίζονται εκ νέου τα δεδομένα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από την αρχή της εβδομάδας ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής δηλώσεων επιταχύνθηκε φθάνοντας τη Δευτέρα τις 130.050 δηλώσεις και την Τρίτη τις 151.112. Με βάση αυτά τα δεδομένα υπολείπονται περίπου 700.000 δηλώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι αύριο το βράδυ θα πρέπει ο ημερήσιος ρυθμός να ανέβει στις 350.000 δηλώσεις, πράγμα που όπως λένε οι λογιστές είναι αδύνατον καθώς τις ημέρες αυτές υποβάλλονται και χιλιάδες τροποποιητικές δηλώσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 5,927 εκατ. δηλώσεις και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Όμηρο Τσάπαλο, περίπου 200.000 δηλώσεις έχουν προσωρινά αποθηκευτεί στο σύστημα και επομένως η υποβολή τους συνιστά γρήγορη διαδικασία. Αν δοθεί παράταση έως τις 31 Ιουλίου, οι χρόνοι βγαίνουν.

Πάντως όσοι χάσουν την προθεσμία κινδυνεύουν με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ ενώ οι φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά θα επιβαρυνθούν με τόκους ύψους 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Πρόστιμο δεν θα πληρώσουν όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα αρχική ή και τροποποιητική φορολογική δήλωση εφόσον ο φόρος δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ, ανάλογα όμως με το χρόνο καθυστέρησης θα επιβαρυνθούν με 0,73% επί του φόρου για κάθε μήνα .

Όσον αφορά στο λογαριασμό της εφορίας η ακτινογραφία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνει τα εξής:

  • Ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2023. Ο φόρος που έχει βεβαιωθεί υπερβαίνει τα 3,31 δις. ευρώ με το μέσο φόρο να έχει σκαρφαλώσει στα 1.713 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου με τους φορολογούμενους να κερδίζουν έκπτωση φόρου 3% ή σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως την τελευταία ημέρα του Ιουλίου. Επίσης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας και την έκπτωση 3% ή να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 έντοκων δόσεων.
  • Δυο στους δέκα φορολογούμενους έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το συνολικό ποσό επιστροφής φόρου να ανέρχεται στα 381,15 εκατ. ευρώ ή 331,5 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • Σχεδόν το 46% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν ήταν μηδενικές με τους φορολογούμενους να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για τα περυσινά εισοδήματα.

Επιστολή λογιστών

Στο μεταξύ το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Δυτικής Κρήτης απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για παράταση των φορολογικών δηλώσεων:

“ΖΗΤΟΥΜΕ από ΕΣΑΣ, όπως λάβετε πρωτοβουλία για την παράταση των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς σε 2 ημέρες απομένουν να υποβληθούν 1.000.000 Δηλώσεις με τρομαχτικά πρόστιμα σε Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα της ελληνικής επικράτειας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών & Νομικών Προσώπων φορολογικού έτους 2023 πέραν της Παρασκευής 26/7/2024 ενεργοποιούνται τόσο αυτοτελή πρόστιμα όσο και προσαυξήσεις στου εξαγόμενους φόρους” αναφέρεται σχετικά και τονίζεται:

“Η εμπρόθεσμη υποβολή τόσων εκατοντάδων χιλιάδων δηλώσεων (λόγω της πολυπλοκότητας της εφαρμογής MYDATA, των πολλαπλών ελέγχων που πρέπει να διενεργούμε σε κάθε περίπτωση σε συνδυασμό με την διαβίβασης και τον χαρακτηρισμού πλήθους ετερόκλητων εξόδων) καθίσταται απλά ΑΝΕΦΙΚΤΗ.”

“Η τήρηση δε της Νομιμότητας από τις επιχειρήσεις λόγω των ΑΣΦΥΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ που τόσο ΒΑΝΑΥΣΑ, ΑΚΡΙΤΑ και ΑΒΙΑΣΤΑ επιβάλλονται από τη Διοικητική Δομή τόσο του Υπουργείου Οικονομικών – ΑΑΔΕ όσο και του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε συνάρτηση των ΥΠΕΡΟΓΚΩΝ και ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ που συνεπάγεται η τυχόν μη συμμόρφωση τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥΣ και μάλιστα χωρίς υπαιτιότητά τους. Ως Επιστημονικός Φορέας εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και προτάσσουμε την επάνοδο στην λογική και τον ορθό επανακαθορισμό όλων των παραπάνω προθεσμιών και υποχρεώσεων. Θυμίζουμε δε ότι όλα τα παραπάνω αναφερόμενα και με τον τρόπο που προωθούνται βρίσκουν τις επιχειρήσεις εν μέσω τουριστικής περιόδου που το κύριο μέλημά τους πρέπει να είναι η άσκηση επιχειρηματικότητας και όχι η πρόκληση πανικού, αβεβαιότητας και προβλημάτων στην λειτουργία τους” αναφέρεται σχετικά το Οικονομικό Επιμελητήριο Τμήμα Δυτικής Κρήτης”.

Ο Συνήγορος του Πολίτη

Όπως αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη “η παράταση της προθεσμίας υποβολής των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων των φορολογουμένων, χωρίς την επιβολή προστίμου, για εύλογο χρονικό διάστημα, θα αποτελούσε μέτρο σύμφωνο με την αρχή της χρηστής διοίκησης και της επιείκειας, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων (υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, πολιτών/φορολογούμενων και επαγγελματιών λογιστών).”

Όπως σημειώνει ο Συνήγορος, “περιήλθε πρόσφατα εν γνώση του “αναφορά του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μαγνησίας, του Συλλόγου Λογιστών Θήρας και Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων ΠΕΦΕ, σχετικά με οργανωτικές δυσλειτουργίες και ζητήματα ορθής λειτουργίας των μηχανογραφικών συστημάτων της φορολογικής διοίκησης.

Η ανωτέρω αναφορά επικεντρώνεται ειδικότερα στα ακόλουθα θέματα:

1. Τεχνικά προβλήματα και καθυστέρηση φόρτωσης και εμπλουτισμού οικονομικών δεδομένων των φορολογουμένων στο μηχανογραφικό σύστημα, τα οποία αφενός καθυστερούν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αφετέρου δημιουργούν την ανάγκη υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων. Xαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση που οι φορολογούμενοι ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, ότι κατόπιν νέων δεδομένων έχει μεταβληθεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχουν υποβάλει για το φορολογικό έτος 2023, λόγω αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού αρχείου από τον εργοδότη τους ή τον αρμόδιο φορέα. Σημειώνεται, επιπλέον, ότι το σύστημα των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος δεν φαίνεται να έχει διευκολύνει την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, λόγω της σωρείας ζητημάτων και λαθών που αυτές παρουσιάζουν.

2. Το μηχανογραφικό σύστημα της φορολογικής διοίκησης σε αρκετές περιπτώσεις υπολειτουργεί ή παύει εντελώς να λειτουργεί, ακόμα και σε περιόδους αιχμής, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στους ίδιους τους πολίτες φορολογουμένους όσο και στους επαγγελματίες, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

3. Οι συγχωνεύσεις του μεγαλύτερου μέρους των περιφερειακών υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.), κάποιες εκ των οποίων διενεργήθηκαν εντός του Ιουνίου και Ιουλίου δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα, καθώς η οργάνωση των νέων υπηρεσιών (βλ. ιδίως ΚΕΒΕΙΣ και πρόσφατα ΚΕΦΟΔΕ) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, στις υπηρεσίες αυτές οι υπάλληλοι εργάζονται ακόμη και χωρίς να διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές με αποτέλεσμα ακόμη και εργασίες οι οποίες θα ήταν δυνατό να διεκπεραιωθούν άμεσα από τους αρμόδιους υπαλλήλους κατά το παρελθόν να φτάνουν να χρονίζουν (βλ. ιδία συμψηφισμοί, επιστροφές).

Οι ανωτέρω ενδεικτικές παρατηρήσεις των επαγγελματιών λογιστών αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί με τις πρόσφατες παρεμβάσεις της φορολογικής αρχής. Το μηχανογραφικό σύστημα της φορολογικής διοίκησης συχνά αδυνατεί σε περιόδους αιχμής να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών, οι διαδικασίες συγχώνευσης των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης φαίνεται να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτημάτων των πολιτών καθυστερεί, χωρίς καν να υπολογίζει κανείς τη δυσκολία που συναντά πλέον ο φορολογούμενος πολίτης να ανεύρει τόσο την αρμόδια υπηρεσία για να υποβάλει το αίτημά του όσο και να επιλέξει με ορθό τρόπο το αρμόδιο τμήμα κ.λ.π.

Εν όψει των ανωτέρω, η παράταση της προθεσμίας υποβολής των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων των φορολογουμένων, χωρίς την επιβολή προστίμου, για εύλογο χρονικό διάστημα, θα αποτελούσε μέτρο σύμφωνο με την αρχή της χρηστής διοίκησης και της επιείκειας, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων (υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, πολιτών/φορολογούμενων και επαγγελματιών λογιστών). Συγχρόνως, αναγκαία κρίνεται η αποτίμηση του αντικτύπου -και ενδεχομένως και η επανεξέταση- της συγχώνευσης των περιφερειακών υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης που, τουλάχιστον σε αυτή τη πρώτη, μεταβατική, φάση, σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται να επιτείνουν αντί να επιλύουν ζητήματα αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών και των εκπροσώπων τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε να εξετάσετε με την δέουσα προσοχή όσα ανωτέρω αναπτύχθηκαν και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την διευθέτηση τους.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για τυχόν πληροφορίες ή διευκρινίσεις”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα