Καναδάς: Η ιστορική πόλη Τζάσπερ στο έλεος της πυρκαγιάς – Καταστράφηκε κατά το ήμισυ

Διαβάζεται σε 2'
Φωτιά στον Καναδά (Αρχείου)
Φωτιά στον Καναδά (Αρχείου) Corey Hardcastle/Ministry of the Environment/Government of Saskatchewan via AP

Μια τεράστια πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στον Καναδά. Καταστράφηκε περίπου η μισή πόλη Τζάσπερ.

Τεράστιες, ταχέως εξελισσόμενες πυρκαγιές έχουν καταστρέψει έως και το ήμισυ της ιστορικής πόλης Τζάσπερ στον Καναδά.

Η φωτιά πλέον βρίσκεται εκτός ελέγχου και οι Πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ό,τι σώζεται. Ωστόσο, το μέγεθος και η ταχύτητα των πυρκαγιών ήταν τέτοιο, που περίπου το μισό της πόλης έχει καταστραφεί.

Ολόκληροι δρόμοι της κεντρικής πόλης στο Εθνικό Πάρκο Τζάσπερ του δυτικού Καναδά έχουν ισοπεδωθεί από τη φωτιά, με βίντεο να δείχνει πυρωμένα χαλάσματα εκεί όπου κάποτε βρίσκονταν σπίτια και απανθρακωμένα υπολείμματα αυτοκινήτων.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, περίπου 20.000 τουρίστες και 5.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη (26/7), με δάκρυα στα μάτια η πρωθυπουργός της Αλμπέρτα, Ντανιέλ Σμιθ δυσκολεύτηκε κατά διαστήματα να αφηγηθεί το μέγεθος των ζημιών, αλλά δήλωσε ότι «ενδεχομένως το 30 έως 50 τοις εκατό» των κτιρίων έχει καταστραφεί.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για τον χειρότερο εφιάλτη για κάθε κοινότητα», είπε, προσθέτοντας ότι το Εθνικό Πάρκο Τζάσπερ ήταν “πηγή υπερηφάνειας” για πολλές γενιές.

Η κ. Σμιθ έγινε εμφανώς συγκινημένη καθώς περιέγραφε την ομορφιά του πάρκου και τη σημασία του για την κοινότητα, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Σημειώνετια ότι, σύμφωνα με το BBC, περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το πάρκο και το κοντινό Εθνικό Πάρκο Banff κάθε χρόνο.

Η Karyn Decore, ιδιοκτήτρια του Maligne Lodge στο Jasper, βρισκόταν σε διακοπές όταν έμαθε ότι το ξενοδοχείο της είχε καεί. Το βράδυ της Τετάρτης έλαβε μια φωτογραφία του κτιρίου στις φλόγες.

«Τρομοκρατήθηκα και συγκλονίστηκα όταν είδα αυτή τη φωτογραφία. Νομίζω ότι θα χρειαστούν μερικές μέρες για να περάσουν οι ώρες του σοκ. Είναι πραγματικά δύσκολο για όλους να κατανοήσουν ότι χάσαμε μια από τις ιδιοκτησίες μας», είπε, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να ξαναχτίσει το καταφύγιο.

Εκατοντάδες πυροσβέστες από όλο τον κόσμο έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της καταστροφής, αλλά οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η έκταση των ζημιών δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Το επίκεντρο την Πέμπτη, είπαν, ήταν να περιοριστούν οι πανύψηλες φλόγες που καταπλάκωσαν την πόλη από δύο πλευρές.

Οι φλόγες έφτασαν σε ύψος 100 μέτρων (328 πόδια) σε ορισμένα σημεία, καλύπτοντας «υπερβολικά μεγάλο χώρο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα