Attica Bank: “Πράσινο φως” από τη Βουλή για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια

Διαβάζεται σε 4'
Attica Bank
Attica Bank Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Την ώρα που χθες βράδυ ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ το σχέδιο συγχώνευσης των δύο τραπεζών, οι διοικήσεις τους δρομολογούν τις επόμενες κινήσεις για την δημιουργία του 5ου πόλου. Υπαγωγή των κόκκινων δανείων στον Ηρακλή και ΑΜΚ τα επόμενα βήματα.

Ορθάνοικτος είναι πλέον ο δρόμος για την δημιουργία του 5ου πόλου στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα καθώς μετά την ψήφιση που έλαβε χθες βράδυ από τη Βουλή η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, οι διοικήσει των δύο τραπεζών πατούν «τέρμα το γκάζι» ώστε μέχρι το Φθινόπωρο να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο της διαδικασίας.

Χθες αργά το βράδυ με αυξημένη πλειοψηφία ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, επί της αρχής και στο σύνολό του, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας και την επένδυσης ΤΧΣ και Thrivest στο ενιαίο τραπεζικό σχήμα.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι «έχουμε μια συμφωνία για την οποία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποιεί ότι αν δεν προχωρούσε, θα υπήρχαν δραματικές συνέπειες για τους καταθέτες, το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. Έχουμε μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες που διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος επενδυτής. Και έχουμε επίσης όλους τους φορείς που ασχολούνται με το θέμα, οι οποίοι στην Επιτροπή της Βουλής τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας. Διερωτώμαι αν θα υπήρχε κάποιος υπουργός Οικονομικών που θα απέρριπτε αυτή τη συμφωνία».

Κατέθεσε παράλληλα στα πρακτικά της Βουλής το σύνολο των επίσημων εγγράφων που σχετίζονται με τη συναλλαγή και συγκεκριμένα:

  • Την επιστολή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα της 16ης Ιουλίου 2024 προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην οποία παρουσιάζει το κεφαλαιακό έλλειμμα των δύο τραπεζών, ενώ προειδοποιεί για τις συνέπειες για τους καταθέτες (που περιλαμβάνουν μέχρι και «κούρεμα» καταθέσεων), το τραπεζικό σύστημα (μαζική απόσυρση καταθέσεων, κατάρρευση των πιο ευάλωτων τραπεζών) και την οικονομία, αν δεν προχωρούσε η συμφωνία.
  • Την έκθεση διερεύνησης πιθανού επενδυτικού ενδιαφέροντος με τους ίδιους ή καλύτερους όρους που έκανε η JP Morgan ύστερα από εντολή του ΤΧΣ, από την οποία προέκυψε ότι δεν υπήρχε άλλος ενδιαφερόμενος.
  • Τις εκθέσεις δύο ανεξάρτητων χρηματοοικονομικών συμβούλων (ΕΥ και JP Morgan) που κατά το νόμο πρέπει να έχει το ΤΧΣ.
  • Την επιστολή γνώμης από τη Rothschild (δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά τη ζήτησε το ΤΧΣ), σύμφωνα με την οποία η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι η κατάλληλη με βάση τις διεθνείς πρακτικές σε αντίστοιχες συναλλαγές.
  • Το πρακτικό της συνεδρίασης του ΔΣ του ΤΧΣ στις 18-7-2024 για την έγκριση της συμμετοχής του Ταμείου στη συναλλαγή.

Ο υπουργός στάθηκε, τέλος, στην ποιοτική διαφορά που έχει η τωρινή συμφωνία σε σχέση με προσπάθειες που προηγήθηκαν για την Τράπεζα Aττικής: «Έχουμε εμπλοκή του ΤΧΣ ως βραχίονα του Δημοσίου για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα έχουμε τη σύμπραξη με ιδιώτη επενδυτή την οποία επίσης απαιτεί το καταστατικό του ΤΧΣ. Και προχωρούμε με την άδεια της ΕΕ με το πρόγραμμα Ηρακλής».

«Άρα», κατέληξε, «έχουμε μια περισσότερο σφαιρική και αποτελεσματική παρέμβαση σε σχέση με τις παλαιότερες και τις πιο πρόσφατες προσπάθειες που έγιναν».

 

Οι επόμενες κινήσεις

Την ίδια στιγμή και στο περιθώριο των όσων συνέβαιναν στη Βουλή, τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο τραπεζών ενέκριναν τη συγχώνευση με απορρόφηση της Παγκρήτιας από την Attica και προχωρούν τις διαδικασίες για την ένταξη των τιτλοποιήσεων των κόκκινων δανείων τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ», προκειμένου να υποβάλουν άμεσα τα σχετικά αιτήματά τους στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ήδη με χρηματιστηριακή της ανακοίνωση, η Αttica Bank έχει ενημερώσει το επενδυτικό κοινό ότι εκκίνησε τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση των ειδικότερων προβλέψεων της συμφωνίας και των δεσμεύσεων των μετόχων για την κεφαλαιακή ενίσχυση του πιστωτικού ιδρύματος που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση μεταξύ Αttica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας.

Η Attica Bank έχει εκκινήσει τη διαδικασία τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνολικής λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ και την υπαγωγή της στο Πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής III».

Όσον αφορά στη συγχώνευση με την Παγκρήτια, η ημερομηνία του ισολογισμού μετασχηματισμού θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023 και η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής θα υπολογιστεί με σχετική αξία των συγχωνευόμενων εταιριών που επιμερίζεται σε αναλογία 90% για την Αttica Bank και 10% για την Παγκρήτια Τράπεζα. Η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος στην οποία το ΤΧΣ θα εισφέρει ποσό περίπου 475 εκατ. ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ περίπου 48 εκατ. ευρώ, η Thrivest Holdings με τους ιδιώτες επενδυτές 200 εκατ. ευρώ, καθώς και το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας και το ΤΜΕΔΕ 12 εκατ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα