AP Photo/Charles Dharapak

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΗΣΑΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

Ο βετεράνος που πήδηξε μέσα στον Λευκό Οίκο, το γράμμα που δέχτηκε με ρικίνη και μερικές ακόμη φορές που ο πρώην Πρόεδρος κινδύνευσε.

Τέσσερις οι δολοφονίες Αμερικανών Προέδρων, ακόμη περισσότερες οι απόπειρες -είχαμε και μία πρόσφατα- και ακόμα περισσότερες, σχεδόν αμέτρητες, οι απειλές που έχουν δεχτεί κατά καιρούς. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται -φυσικά- και ο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του και από μια υποκατηγορία υπανθρώπων, που δεν είχαν πολυασχοληθεί με τους υπόλοιπους Προέδρους. Και εννοούμε τους ρατσιστές.

Ακολουθούν οκτώ απειλές/απόπειρες που δέχτηκε κατά τα οκτώ χρόνια που βρισκόταν στο Οβάλ Γραφείο.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ

Συνήθως η Secret Service αρχίζει να προστατεύει τους υποψήφιους Προέδρους, αφότου τουλάχιστον έχουν λάβει το χρίσμα από το κόμμα τους. Στην περίπτωση του Ομπάμα, τα πράγματα δεν έγιναν έτσι.

Έλαβε προστασία από τον Μάιο του 2007, πολύ πριν δηλαδή αρχίσουν καν οι προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Τον λόγο δεν τον γνωρίζουμε ακριβώς. Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για συγκεκριμένες απειλές που είχε δεχτεί.

AP Photo/Carolyn Kaster

“Ο ΟΜΠΑΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ”

Στις 15 Ιουλίου 2008, ο λογιστής Τζέρι Μπλάνσαντ από τη Βόρεια Καρολίνα απείλησε ότι θα σκοτώσει τον υποψήφιο -τότε- Ομπάμα κατά τη διάρκεια του πρωινού του σε ένα Waffle House στο Σάρλοτ. Και έτσι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Δύο διαφορετικοί πελάτες κατέθεσαν ότι ο Μπλάνσαρντ τους είπε: “Αξίζω 50 εκατομμύρια δολάρια. Ο Ομπάμα και η σύζυγός του δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν μέχρι τον Λευκό Οίκο. Πρέπει να βγει απ’ τη μέση… Αυτός ο άνθρωπος δεν θα μάθει ποτέ τι τον χτύπησε… Θα μπορούσα να το κάνω εγώ αυτό, έχω τα χρήματα και την επιρροή”.

Η Secret Service ανέκρινε τον λογιστή, ο οποίος αρνήθηκε ότι εξαπέλυσε αυτές τις απειλές, ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι ο Ομπάμα είναι ο Αντίχριστος.

Οι μυστικές υπηρεσίες κλήθηκαν ξανά όταν ένας υπάλληλος ξενοδοχείου άκουσε τον Μπλάνσαρντ σε μια τουαλέτα να μουρμουρίζει: “Θα πάρω ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή και θα το τακτοποιήσω μόνος μου. Κάποιος πρέπει να το κάνει… Και οι δύο ξέρουμε ότι ο Ομπάμα είναι ο Αντίχριστος”.

Οι αρχές δεν πήραν και τόσο στην πλάκα τις απειλές του. Συνελήφθη με κατηγορίες για κακούργημα και καταδικάστηκε σε 366 ημέρες φυλάκιση.

ΜΙΛΟΥΣΕ Η ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ;

Λίγες ημέρες πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών το 2008, τρεις άνδρες -λευκοί και ρατσιστές- ταξίδεψαν μέχρι το Ντένβερ, έχοντας ως σκοπό να πυροβολήσουν τον Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Οι τρεις τους (τα ξαδέρφια Θάριν Γκάρτρελ και Σον Άντολφ, και ο φίλος τους Νέιθαν Τζόνσον) οδήγησαν ένα φορτηγό γεμάτο όπλα και μεθαμφεταμίνη ως ένα ξενοδοχείο. Σύντομα ο Γκάρτρελ θα έπεφτε στα χέρια των αρχών μόλις βρισκόταν το φορτηγό. Οι υπόλοιποι θα συλλαμβάνονταν λίγο αργότερα.

Οι αρχές απήγγειλαν και στους τρεις κατηγορίες για ναρκωτικά και όπλα, αλλά απέσυραν τις ομοσπονδιακές κατηγορίες, λόγω της μη εφαρμοσιμότητάς του σχεδίου τους για δολοφονία.

AP Photo/Jack Dempsey

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΕΖΟΝΑΥΤΗ

Ο υπολοχαγός των πεζοναυτών, Κόντι Μπρίτινχαμ, υπηρετούσε σε στρατιωτική βάση της Βόρειας Καρολίνας, όταν συνελήφθη στα τέλη του 2008 με την κατηγορία της ένοπλης ληστείας. Ως αποτέλεσμα, αποστρατεύτηκε από την υπηρεσία αλλά όταν έγινε έρευνα στον στρατώνα του, η αστυνομία ανακάλυψε ένα αρκετά ενοχοποιητικό ημερολόγιο. Μέσα σε αυτό είχε υλικό “λευκής υπεροχής”, αναζητήσεις στη Wikipedia για την ημέρα της ορκωμοσίας του Ομπάμα και ένα καταγεγραμμένο σχέδιο για τη δολοφονία του νέου Προέδρου -συμπεριλαμβανομένου ενός χάρτη του Καπιτωλίου.

Ο Μπρίτινχαμ δήλωσε ένοχος και καταδικάστηκε σε 100 μήνες φυλάκισης για την ένοπλη ληστεία αλλά και για το σχέδιο δολοφονίας.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΗΝ “ΠΡΩΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ”

Η Κρίστι Λι Ρόσια ταχυδρόμησε αρχικά στο γραφείο της Secret Service της Βοστώνης ένα ερωτικό σημείωμα -με αρκετά διαταραγμένο ύφος-, στη συνέχεια τους τηλεφώνησε στις 10 Νοεμβρίου 2009 και τους είπε ότι σχεδίαζε να “ανατινάξει” την Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα, όσο ο Πρόεδρος και η οικογένειά του θα έκαναν διακοπές στη Χονολουλού.

Η Ρόσια είπε στις αρχές ότι γνώριζε “την ακριβή τοποθεσία” που θα διέμενε η οικογένεια Ομπάμα και παρείχε πληροφορίες σχετικά με το δρομολόγιο της “πρώτης οικογένειας”, οι οποίες ήταν όντως οι σωστές.

Η Secret Service πίστευε ότι η Ρόσια είχε προσέξει τις κινήσεις κάποιων πρακτόρων κοντά στην παραλία Καϊλούα, όπου οι Ομπάμα είχαν νοικιάσει στο παρελθόν ένα σπίτι. Η ίδια πήγε στη Χαβάη ισχυριζόμενη ότι βρισκόταν εκεί για να προστατεύσει τον Πρόεδρο και -φυσικά- συνελήφθη. Βρισκόταν μόλις τρία χιλιόμετρα από το σπίτι τους.

Η Ρόσια κατηγορήθηκε για απειλή κατά μέλους της οικογένειας του Προέδρου, καθώς και για επίθεση κατά ομοσπονδιακού πράκτορα κατά τη σύλληψή της.

AP Photo/Susan Walsh

ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Στις 11 Νοεμβρίου 2011, ο Όσκαρ Ραμίρο Ορτέγκα-Χερνάντεζ εξαπέλυσε πυρά με ημιαυτόματο τουφέκι, μέσα από το αυτοκίνητό του προς τον Λευκό Οίκο. Τουλάχιστον επτά σφαίρες βρήκαν τους τοίχους της προεδρικής κατοικίας, αν και κανείς δεν τραυματίστηκε. Ο Ομπάμα δεν βρισκόταν καν εκεί την ώρα των πυροβολισμών.

Ο Χερνάντεζ συνελήφθη πέντε ημέρες αργότερα στην Ιντιάνα της Πενσυλβάνια και τόσο αυτά που βρέθηκαν να έχει γράψει όσο και η κατάθεσή του έδειξαν ότι πίστευε ότι ο Ομπάμα ήταν ο Αντίχριστος και θα εγκαινίαζε το τέλος του κόσμου.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο Χερνάντεζ δήλωσε ένοχος για την καταστροφή περιουσίας και την εκτόξευση βολών με πυροβόλο όπλο κατά τη διάρκεια εγκλήματος βίας. Η κατηγορία για απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου αποσύρθηκε. Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη.

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ

Η ηθοποιός Σάνον Ρίτσαρντσον ταχυδρόμησε μια επιστολή με ρικίνη στον Ομπάμα το 2013, η οποία περιείχε και την απειλή ότι θα σκοτώσει οποιονδήποτε επιχειρήσει να της πάρει τα όπλα της ή να μειώσει το “συνταγματικά κατοχυρωμένο από τον Θεό” δικαίωμά του να φέρει κάποιος όπλα.

Παρόμοια επιστολή εστάλη και στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, καθώς και σε μια οργάνωση κατά των όπλων. Στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία και κατηγόρησε τον εν διαστάσει σύζυγό της για την αποστολή αυτών των επιστολών.

Όπως αποδείχθηκε όμως, η Ρίτσαρντσον, η οποία εκείνη την εποχή ήταν έγκυος στο έκτο παιδί της, έστειλε η ίδια τις επιστολές για να ενοχοποιήσει τον μέλλοντα πρώην της και να κερδίσει έτσι έναν ευνοϊκότερο διακανονισμό διαζυγίου. Παραδέχτηκε ότι τα έστειλε, αλλά ισχυρίστηκε ότι ο σύζυγός της την ανάγκασε να το κάνει. Δεν έπιασε ούτε αυτό και τελικά δήλωσε ένοχη.

Καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Ο ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΠΟΥ ΠΗΔΗΞΕ ΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ

Η Secret Service βρέθηκε σε μπελάδες όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 ο τραυματίας βετεράνος του πολέμου του Ιράκ, Ομάρ Τζέι Γκονζάλεζ, πήδηξε πάνω από τον φράχτη ασφαλείας του Λευκού Οίκου και μπήκε από την μπροστινή πόρτα του κτιρίου. Έτρεξε μέσα από τη Βόρεια Πύλη και έφτασε μέχρι την Ανατολική Πτέρυγα προτού συλληφθεί από έναν αξιωματικό ασφαλείας που μόλις είχε τελειώσει τη βάρδια του.

Οι Ομπάμα δεν βρίσκονταν μέσα.

Ο Γκονζάλες κρατούσε ένα μικρό μαχαίρι και δήλωσε ότι δεν εισέβαλε στον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Ομπάμα αλλά για να τον προειδοποιήσει για “την ατμόσφαιρα που καταστρέφεται”.

Από ό, τι διαπιστώθηκε αργότερα, ο Γκονζάλεζ έπασχε από μετατραυματικό στρες και είχε εμμονή με τα όπλα, φέροντας μαζί του πάντα ένα. Σε έρευνα στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν δύο τσεκούρια, ένα μαχαίρι και 800 σφαίρες.

Δήλωσε ένοχος για μια σειρά από κακουργήματα και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 17 μηνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα