Μητσοτάκης: Δείκτης ώριμης δημοκρατίας είναι και η εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ

Διαβάζεται σε 3'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου προχώρησε για μια ακόμη Κυριακή ο πρωθυπουργός. Η ανάρτησή του στο facebook.

«Δείκτης ώριμης δημοκρατίας είναι και η εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την αναβάθμιση του οποίου δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις. Σε αυτό τον αγώνα είμαστε σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι με τον ιατρικό κόσμο και το υγειονομικό προσωπικό» αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του για το εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Ευχαριστεί τους ιδιώτες γιατρούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας για να καλυφθούν όλα τα κενά των εφημεριών προσωρινά και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. «Χαίρομαι που ανταποκρίθηκε και ο ιατρικός κόσμος της Κω, που ως το νησί του Ιπποκράτη, έπρεπε να δώσει το καλό παράδειγμα βοηθώντας το νοσοκομείο έως ότου αποδώσουν τα μέτρα και τα κίνητρα που θεσπίσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα» αναφέρει.

«Προχωρήσαμε στην εφαρμογή μεγάλων μεταρρυθμίσεων όπως η δυνατότητα ιδιωτικού έργου, τα απογευματινά χειρουργεία, η θέσπιση του επιδόματος 2.100 ευρώ για μετακίνηση σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και ο τριπλασιασμός του μηνιαίου επιδόματος για τους γιατρούς που υπηρετούν στις λεγόμενες άγονες περιοχές. Η ύφεση της προηγούμενης δεκαετίας και η πανδημία άφησαν πληγές στο ΕΣΥ που παλεύουμε να θεραπεύσουμε. Διαθέτουμε σχέδιο, πόρους και βούληση να έχουμε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό ΕΣΥ έως το 2027. Στη δική μου αντίληψη στο ΕΣΥ έχουν ρόλο και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, πάντα προς όφελος των ασθενών και χωρίς να επιβαρύνονται. Γι’ αυτό και καταβάλλουμε σημαντική προσπάθεια για να δώσουμε περισσότερα κίνητρα, να κάνουμε το ΕΣΥ πιο ελκυστικό για τους νέους γιατρούς να ενταχθούν σε αυτό καθώς και καλύτερες συνθήκες για όσους ήδη το υπηρετούν, ειδικά σε αυτές τις περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερες προκλήσεις» προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην 50η επέτειο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι σήμερα η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει παλιές εκκρεμότητες και νέου τύπου προκλήσεις σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, «ώστε η πατρίδα μας να συγκλίνει γρήγορα με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης στους μισθούς, τους θεσμούς και τη λειτουργία του κράτους, ειδικά στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της ασφάλειας» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, η οποία διαπιστώνει ότι η Ελλάδα καταγράφει από μερική έως σημαντική πρόοδο και στις 5 συστάσεις που μας είχαν γίνει στις προηγούμενες εκθέσεις. «Ενόψει του επόμενου κύκλου της ευρωπαϊκής αξιολόγησης, ξεκινάμε μια ανοικτή διαδικασία τακτικού διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους θεσμικούς εταίρους και τους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών, μέσα από μια πλατφόρμα κατάθεσης ιδεών και αντιμετώπισης δυσλειτουργιών, η οποία θα βασίζεται στην κοινή παραδοχή ότι από την περαιτέρω ενίσχυση του κράτους δικαίου θα βγει κερδισμένος κάθε πολίτης» υπογραμμίζει.

Ολοκληρώνοντας την ανασκόπησή του ο πρωθυπουργός σχολιάζει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. «Ήταν μια προσπάθεια φιλόδοξη και εντυπωσιακή, όπου οι διοργανωτές προσπάθησαν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Όμως, αυτό που νιώθω και οφείλω να πω, και ως παρατηρητής αλλά και ως εκπρόσωπος της χώρας που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι πως η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 παραμένει κάτοχος του χρυσού. Όχι μόνο για την αισθητική της. Αλλά πρωτίστως γιατί λειτούργησε ως θεματοφύλακας της ιδέας του Ολυμπισμού και των αγώνων» αναφέρει και εύχεται καλή επιτυχία στην ελληνική αποστολή.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα