Απολογίες στη δίκη Καραϊβάζ: “Είμαι αιχμάλωτος. Έχω μαλώσει, δεν έχω σκοτώσει”

Διαβάζεται σε 5'
Απολογίες στη δίκη Καραϊβάζ: “Είμαι αιχμάλωτος. Έχω μαλώσει, δεν έχω σκοτώσει”
EUROKINISSI

Οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ απολογούνται σήμερα στο δικαστήριο.

«Αρνούμαι τις κατηγορίες, δεν έχω καμία σχέση. Από μικρός δουλεύω, κοιτάζω να κάνω μόνο τη δουλειά μου», είπε την Παρασκευή στην αρχή της απολογίας του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ο πρώτος κατηγορούμενος για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Ο μικρότερος σε ηλικία αδερφός του, βρίσκεται λίγα μέτρα πίσω του στο εδώλιο, επίσης περικυκλωμένος από αστυνομικούς με βαρύ οπλισμό και κουκούλες.

Ο πρώτος κατηγορούμενος, 49 ετών σήμερα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας καθαρισμού κτιρίων και κοινοχρήστων. Το λευκό βανάκι της εταιρείας του καταγράφηκε από την Αστυνομία στον Άλιμο την ημέρα της δολοφονίας Καραϊβάζ και την προηγούμενη, τον Απρίλιο του 2021. Η εταιρεία είχε ιδρυθεί το 2019, έχοντας αποκτήσει πελάτες σε πολλές περιοχές της Αττικής, μεταξύ άλλων αναλαμβάνοντας και τα σχολεία του Δήμου Ηλιούπολης.

«Δεν θυμόμουν τι έκανα εκείνη την ημέρα. Ζήτησα να δω την ατζέντα μου και γράφει “μοίρασμα φυλλαδίων”. Θυμήθηκα ότι πήγα στον Άλιμο μαζί με τον ανιψιό μου, για φυλλάδια. Δεν θυμάμαι σε ποιους ακριβώς δρόμους πήγαμε εκείνες τις μέρες», είπε ο κατηγορούμενος. Στον ανακριτή ο ίδιος είχε πει ότι το μοίρασμα των φυλλαδίων συνήθως κρατούσε 3-4 ώρες. Στο υλικό από τις κάμερες το λευκό βαν καταγράφεται στον Άλιμο από τις 12.50 έως τις 14.23.

Στην παρατήρηση του προέδρου ότι στην ατζέντα δεν υπάρχει αναφορά για διαφημιστικά φυλλάδια κάποια άλλη μέρα, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι δεν σημείωνε όλες τις ημέρες και επίσης ότι το μοίρασμα φυλλαδίων αναλάμβαναν διάφοροι υπάλληλοι της εταιρείας. Στην ίδια ατζέντα ο πρόεδρος της έδρας παρατήρησε σημειώσεις από άτομο με διαφορετικό γραφικό χαρακτήρα, όπως είπε.

Ο κατηγορούμενος είπε ότι το λευκό βαν το οδηγούσε μόνο εκείνος. «Δεν το έδινα στον αδερφό μου (τον δεύτερο κατηγορούμενο) γιατί είναι σιδεροφάγος. Θα νόμιζε ότι είναι Πόρσε», είπε. «Τον Απρίλιο του 2023 (δύο χρόνια μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ) ήρθαν στο γραφείο δέκα άτομα, μου είπαν αρχικά ότι είναι της Οικονομικής Αστυνομίας».

»Με πήγαν στη ΓΑΔΑ και ρωτούσαν για το βανάκι και το δρομολόγιο που έκανα τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Με ρωτούσαν αν το οδηγούσε ο αδερφός μου. Μου είπαν στην Αστυνομία “πες ότι το οδηγούσε εκείνος”. Επίσης, με ρώτησαν πόσα σπίτια έχω στη Μάνη. Απάντησα ένα. “ Έχεις δύο σπίτια στη Μάνη” μου είπαν», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει τι σημαίνει αυτό.

Ο ίδιος ρωτήθηκε από την εισαγγελέα της έδρας αν γνώριζε δύο άντρες που δολοφονήθηκαν στην Αθήνα και οι εκτελέσεις τους αποδίδονται στον λεγόμενο πόλεμο της Greek mafia. Για τον πρώτο απάντησε ότι ήταν φίλος με τον μικρότερο αδερφό του («έπαιζαν μπιρίμπα» είπε) και για τον δεύτερο, που ήταν ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων, είπε ότι συνεργαζόταν με τον αδερφό του για τον εφοδιασμό πολυκατοικιών με πετρέλαιο.

«ΕΙΜΑΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ»

Στη συνέχεια εξετάστηκε ο δεύτερος κατηγορούμενος, 41 ετών. «Εδώ είμαι αιχμάλωτος», είπε δύο φορές στην απολογία του. «Έχουμε καταστραφεί. Καλύτερα δέκα χρόνια ένοχος, παρά μία μέρα αθώος». Περιέγραψε την επαγγελματική του δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια – συνεργείο καθαρισμού, εμπόριο αυτοκινήτων, μερίδιο σε βενζινάδικα κ.α.

«Δουλεύω από μικρό παιδί, είμαστε οικογένεια βιοπαλαιστών. Επιχειρώ. Θα σας φανεί αστείο, αλλά έχω τη νοοτροπία των Εβραίων. Πολλά από λίγο».

Για τη μέρα της δολοφονίας Καραϊβάζ είπε ότι το ίδιο μεσημέρι (περίπου 2-3 μμ) πήγε με έναν φίλο του στον Ασπρόπυργο για να τοποθετήσουν πινακίδες κυκλοφορίας σε ένα φορτηγό που είχαν αγοράσει από κοινού. Από τη συγκεκριμένη συνάντηση υπάρχουν δύο σέλφι φωτογραφίες στο Facebook.

Ο κατηγορούμενος κατά την απολογία του ρωτήθηκε επισταμένα από την έδρα για τις σχέσεις τους με δύο νεκρούς της Greek mafia. «Ο πρώτος είναι φίλος μου, βρισκόμασταν κάθε Σάββατο στο σπίτι. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Γνώριζα ότι παρείχε προστασία σε καταστήματα, όμως εγώ δεν είχα καμία ανάμιξη με αυτά», απάντησε.

Σημειώνεται ότι λίγο καιρό μετά την παραπάνω δολοφονία, εκτελέστηκε ένας πυγμάχος στο Γαλάτσι. Το δεύτερο χτύπημα θεωρήθηκε απάντηση στο πρώτο και για αυτό επίσης κατηγορείται ο μικρότερος αδερφός στην υπόθεση Καραϊβάζ.

«Στάλθηκε στις αρχές ένα sms που με κατονομάζει ως δράστη (της δολοφονίας του πυγμάχου). Δεν ξέρω ποιος το έστειλε. Πιθανόν αυτός που το έκανε ή κάποιος που έχει μίσος μαζί μου – πιστεύω το δεύτερο», είπε.

Για τον δεύτερο θύμα της Greek mafia στον Γέρακα, με τον οποίο συνεργαζόταν στα βενζινάδικα, είπε ότι τον δολοφόνησαν «γιατί ήθελε να επεκταθεί στο λαθραίο καύσιμο».

Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε και για τα βίντεο που υπάρχουν στη δικογραφία, στα οποία ο ίδιος φαίνεται να χτυπά έναν άντρα. «Μου είχε κλέψει πετρέλαιο από το βυτιοφόρο. Το παραδέχτηκε ο ίδιος. Το βίντεο δεν είναι ολόκληρο, γιατί αυτός μου επιτέθηκε. Σήμερα με τον ίδιο είμαστε καλοί φίλοι», απάντησε.

«Κυρία εισαγγελέα, δεν ήρθα εδώ να σας πω ότι είμαι Άγιος. Στη ζωή μου έχω μαλώσει, αλλά δεν έχω σκοτώσει», είπε.

Στο τέλος της απολογίας του ο ίδιος αναφέρθηκε σε μία δήλωση δικηγόρου της πολιτικής αγωγής. «Είπε ότι ο Καραϊβάζ δολοφονήθηκε για λόγους εθνικής ασφάλειας. Τι σχέση έχω εγώ με την εθνική ασφάλεια;».

Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με την πρόταση της εισαγγελέως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα