Δίκη για Μάτι: Ξεκίνησαν οι μαρτυρικές καταθέσεις – “Έβλεπα ανθρώπους που καίγονταν”

Διαβάζεται σε 2'
Δίκη για Μάτι: Ξεκίνησαν οι μαρτυρικές καταθέσεις – “Έβλεπα ανθρώπους που καίγονταν”
INTIME

Σε έντονα φορτισμένο κλίμα ο Κορζενιόφσκι Ζαροσλάφτς περιέγραψε την πύρινη κόλαση που έζησε στο Μάτι όπου έχασε τη σύζυγο και το παιδί του.

Την πύρινη κόλαση που έζησε στο Μάτι, αντί των καλοκαιρινών διακοπών που είχε οργανώσει, περιέγραψε ο πολωνικής καταγωγής Κορζενιόφσκι Ζαροσλάφτς, ο οποίος έχασε τη σύζυγό του και τον 9χρονο γιο του. «Η ζωή μου σταμάτησε το βράδυ της φωτιάς» είπε συντετριμμένος, τονίζοντας ότι «Τώρα ζω με την ελπίδα να έχουμε απονομή δικαιοσύνης. Όλη η ζωή μου τελείωσε εκεί».

Σε έντονα φορτισμένο κλίμα, ο πρώτος μάρτυρας που ανέβηκε στο βήμα του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων αναφέρθηκε στο χάος που επικρατούσε, «στην κατάσταση πολέμου» κατά την οποία «όλοι έτρεχαν προς τη θάλασσα για να σωθούν».

Όπως εξήγησε στο δικαστήριο, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων τελικά η φωτιά έφτασε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε με την οικογένειά του. Ο ίδιος έβαλε τη σύζυγο και το παιδί σε μια βάρκα, πιστεύοντας πως θα ήταν ασφαλείς, ενώ εκείνος δεν αποπειράθηκε να ανέβει στο σκάφος από φόβο μήπως το αναποδογυρίσει με το βάρος του. Όμως εκείνη θα ήταν κι η τελευταία φορά που θα τους έβλεπε. Αργότερα έμαθε πως η βάρκα αναποδογύρισε και οι άνθρωποι του χάθηκαν

«Ήμουν σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά. Ήμουν ευτυχισμένος που εκείνοι ήταν ασφαλείς. Η πεποίθηση μου ήταν ακόμη πιο δυνατή γιατί έπλεαν δίπλα στην ακτή, άρα θεωρούσα πως δεν υπήρχε κίνδυνος» κατέθεσε στο δικαστήριο, περιγράφοντας πως κατάφερε να επιζήσει, αν και δεν υπήρξε κανένα ίχνος βοήθειας από τον κρατικό μηχανισμό:

«Έπεφταν δέντρα επάνω μας. Βλέπαμε μεγάλη φωτιά εκρήξεις, καίγονταν πολλά αυτοκίνητα. Έβλεπα ανθρώπους που καίγονταν, με φωτιά πάνω τους, πολλοί στο δρόμο, δεν ξέρω αν ζούσαν ή όχι. (…) Δεν λειτουργούσε τίποτα. Μέχρι την τελευταία στιγμή μας έλεγαν πως δεν υπήρχε κίνδυνος, καμία ανακοίνωση. Δεν υπήρχε καμία βοήθεια από το κράτος. Δεν υπήρχαν ούτε πυροσβέστες, ούτε αστυνομία, ούτε λιμεναρχείο, ήταν ένα χάος. Προσπαθούσαμε να σωθούμε μόνοι μας. Οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών ήρθαν όταν η φωτιά έσβησε».

Η δίκη συνεχίζεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα