Δυτικοί DJs κατηγορούνται επειδή παίζουν σε ρωσικά μουσικά φεστιβάλ

Διαβάζεται σε 3'
DJ (Φωτογραφία αρχείου)
DJ (Φωτογραφία αρχείου) iStock

Για “κανονικοποίηση του πολέμου” στην Ουκρανία κατηγορούν δυτικούς DJs, επειδή επιστρέφουν για να παίξουν μουσική σε φεστιβάλ στη Ρωσία.

Το φεστιβάλ Outline, που πραγματοποιήθηκε από 18 έως 24 Ιουλίου, είναι ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ τέκνο μουσικής στη Ρωσία. Στήθηκε σε ένα γραφικό φυσικό πάρκο και προσέλκυσε χιλιάδες Ρώσους λάτρεις της μουσικής, ενώ φιλοξένησε περισσότερους από δώδεκα γνωστούς δυτικούς DJ.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, οι περισσότεροι δυτικοί μουσικοί και καλλιτέχνες έχουν ακυρώσει τις συναυλίες τους στη Ρωσία, επιλέγοντας να αποφύγουν τη Μόσχα ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της επιθετικότητας.

Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, οι ξένοι καλλιτέχνες άρχισαν να επιστρέφουν στη Ρωσία, με τη σκηνή της τέκνο να ηγείται της τάσης. Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον κλάδο.

«Όλοι οι δυτικοί καλλιτέχνες που εμφανίζονται εκεί κανονικοποιούν τον πόλεμο και το ρωσικό καθεστώς», είπε η Ουκρανή ακτιβίστρια Μάγια Μπακλάνοβα, που εργάστηκε για χρόνια στη μουσική σκηνή του Κιέβου.

«Για το Κρεμλίνο, είναι σημαντικό να δείξει στο κοινό του ότι οι δυτικοί καλλιτέχνες είναι ακόμη έτοιμοι να ταξιδέψουν στη Μόσχα και να παίξουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα και η Ρωσία να μην είναι απομονωμένη», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ράπερ Kanye West στην πρωτεύουσα.

Ένα άλλο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, το Signal, θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 19 Αυγούστου στη Νικολα-Λενίβετς, νοτιοδυτικά της Μόσχας.

«Η ρωσική προπαγάνδα προσπαθεί να διαμορφώσει μια θετική εικόνα της χώρας στη διεθνή σκηνή προβάλλοντας πολιτιστικά επιτεύγματα και διαχωρίζοντάς τα από την πολιτική κατάσταση», είπε η Μπακλάνοβα.

Η Μπακλάνοβα ηγείται μιας διαδικτυακής εκστρατείας που προτρέπει τους δυτικούς μουσικούς και DJ να μποϊκοτάρουν τη ρωσική μουσική σκηνή, ενώ καλεί τα ευρωπαϊκά κλαμπ να ακυρώσουν τις συναυλίες καλλιτεχνών που έχουν παίξει στη Ρωσία.

«Συμμετέχοντας, αυτοί οι καλλιτέχνες βοηθούν επίσης την ρωσική οικονομία και συνεισφέρουν στον στρατιωτικό προϋπολογισμό», είπε.

Η Μπακλάνοβα έχει παρατηρήσει ότι όλο και περισσότεροι δυτικοί DJ προσελκύονται από αυτό που περιγράφει ως υψηλές αμοιβές, είναι διατεθειμένοι να παίξουν στη Ρωσία. «Βλέπω μια πλήρη έλλειψη συνείδησης, άγνοια και απληστία σε ορισμένους κύκλους της ηλεκτρονικής σκηνής», είπε.

Μερικοί από τους DJ που επικοινώνησαν με τον Observer υπερασπίστηκαν τη συμμετοχή τους στο Outline, υποστηρίζοντας ότι η τέχνη και η μουσική πρέπει να υπερβαίνουν την πολιτική και να λειτουργούν ως γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών, ακόμη και σε περιόδους σύγκρουσης.

«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να χαρακτηρίζουμε ένα μέρος όπου ελεύθερα πνεύματα έρχονται για να μοιραστούν μουσική με ένα ολοκληρωτικό καθεστώς», είπε ο Βέλγος DJ, Αλεξάντρ Γκιουσόν. «Πέρασα καλά, ο κόσμος ήταν υπέροχος και κατά του πολέμου», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Outline φέτος, ο Γερμανός DJ που παίζει με το όνομα AtomTM, είπε ότι η κριτική για την εμφάνισή του στη Ρωσία ήταν μια «εκστρατεία δυσφήμισης».

«Θεωρώ τον εαυτό μου βαθιά μη- ή μάλλον δια-πολιτικό άτομο. Πολλά χρόνια πριν, αποφάσισα να ακολουθήσω τον δρόμο της δημιουργίας αληθινών ανθρώπινων συνδέσεων μέσω της μουσικής. Σε αντίθεση με την πολιτική, που είναι το μέσο διαχωρισμού, επέλεξα τη μουσική, που είναι το μέσο ενότητας», είπε ο DJ σε μια δήλωση που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του.

Αλλά η Μπακλάνοβα υποστηρίζει ότι αυτή η γραμμή επιχειρημάτων είναι «αφελής». «Δεν μπορείς να διαχωρίσεις τον πολιτισμό από την πολιτική στη σημερινή Ρωσία», πρόσθεσε στον Guardian.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα