AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

ΠΟΣΟ “ΚΑΘΑΡΟΙ” ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Όποιος θέλει να δει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι διαστημικές επιδόσεις, πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα της χρήσης ουσιών.

Όλοι θέλουμε να βλέπουμε αθλητές να κάνουν διαστημικές επιδόσεις. Ωστόσο, τα ανθρώπινα όρια δεν διαλύονται με ανθρώπινους όρους.

Μπορεί να ξεπερνιόνται με σκληρή δουλειά και απόλυτη πειθαρχία σε κάθε λεπτομέρεια όσων μπορούν να κάνουν τους αθλητές τις καλύτερες version των εαυτών τους, αλλά δεν εξαφανίζονται δίχως μια εξτρά βοήθεια.

Ενόσω όσοι αποφασίζουν για τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις αποζητούν εξωπραγματικές επιδόσεις που αυξάνουν κατακόρυφα το ενδιαφέρον του κόσμου και τα πάσης φύσεως έσοδα (εισιτήρια, χορηγίες κλπ), καταδικάζουν τη χρήση ουσιών που ενισχύουν τις επιδόσεις.

Οι ‘βιομηχανίες’ που τρέχουν παράλληλα, στην πλάτη των αθλητών (ως ανθρώπων) είναι πολλές. Και εξόχως επικερδής. Μια είναι αυτή των ανθρώπων που κάνουν τα τεστ.

Αυτό δεν το λέω εγώ. Το είπε ο Victor Conte στο Insider. Είναι ο άνθρωπος που είχε δημιουργήσει βιομηχανία χρυσών μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 και του 2004, μέσω χρήσης απαγορευμένων (και όχι απαγορευμένων) ουσιών.

Διαπίστωσα πως από την κορυφή έως τα νύχια, από τα τηλεοπτικά δίκτυα, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τα testing agencies είναι μέρος της διαφθοράς. Στο μυαλό μου, οι αθλητές είναι τα θύματα της: όταν μπαίνουν στο σύστημα του πρωταθλητισμού καταλαβαίνουν πως γίνεται τεράστια χρήση ουσιών και ότι η φιλοσοφία είναι use or lose.

Όταν ξέρεις πως το 80% των ανταγωνιστών σου παίρνει ουσίες, γίνεσαι μέλος της ίδιας κουλτούρας. Στην ουσία, οι αθλητές δεν έχουν επιλογή”.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Τονίζει oι έλεγχοι που έκανε η WADA (World Anti-Doping Agency) εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 “είναι γεμάτα ‘παραθυράκια’. Είναι πολύ εύκολο για τους αθλητές να χρησιμοποιούν ουσίες που βελτιώνουν τις επιδόσεις (PED -Performance Enhancing Substance)”.

Πόσο βοηθούν;

«Στα 100 μέτρα, τα PED κάνουν τους αθλητές 2 με 4 μέτρα πιο γρήγορους. Είναι αδύνατο να πλησιάσεις στους τελικούς, χωρίς να λαμβάνεις κάτι. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ο ειδικός εξήγησε πως “γίνονται έλεγχοι ενώ είναι σε εξέλιξη οι Αγώνες και εκτός αυτών. Στους δεύτερους, δεν ελέγχουν περί τα 80 διεγερτικά και ναρκωτικά -τα τσεκάρουν μετά την εκκίνηση των ΟΑ. Άρα, κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει όλες αυτές τις ουσίες στην προετοιμασία.

Επίσης, οι αθλητές δεν χρησιμοποιούν πια συνθετικά στεροειδή, αλλά ενδογενείς ορμόνες (τεστοστερόνη, αυξητική ορμόνη, ινσουλίνη, ερυθροποιητίνη σε μικρές δόσεις -συνήθως τα βράδια, ώστε στον πρωινό έλεγχο τα επίπεδα να έχουν ‘πέσει’ στα σωστά όρια.

Πολλά συμπληρώματα είναι διαθέσιμα (ZMA, κρεατίνη κ.α.), τα οποία επιταχύνουν τη θεραπεία και την αποκατάσταση των ιστών.

Υπάρχουν πάρα πολλές ουσίες που βελτιώνουν τις επιδόσεις και είναι νόμιμες.

Η ευαισθησία του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται πια στους ελέγχους μπορεί να εντοπίσει ακόμα και κατώτατα όρια. Τα τεστ γίνονται καλύτερα.

Πιστεύω ότι αν οι αθλητές πείθονταν πως είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι, θα ήθελα να διαγωνίζονται χωρίς να χρησιμοποιούν ουσίες. Θα ήθελαν να διαπιστώνουν πως είναι οι καλύτεροι που υπάρχουν στον κόσμο και έγιναν με την σκληρή τους δουλειά και όχι τα PED. Είναι όμως, αναγκασμένοι να τα χρησιμοποιούν, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί”.

Αυτό όμως, μπορεί να μη γίνει ποτέ.

Στο Νetflix θα βρεις το Untold: Hall of Shame. Θα δεις όσα έκανε ο Conte, ο οποίος είναι πρώην αθλητής. Δηλώνει project team leader («όποιο και αν είναι το project, το χρηματοδοτώ και προσλαμβάνω τους κατάλληλους ανθρώπους») και φυσικός promoter. Μετά έμαθε “πώς να δημιουργώ συμπληρώματα που να βελτιώνουν τις επιδόσεις όσων με εμπιστεύονταν, σε συνδυασμό με τα προγράμματα που τους έβγαζα”.

Οι πρώτοι του πελάτες ήταν αθλητές στίβου, οι οποίοι άρχισαν να κυριαρχούν σε πολλές κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ 2000 και της Αθήνας 2004.

Μετά, ανέπτυξε και προγράμματα ντόπινγκ για αθλητές στο Major League Baseball, το National Football League και σε άλλες αθλητικές ομοσπονδίες -όχι μόνο των ΗΠΑ.

Αρχικά ήταν προπονητής που σχεδίαζε προγράμματα για αθλητές παγκόσμιας κλάσης, μέσω της πλατφόρμας του, του Bay Area Laboratory Co-operative (BALCO), την οποία δημιούργησε το 1984. Ανέλυε το αίμα των πελατών του και ανάλογα με τα αποτελέσματα τους έλεγε πώς θα αναπληρώσουν μέταλλα και βιταμίνες που έλειπαν.

Έτσι όμως, δεν έβγαζε πολλά λεφτά. Τότε σκέφτηκε ότι θα βοηθούσε να φτιάχνει ο ίδιος συμπληρώματα και να αγοράζει ό,τι καλύτερο βρίσκει στην αγορά.

Δεν ήταν χημικός. Μηδέ αθλητικός φαρμακολόγος. Δεν είχε ιδέα επί των συνεπειών που έχουν οι όποιες ουσίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Απέκτησε τις γνώσεις που χρειαζόταν μέσω βιβλίων που διάβασε και τεστ που έκανε σε αθλητές.

O Victor Conte, κατά τη δίκη του. ARLEEN NG/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ομολογεί πως προέβη σε πολλές δοκιμές (πρώτα δοκίμαζε ο ίδιος τα πάντα -και μετά έκανε έλεγχο των ούρων του να δει τι φαίνεται), πριν βρει τη χρυσή συνταγή (ή τη ρουκέτα, κατά του ιδίου το ρηθέν): το Zinc Magneseum Aspartate (ZMA), μια φόρμουλα αναβολικών που έπρεπε να λαμβάνεται το βράδυ, ώστε ο χρήστης να κοιμόταν πιο βαθιά και το σώμα του να εκκρίνει περισσότερη αυξητική ορμόνη.

Το ZMA είχε στο επίκεντρο το σκορβούτο που βοηθάει στη φυσιολογική αύξηση της τεστοστερόνης -που αυξάνει τη μυική μάζα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια, ενώ λειτουργεί και ως ψυχοδιεγερτικό, άρα προσφέρει μεγαλύτερο κίνητρο και καλύτερη συγκέντρωση.

Ο Conte το ανακάλυψε το 1996. Απέκτησε περισσότερους από 100 διανομείς σε όλον τον κόσμο και ‘έβγαλε’ 5 εκατομμύρια δολάρια σε ένα χρόνο.

“Δεν ήταν κάτι που έκανα για τα χρήματα, αλλά για την πρόκληση και την έξαψη. Ήταν σαν χόμπι για εμένα. Δεν έπαιρνα χρήματα από τους αθλητές μου -κάποια στιγμή είχα 250 παίκτες του NFL. Η Μάριον Τζόουνς μου έδωσε μόλις μια επιταγή, για 7.000 δολάρια”.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, έφτιαξε το Project World Record. Προσέλαβε τρεις προπονητές (ο ένας ήταν αυτός του Μπεν Τζόνσον που είχε ‘πιαστεί’ με αναβολικά) κι έναν πολύ γνωστό bodybuilder για να κάνει την ενδυνάμωση. Τους έδινε 2.000 δολάρια την ημέρα.

Οι αθλητές του έκαναν θραύση. “Αυτό που κέρδιζα ήταν το promotion” για να πουλάει σε περισσότερους τα προϊόντα του.

Η ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΕ ΤΟΥΣ ΜΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΙΧΝΕΥΟΤΑΝ

Εκ των πρωτοπόρων και πιο αποτελεσματικών προϊόντων που είχε και διέθετε ο Conte ήταν ένα μη ανιχνεύσιμο, διαφανές αναβολικό στεροειδές (γνωστό ως Clear). “Το αγόρασα από έναν χημικό, ονόματι Patrick Arnold που μου είχε πει πως βοηθά στην αποθεραπεία”.

Το μπουκαλάκι των 100cc έκανε 150 δολάρια (σημερινά 350). Αρκούσαν δυο σταγόνες κάτω από τη γλώσσα για να γίνει η δουλειά που δεν ήταν η αποθεραπεία, αλλά η αύξηση του ιστού των μυών.

Ο Arnold δημιούργησε ένα νέο στεροειδές. Το THD (τετραϋδρογεστρινόνη) είναι γνωστό πια ως συνθετικό στεροειδές αναβολικό. Κυκλοφορεί νόμιμα 40 χρόνια στην αγορά. Τότε ήταν άγνωστη ουσία “και το καλύτερο ήταν πως δεν ανιχνευόταν στους ελέγχους. Έτσι άρχισα να το δίνω στους αθλητές”.

Το δεύτερο μεγαλύτερο πλεονέκτημα ήταν πως βοηθούσε την ανάπτυξη αποκλειστικά του ιστού των μυών, χωρίς να προσθέτει ούτε ένα γραμμάριο βάρους.

Εξέτισε φυλάκιση τεσσάρων μηνών για παράνομη διανομή στεροειδών και ξέπλυμα χρήματος. Όταν επέστρεψε στην κοινωνία, ασχολήθηκε με μια άλλη καριέρα: αυτήν του υποστηρικτής κατά του ντόπινγκ στην πυγμαχία.

“Ξέρω πώς λειτουργεί το έγκλημα γιατί ήμουν στην σκοτεινή πλευρά για τέσσερα χρόνια παρακάμπτοντας τους επίσημους ελέγχους, ενώ πολλοί από τους αθλητές με τους οποίους συνεργαζόμουν είχαν πολύ καλά αποτελέσματα. Μεταξύ άλλων έσπασαν και παγκόσμια ρεκόρ.

Οι επιτυχίες τους έστρεψαν επάνω μου την προσοχή, μετά τους εξονυχιστικούς ελέγχους και στη συνέχεια τον νόμο”.

Ένας φαρμακολόγος, διευθυντής του εργαστηρίου ελέγχων αντιντόπινγκ στο Λος Άντζελες κατάφερε να αποκαλύψει το μυστικό της τετραϋδρογεστρινόνης και να οδηγήσει τον Conte στη φυλακή.

“ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ”

Κάθε αναβολικό έχει τη ‘μάσκα’ του (μέθοδο που το κρύβει) και κάπως έτσι, πολλές φορές οι επίσημες αρχές για το αντι-ντόπινγκ νιώθουν σαν να κυνηγούν την ουρά τους.

Η βιομηχανία του ντόπινγκ εκτιμάται πως είναι κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια μεγαλύτερη αυτή της ανίχνευσης των ουσιών.

Ο Conte ήταν από τους πρώτους που ενδιαφέρθηκαν να κατανοήσουν ολιστικά το φαινόμενο των ουσιών που βελτιώνουν τις επιδόσεις αθλητών.

“Κάναμε αιματολογικές εξετάσεις στους αθλητές μας, για να δούμε ποια θρεπτικά στοιχεία τους λείπουν. Δεν χρειάζεται εν τω μεταξύ, να λαμβάνουν τεράστιες δόσεις. Η ουσία είναι στην κατάλληλη ισορροπία.

Όταν κατάλαβα πως το Clear ήταν πολύ δυνατό για να το δίνω όπως μου είχαν πει, ανέπτυξα μια άλλη μέθοδο. Έδινα μια μικρή ποσότητα τη Δευτέρα και την Τρίτη ο αθλητής έπαιρνε επιτεστοστερόνη και τεστοστερόνη ώστε να διατηρείται η ισορροπία. Ήταν η ‘μάσκα’.

Έτσι, Δευτέρα έπαιρνε το Clear, Τρίτη το συνδυασμό, Τετάρτη το Clear, Πέμπτη το συνδυασμό και από Παρασκευή έως και την Κυριακή τίποτα από αυτά.

Έπαιρνε και άλλες ουσίες, όπως αυξητική ορμόνη που συνήθως τη λαμβάνουν οι αθλητές το βράδυ.

Πολλοί πιστεύουν πως το Clear έκανε όλη την δουλειά. Εμείς χρησιμοποιούσαμε και άλλες μορφές ουσιών, όπως η ερυθροποιητίνη, ορμόνη που παράγει φυσικά το σώμα μας (δημιουργείται στο μυελό των οστών) και προκαλεί την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έτσι, βελτιώνεται η φυσική κατάσταση και η αντοχή, μπορείς να κάνεις περισσότερες επαναλήψεις, με μεγαλύτερη ένταση κ.α. Ένας παγκοσμίου κλάσης αθλητής που είχα, μου είχε πει ότι «γίνεσαι μηχανή που δεν κουράζεται ποτέ”.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Ένας εκ των ιδρυτών του PayPal έχει προτείνει τη δημιουργία Enhanced Games. Ο Conte εξηγεί πως “υποτίθεται ότι το 2025 θα επιτραπεί στους αθλητές να παίρνουν ουσίες, υπό ιατρική επίβλεψη πριν διαγωνιστούν σε αυτούς τους αγώνες. Δεν πιστεύω ότι αυτή είναι καλή ιδέα.

Η γενική ιδέα που έχουν οι αθλητές είναι πως αν μια μικρή ποσότητα είναι καλή, μια μεγαλύτερη θα είναι καταπληκτική. Ούτως ή άλλως έχουν την τάση να το παρακάνουν και τελικά, κάνουν κακό στον εαυτό τους. Πρόκειται για ουσίες που μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες.

Ποδηλάτες του Γύρου της Γαλλίας έχουν πεθάνει (τουλάχιστον 18) από τη χρήση ερυθροποιητίνης. Οι διεγερτικές ουσίες προκαλούν ανακοπή καρδιάς. Τα ένζυμα στο συκώτι αυξάνονται και υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψεις το όργανο σου. Υπάρχουν πολλές πιθανές παρενέργειες.

Βέβαια, υπάρχουν κάποιες ουσίες (πχ η τεστοστερόνη) που όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο, δεν κάνει τόσο κακό”.

Για αυτό και επιμένει πως η λύση είναι στο να γίνουν πράγματα που θα αποτρέψουν την κατάχρηση των ουσιών που βελτιώνουν την απόδοση.

Από όταν βγήκα από τη φυλακή, είμαι καθαρός. Την τελευταία 12ετια δουλεύω ως υπέρμαχος του αντι-ντόπινγκ και με επαγγελματίες πυγμάχους. Έχω συνεργαστεί με 28 παγκόσμιους πρωταθλητές.

Ελέγχονται από τη VADA που είναι πολύ αυστηροί. Ένας έχει περάσει από 247.365 ελέγχους. Λέγεται Nonito Donaire. Oι πυγμάχοι μου είναι οι πιο καθαροί που υπάρχουν στο άθλημα.

Αποδεικνύω πως οι άνθρωποι αλλάζουν. Αρκεί να έχουν έναν σκοπό”. Ο δικός του λέει πως είναι να κάνει τις αρχές να καταλάβουν τι είναι προς όφελος όλων.

Έναντι επιλόγου

Δεν αναπτύξαμε το σκάνδαλο με τη Ρωσία καθώς υπάρχει πάντα πρόχειρο το “Bryan Fogel, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας του αθλητισμού”, από καθαρή τύχη. Το ντοκιμαντέρ του, με τίτλο Icarus υπάρχει στο Netflix. Kέρδισε και Όσκαρ, το 2018.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα