Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 29 Ιουλίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Διαβάζεται σε 4'Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Δευτέρα 29 Ιουλίου στην καρδιά της πόλης.
- 29 Ιουλίου 2024 06:40
Καθώς οι μέρες του καλοκαιριού διαδέχονται η μία την άλλη, η Αθήνα προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.
Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για τη Δευτέρα 29 Ιουλίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.
Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.
Δωρεάν μουσικο-κινηματογραφική παράσταση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2024
Μοναδικοί τραγουδιστές της Ρεμπέτικης σχολής και ένα σπουδαίο επιτελείο μουσικών η Κατερίνα Τσιρίδου, ο Σωτήρης Παπατραγιάννης, ο Γιώργος Τοσικιάν, ο Νίκος Πρωτόπαπας, ο Δήμος Βουγιούκας, ο Γιάννης Χαραλαμπάκης, ο Τάσος Κακλαμάνης μαζί με τις ιδιαίτερες αφηγηματικές ερμηνείες του Γιάννη Τσιαντή και συνοδεία κινηματογραφικού οπτικού υλικού “Video Documentary Clips”, παρουσιάζουν ένα μουσικό θεατρικό οδοιπορικό από τα προπολεμικά σκόρπια δίστιχα στο αστικό λαϊκό τραγούδι, έτσι όπως γεννήθηκε και χαράχτηκε μέσα στο περιθώριο του κοινωνικού ιστού, τις φυλακές, τους τεκέδες, τα πορνεία και όπως διαμορφώθηκε και γαλουχήθηκε μέσα από τον πόνο των απόκληρων, των ξενιτεμένων, των προσφύγων και των εκτελεσμένων αγωνιστών.
Μια παράσταση βασισμένη στα ομώνυμα Βιβλία & CD, που σε ταξιδεύουν σε παραμερισμένες σελίδες ιστορίας από το μυθικό μουσικό υπόκοσμο των τεκέδων και των χαμαιτυπείων έως στις θυσιαστικές μάχες των προσφυγικών γειτονιών.
Δωρεάν έκθεση ζωγραφικής στην γκαλερί Έρση
H Γκαλερί Έρση παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Σίγκριντ Νασούφη,”Ένα Ταξίδι στο Μπουλιάγκα”. “Τον Μάρτιο του 2022, ο πατέρας μου, ο αγαπημένος σύζυγος της Σίγκριντ, απεβίωσε. Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος εκείνης της χρονιάς κρατώντας της συντροφιά. Τον Σεπτέμβριο, ξεκινήσαμε ένα εκτεταμένο ταξίδι στο Μπουλιάγκα ντι Τρασκουέρα—ένα μαγευτικό μέρος που διατηρείται ζωντανό και ανθίζει, χάρη στους υπέροχους φίλους μου, τον Αντόνιο και τη Σου.
Το Μπουλιάγκα ντι Τρασκουέρα είναι ιδανικό για κάποιον που αναζητά ένα είδος επαναφοράς, και ήμουν πεπεισμένος ότι θα έκανε πολύ καλό στη Σίγκριντ. Περάσαμε υπέροχα. Μετά την επιστροφή στην Αθήνα, αποφασίσαμε ότι ένας πίνακας εμπνευσμένος από τον χρόνο μας στο Μπουλιάγκα θα ήταν το πιο κατάλληλο ευχαριστήριο δώρο για τους ευγενικούς μας οικοδεσπότες. Αρχικά, αυτό το σχέδιο περιλάμβανε μόνο έναν πίνακα, αλλά ο ενθουσιασμός της Σίγκριντ το μετέτρεψε σε μια σειρά από δώδεκα έργα, δημιουργημένα κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο χρόνων.”
Δωρεάν είσοδος στην περιοδική έκθεση: Shinrin-yoku/ 森林浴 / Forest bathing Κολυμπώντας στο Δάσος
Η νέα έκθεση σύγχρονης τέχνης του PCAI σε συνεργασία με τον Βοτανικό Κήπο Ι. & Α. Ν. Διομήδους
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Lynn Hershman Leeson, Éric Baudelaire*, Aiko Ohno, Asako Masunouchi, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Maria Antelman, Raffaela Naldi Rossano, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Γιώργος Δρίβας, Δημήτρης Ιωάννου, VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης), Εύα Στεφανή*, Μιχάλης Afolayan, Campus Novel, Maria F. Dolores & Σοφία Ντώνα. Επιμέλεια: Κίκα Κυριακάκου.
Η ιαπωνική φράση Shinrin-yoku 森林浴 αποδίδεται στα ελληνικά ως “κολυμπώντας στο δάσος” (forest bathing): ένας ενδεικτικός αλλά όχι ευρέως διαδεδομένος όρος που επινοήθηκε το 1982 από τον Tomohide Akiyama, τότε υπουργό Γεωργίας, Δασών και Αλιείας της Ιαπωνίας. Η συγκεκριμένη έννοια παραπέμπει στην πανάρχαια συνήθεια να περνά κανείς χρόνο κοντά στη φύση, ανάμεσα σε δέντρα και άγρια φυτά, απορροφημένος από τη χλωρίδα και την πανίδα που τον περιβάλλει, χωρίς να αποσπάται από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Η μεγάλη έκθεση με δωρεάν είσοδο «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της»
H μεγάλη ιστορική έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» άνοιξε τις πύλες της για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων.
Σε σχεδιασμό και υλοποίηση από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων, η έκθεση φιλοξενείται σε έναν χώρο ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, στην καρδιά της Αθήνας. Το Κέντρο Τεχνών του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στο Πάρκο Ελευθερίας, εντάσσεται στον μνημειακό χώρο των παλιών κρατητηρίων του Διοικητηρίου της ΕΑΤ – ΕΣΑ και πλέον αποτελεί έναν σπουδαίο χώρο πολιτισμού, μια εστία ελεύθερου λόγου, δημιουργίας και πολιτιστικής αναγέννησης.
Μεταφέροντας μηνύματα αισιοδοξίας, η έκθεση επικεντρώνεται στα συναισθήματα της χαράς και της ελπίδας που γέννησαν στους Αθηναίους οι δύο αυτές σπουδαίες στιγμές για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, ενώ παράλληλα αποτελεί το επίκεντρο του πλούσιου προγράμματος των επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων σε όλη την πόλη μέχρι και τον Νοέμβριο.