ΣΥΡΙΖΑ: Το σήριαλ Πολάκη μόλις ξεκίνησε

Διαβάζεται σε 4'
ΣΥΡΙΖΑ: Το σήριαλ Πολάκη μόλις ξεκίνησε

Αλλαγές ισορροπιών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την διαγραφή του βουλευτή Χανίων. Το χρονικό που οδήγησε στην ρήξη και οι αντιφατικοί χειρισμοί του Κασσελάκη.

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την διαγραφή του Παύλου Πολάκη. Η απρόθυμη απόφαση στην οποία οδηγήθηκε Στέφανος Κασσελάκης, (μετά την φραστική επίθεση του βουλευτή Χανίων σε συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη) ανοίγει ένα ακόμη «μέτωπο» αμφισβήτησης της προεδρίας του. Αγγίζοντας όμως αυτή την φορά τον …πυρήνα των οπαδών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικό της απροθυμίας του Στέφανου Κασσελάκη να στηρίξει την επιλογή του ήταν το ότι κατά την αρχική, δημόσια ομιλία του στην χθεσινή Κ.Ο το ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο γεγονός. Παρότι η διαγραφή Πολάκη κυριαρχούσε στην πολιτική ειδησεογραφία.

Στην συνέχεια της συνεδρίασης που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ανέφερε μιλώντας στους βουλευτές πως αναγκάστηκε να πάρει την δύσκολη αυτή απόφαση, λέγοντας πως «ο Παύλος ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ». Αφήνοντας έτσι ανοιχτό το αν θα δρομολογηθεί διαγραφή από το κόμμα του βουλευτή Χανίων ή αν θα επιδιώξει κάποια διαφορετικού είδους ισορροπία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δηλαδή, δεν επιχείρησε να αξιοποιήσει τα γεγονότα ως επίδειξη «προεδρικής πυγμής». Στοιχείο που – αντίθετα- θέλησε να προβάλει πριν μερικές ημέρες όταν στην Επιτροπή Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούσε όποιο στέλεχος διαφωνεί με τις επιλογές του να αποχωρήσει από το κόμμα.

Η ρήξη

Η ρήξη στις σχέσεις Κασσελάκη – Πολάκη δεν αποτελεί κάποια απρόσμενη εξέλιξη. Παρά το γεγονός πως  ο βουλευτής Χανίων ήταν το πρόσωπο που «σύστησε» στον ΣΥΡΙΖΑ – επί Αλέξη Τσίπρα –  τον άνθρωπο που έμελλε να εκλεγεί πρόεδρός του στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2023.

Έχουν ήδη προηγηθεί αρκετές αφορμές και «αδειάσματα» της Κουμουνδούρου στον Παύλο Πολάκη. Αφού από τις αρχές του χρόνου ο Παύλος Πολλάκης είχε καταστήσει σαφές ότι θα ακολουθεί διακριτή πορεία στον ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας όμως στο εσωτερικό του κόμματος την ηγεσία Κασσελάκη.

Ο Παύλος Πολάκης διαφώνησε δημόσια με κορυφαίες κοινοβουλευτικές επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου, αλλά και την στάση του κόμματος στα ζητήματα που αφορούν τους εξοπλισμούς. Ερχόμενος μάλιστα σε αντιπαράθεση με την θέση που διατύπωσε ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Ευάγγελος Αποστολάκη,

Αυτά ενώ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «άδειαζε» συνεχώς τον Παύλο Πολάκη με αφορμές σχετικές με τον πολιτικό του λογο. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα την επιθετική ανάρτησή του εναντίον γελοιογράφου της εφημερίδας «Καθημερινή» τον περασμένο Ιανουάριο.

Ακολούθησε η απόσταση του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις Πολάκη για τα εμβόλια και η υπόθεση της αντιπαράθεσης του Παύλου Πολάκη με την γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρέγγελα, με την οποία επικοινώνησε ο Στέφανος Κασσελάκης προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα.

Το σήριαλ

Να σημειωθεί πάντως πως το «σήριαλ Πολάκη» δεν λήγει στον ΣΥΡΙΖΑ με την διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Αντιθέτως θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως …μόλις αρχίζει.

Θυμίζουμε ότι ο Παύλος Πολάκης παραμένει όχι απλά μέλος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Προκειμένου να υπάρξει διαγραφή του από το κόμμα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στην αρμόδια επιτροπή (Πειθαρχικό). Μια διαδικασία η οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ακολουθηθεί. Αν όμως αυτό τελικά γίνει η …προσωπικότητα του Παύλου Πολάκη εγγυάται ότι θα είναι επαρκώς θορυβώδης.

Αυτά ενώ έχει ήδη διαφανεί πως ο βουλευτής Χανίων σκοπεύει να έχει εντονότατη παρουσία και στα social media. Εκεί άλλωστε έχει ήδη από χθες δηλώσει πως «ο λαος αποφασιζει ποιον διαγραφει απο βουλευτή και τα μελη του κόμματος απο μελος του ΣΥΡΙΖΑ! ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ!» υπογράφοντας μάλιστα ώς «βουλευτής Χανίων» αλλά και «μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ».

Διευκρινίζοντας παράλληλα πως «τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν τον χαρίζω σε ΚΑΝΕΝΑΝ! Ούτε πρώην ούτε νυν!». Επίσης από χθες βράδυ κινητοποιούνται διαδικτυακά υποστηρικτές του Παύλου Πολάκη υιοθετώντας ακραία ρητορική την οποία και ο ίδιος ο βουλευτής Χανίων υποδαυλίζει με αναρτήσεις του.

Πάντως το ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα για τον Στέφανο Κασσελάκη συνίσταται στο ότι ο «σκληρός πυρήνας» των οπαδών του εντός ΣΥΡΙΖΑ, σε σημαντικό βαθμό, «ταυτίζεται» με «θαυμαστές» της πολιτικής και της αισθητικής του Παύλου Πολάκη. Στοιχείο που γνωρίζει πολύ καλά η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αφού πρόσφατα εκτιμούσε ότι τυχόν αποχώρηση του Παύλου Πολάκη «θα κάνει μεγάλη ζημιά».

Στην τρέχουσα συγκυρία και με τον ΣΥΡΙΖΑ να βαδίζει προς το καταστατικό του συνέδριο τον Οκτώβριο, η ηγεσία Κασσελάκη δεν θα μπορεί πλέον να βασιστεί στην πολεμική που ασκούσε ο Παύλος Πολάκης στα στελέχη που υπέγραψαν το λεγόμενο «Κείμενο των 87». Εκεί όπου αμφισβητούνταν βασικές επιλογές  του Στέφανου Κασσελάκη για την μετεκλογική πορεία του κόμματος.

Ως εκ τούτου φαίνεται ότι «μένει» με την στήριξη των στελεχών που συσπειρώνονται γύρω από τον Νίκο Παππά. Παρότι και το εν λόγω «στρατόπεδο» φαίνεται να υφίσταται «διαρροές» στελεχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα