Το Μαξίμου προσπαθεί να ρίξει τους τόνους με γιατρούς, χωρίς να αδειάσει Άδωνι
Διαβάζεται σε 3'Μπροστά στο κύμα αντιδράσεων μετά τις απειλές του υπουργείου Υγείας για επίταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση επιχειρεί να εκτονώσει το κλίμα, εκτιμώντας πως το ζήτημα θα λυθεί με εθελοντές
- 25 Ιουλίου 2024 14:06
Οι απειλές του υπουργείου Υγείας για επίταξη ελεύθερων επαγγελματιών ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύψουν κενά του ΕΣΥ σε άγονες περιοχές φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία αντιμέτωπη με ένα ακόμη παραδοσιακό εκλογικό της κοινό. Ενώ από την προαναγγελθείσα διακοπή της συνταγογράφησης από αύριο Παρασκευή, χαμένοι θα είναι οι ασθενείς.
Ως εκ τούτου η κυβέρνηση μπροστά στις αντιδράσεις αφήνει το μαστίγιο και πιάνει το καρότο, επιχειρώντας να εκτονώσει το κλίμα με τους γιατρούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προσπάθησε στο briefing να ρίξει τους τόνους, χωρίς όμως να αδειάσει τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Ερωτηθείς από το NEWS 24/7 εάν η ΝΔ δεν ανησυχεί ότι θα χάσει και τους γιατρούς, εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποξενωθεί από κάποια επαγγελματική κατηγορία. Σημείωσε ότι το αποτέλεσμα ευρωεκλογών είχε μηνύματα κυρίως μέσω της αποχής, όμως εκτίμησε ότι: “Δεν βλέπει κάποιος μία κυβέρνηση αποξενωμένη από την κοινωνία, αλλά μία κοινωνία που ζητά λύσεις από την κυβέρνηση”.
Ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε ότι σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση που είχε από το υπουργείο Υγείας η εικόνα είναι ενθαρρυντική, καθώς υπάρχει όπως είπε “σημαντική ανταπόκριση ιδιωτών σε περιοχές όπου υπήρξε έκκληση για βοήθεια γιατί αυτό υπήρξε: Έκκληση για βοήθεια. Ζητήσαμε να βάλουν πλάτη και φαίνεται ότι ανταποκρίνονται”.
Παρέπεμψε δε σε επικείμενη τοποθέτηση του κ.Γεωργιάδη στη Βουλή και ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης τους ιδιώτες γιατρούς για τη σημαντική συνεισφορά τους. Ενώ εκτίμησε ότι “θα δείξει κατανόηση και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, που έχει τον ίδιο στόχο με την κυβέρνηση: Να μην κλείσουν κλινικές”.
Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι το πιο σημαντικό είναι να προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα το συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την υγεία, “ώστε να μην υπάρχει ανάγκη το υπουργείο Υγείας να παίρνει δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις, και να ζητά τη βοήθεια των γιατρών για συγκεκριμένες κλινικές.”
Κατέληξε δε λέγοντας πως: “Αυτό που ονομάστηκε επίταξη, είναι ένα έσχατο μέτρο, που φαίνεται ότι δε θα χρειαστεί. Ούτε στόχος του υπουργείου ήταν να χρησιμοποιηθεί”. Ενώ επικαλέστηκε πως: “Όταν έχεις να σταθμίσεις μεταξύ της συνέχισης της λειτουργίας μίας κλινικής με μία ανάγκη για χρησιμοποίηση ανθρώπων από τον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορείς να πεις ότι είναι λιγότερο σημαντική η λειτουργία της κλινικής”.
Στο ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένο το Μαξίμου από τους χειρισμούς του κ.Γεωργιάδη, ο κ. Μαρινάκης απέφυγε να απαντήσει ευθέως, επαναλαμβάνοντας ότι: “Η διάταξη αυτή είναι μία έσχατη λύση. Δεν αποτελεί καθημερινότητα και είναι πιθανό να μη χρησιμοποιηθεί. Φαίνεται ότι από τους χειρισμούς του Υγείας έχουμε ανταπόκριση από γιατρούς στις έκτακτες συνθήκες σε κάποιες περιπτώσεις, σε συγκεκριμένες κλινικές και ειδικότητες”.