Η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 – Τι συμβολίζει

Διαβάζεται σε 3'
Η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024
Η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 (AP Photo/Silvia Izquierdo)

Ποια είναι η κόκκινη μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 και τι συμβολίζει. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Πρωτότυπη και με μεγάλη συμβολική αξία είναι η φετινή μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, που διοργανώνονται στο Παρίσι.

Οι διοργανωτές επέλεξαν ένα γνώριμο σύμβολο για τη Γαλλία, το οποίο υιοθετήθηκε στη γαλλική κουλτούρα την περίοδο της Επανάστασης, το 1789. Πρόκειται για τον “φρυγικό σκούφο”, γνωστό και ως “σκούφο της ελευθερίας”, ο οποίος, συμβολίζει τον αγώνα για ελευθερία, ισότητα και αδελφοσύνη.

“πιλέξαμε τον φρυγικό σκούφο επειδή είναι ένα πολύ ισχυρό σύμβολο για τη Γαλλική Δημοκρατία. Για τους Γάλλους, είναι ένα πολύ γνωστό αντικείμενο που είναι σύμβολο της ελευθερίας. Το γεγονός ότι η μασκότ των Παραολυμπιακών Αγώνων έχει ορατή αναπηρία στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα: Tην προώθηση της συμπερίληψης, δήλωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Τονί Εστανγκέτ.

“Οι φρυγικοί σκούφοι των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στέλνουν ένα μήνυμα: Ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τα πάντα! Τις ζωές μας, την υγεία μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους, τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τη φύση – είναι καιρός να καλωσορίσουμε περισσότερο αθλητισμό στη ζωή μας!”, αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα των ΟΑ, olympics.com.

Τι είναι ο φρυγικός σκούφος

Ο φρυγικός σκούφος είναι ένα αρχαίο κάλυμμα κεφαλής, κυρίως ερυθρού χρώματος, που προήλθε από τη Φρυγία, μια περιοχή της Μικράς Ασίας (σημερινή Τουρκία), και αρχικά φορέθηκε από τους απελευθερωμένους δούλους στην αρχαία Ρώμη.

Κατά τη Γαλλική Επανάσταση στα τέλη του 18ου αιώνα, ο φρυγικός σκούφος υιοθετήθηκε ως σύμβολο της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αντίστασης κατά της τυραννίας. Είναι γνωστός ως “bonnet rouge” ή “cap of liberty” και συχνά εμφανίζεται σε εικόνες και αγάλματα, όπως στον διάσημο πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά (Eugène Delacroix), “Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό” (La Liberté guidant le peuple, 1830), όπου η γυναικεία φιγούρα της Ελευθερίας φοράει τον φρυγικό σκούφο και υψώνει την απαγορευμένη σημαία της Γαλλικής Επανάστασης.

Στις 20 Ιουνίου 1792, οι κάτοικοι του Παρισιού πραγματοποίησαν διαδήλωση και εισέβαλαν στο παλάτι των Τουιλερί, όπου ανάγκασαν τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ’ να φορέσει τον κόκκινο σκούφο της επανάστασης ενώ κατά την περίοδο της Τρομοκρατίας, από το φθινόπωρο του 1793 έως τον Ιούλιο του 1794, ο φρυγικός σκούφος φορέθηκε ευρέως και έγινε σύμβολο της επαναστατικής δύναμης και του δημοκρατικού πνεύματος σε πολλές διοικητικές κοινότητες της χώρας​

Ο “φρυγικός σκούφος”  χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα ως σύμβολο ελευθερίας ενώ εμφανίζεται και σε αρκετές σημαίες και εθνόσημα χωρών της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βολιβία, Κολομβία, Κούβα, Ελ Σαλβαδόρ, Αϊτή, Νικαράγουα).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα