Γεωργιάδης: Το πρόβλημα με τους γιατρούς λύθηκε σε 7 από τις 8 περιοχές

Διαβάζεται σε 3'
Το Γενικό Νοσοκομείο της Κω
Το Γενικό Νοσοκομείο της Κω NEWS 24/7

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας βρέθηκαν ιδιώτες γιατροί για να καλύψουν τα κενά σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε όλες τις περιοχές όπου υπήρχε ανάγκη, εκτός από την Κω.

Λύση φαίνεται ότι βρέθηκε στις 7 από τις 8 περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν ελλείψεις γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα, Πέμπτη, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Από τις 8 περιοχές που είχαμε προβλήματα με τους ιδιώτες γιατρούς, τουλάχιστον στις 7 το πρόβλημα λύνεται, καθώς απαντούν στην έκκληση μας για να βάλουν πλάτη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, βοηθώντας τα δημόσια νοσοκομεία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το πρόβλημα λύνεται σε Ξάνθη, Δράμα, Κοζάνη, Σπάρτη κ.ά. με το μείζον πρόβλημα να αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής μόνο στην Κω, προσθέτοντας, όμως, ότι στο νησί υπάρχουν 9 παθολόγοι.

Παράλληλα, ευχαρίστησε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, σχολιάζοντας πως «ας κρίνει ο κόσμος αν έπαιξε ρόλο η διάταξη του υπουργείου για τη συνταγογράφηση, η οποία όμως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πλέον για όσους έβαλαν πλάτη».

Επιπλέον, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση για την Κω, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει καμία διάθεση να συγκρουστεί με κανέναν γιατρό.

Χωρίς ηλεκτρονικές συνταγές οι ασθενείς για δυο ημέρες

Νωρίτερα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) επισήμανε  κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις με τη μορφή αποχής από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση την Παρασκευή (26/7) και τη Δευτέρα (29/7), αν το υπουργείο Υγείας δεν αποσύρει την επίμαχη διάταξη.

Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας ασθενείς θα μείνουν χωρίς ηλεκτρονικές συνταγές αύριο Παρασκευή και τη Δευτέρα 29, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Κατά τη διάρκεια της άτυπης αυτής απεργίας, οι ιδιώτες γιατροί θα χορηγούν χειρόγραφες συνταγές, κάτι το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους και στη συνέχεια θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, το μέτρο της αποχής από τη συνταγογράφηση είναι σκληρό, αλλά όχι σκληρότερο από μία απεργία.

«Είναι μία καλή ευκαιρία να αντιληφθούν άπαντες τι θα γίνει εάν υλοποιηθεί η διάταξη του νομοσχεδίου», συμπλήρωσε.

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κοινωνία και ζήτησε την κατανόηση των πολιτών.

Ερωτηθείς το προεδρείο του ΠΙΣ για τον αριθμό των ιδιωτών γιατρών που απαιτούνται για να βάλουν πλάτη στο ΕΣΥ απάντησαν πως δεν έχουν γραπτώς το αίτημα από το υπουργείο.

Αρχικά δήλωσαν υπήρχε η εκτίμηση πώς χρειάζονταν 145 γιατροί, αλλά στη συνέχεια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας άλλαξε το νούμερο και ζητούσε 39 παθολόγους για 14 νοσοκομεία.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Δευτέρα έχουν κληθεί στην πρωτεύουσα όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι για να διαμαρτυρηθούν για την επίμαχη διάταξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα