5 Top σημεία για μπάνιο στον Αώο: Οδηγός για δροσερές βουτιές στην Ήπειρο

Διαβάζεται σε 5'
Λίμνη Αώου
Λίμνη Αώου EUROKINISSI

Από τη γέφυρα Κόνιτσας μέχρι τη γέφυρα Αώου αυτά είναι τα ιδανικά σημεία για απλωτές στο ποτάμι.

Όσοι το καλοκαίρι επιλέξετε την ηπειρωτική Ελλάδα για καλοκαιρινές διακοπές και πάρετε τα βουνά, σημειώστε πως ο Αώος είναι από τα πιο όμορφα ποτάμια για δροσερές βουτιές.

Σίγουρα δεν έχει το βάθος της θάλασσας είναι όμως μια υπέροχη επιλογή για να δροσιστείτε όσο είστε στα βουνά. Από την Κόνιτσα μέχρι τη μονή της Μολυβδοσκέπαστης αλλά και από την άλλη πλευρά, μετά το φαράγγι μέχρι το Παλαιοσέλλι έχει πολλά σημεία που μπορείτε να απλώσετε την πετσέτα σας κάτω από τα πλατάνια και να απολαύσετε όσα έχει να προσφέρει η παρθένα φύση της Ηπείρου.

Ξεκινώντας από τη γέφυρα της Κόνιτσας, το λιθόστρωτο δρομάκι οδηγεί σε καταπληκτικά, τιρκουάζ νερά που προσφέρουν μαγεία και ευκαιρίες για κανό, ανάλογα με την εποχή. Λίγο μακρύτερα, η γέφυρα Μπουραζάνι προσφέρει εύκολη πρόσβαση και επιλογές για σκιά ή ηλιοθεραπεία στις αμμώδεις όχθες του ποταμού. Στην περιοχή της Μελισσόπετρας, η καταπράσινη φύση και οι βοτσαλωτές παραλίες δημιουργούν ένα ήσυχο σκηνικό, αν και το παρκάρισμα μπορεί να είναι δύσκολο.

Η Μεσογέφυρα, μια ιστορική πέτρινη γέφυρα του 17ου αιώνα, προσφέρει ένα συγκλονιστικό τοπίο με γαλαζοπράσινα νερά και βράχια για ξεκούραση.

Τέλος, η γέφυρα του Αώου, κάτω από το Παλαιοσέλλι, παρουσιάζει ένα πιο άγριο τοπίο με βράχια και έλατα, προσφέροντας ακόμη μία ευκαιρία για δροσερές βουτιές. Αφήστε το αυτοκίνητο κοντά στη γέφυρα και εξερευνήστε τα βαθύτερα νερά και την πυκνή βλάστηση για μια αξέχαστη εμπειρία.

Λίμνη Αώου
Λίμνη Αώου EUROKINISSI

Γέφυρα Κόνιτσας

Ένα από τα ωραιότερα σημεία για να κολυμπήσετε στην Ήπειρο είναι στο γεφύρι της Κόνιτσας. Στη νότια πλευρά του γεφυριού, θα πάρετε το λιθόστρωτο δρομάκι κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια, που οδηγεί προς την είσοδο του φαραγγιού. Λίγα μέτρα πιο πέρα από το γεφύρι υπάρχει μέρος να αφήσετε την πετσέτα σας και να βουτήξετε στα τιρκουάζ νερά του Αώου.

Κρύα μεν αλλά καταπληκτικά νερά. Αν το βάθος του νερού το επιτρέπει, λόγω εποχής, μπορείτε να κάνετε και κανό. Όπως και να έχει μια βουτιά στα νερά του είναι σκέτη μαγεία. Μετά τη βουτιά θα ανέβετε στην πλατεία του χωριού για καφέ ή τσιπουράκι με μεζέ.

Γέφυρα Μπουραζάνι

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Κόνιτσα, μετά το χωριό Αετόπετρα προς το Μολυβδοσκέπαστο βρίσκεται η γέφυρα Μπουραζάνι, εδώ πριν και μετά τη γέφυρα θα βρείτε πολλά σημεία με εύκολη πρόσβαση στα νερά του Αώου.

Θέλετε σκιά; θα απλώσετε την ψάθα σας κάτω από τα πλατάνια. Θέλετε να τον ήλιο να σας χαϊδεύει; Θα ξαπλώσετε στην αμμουδιά του ποταμού. Σίγουρα τα νερά δεν έχουν το βάθος που έχουν την άνοιξη, είναι όμως μια καλή λύση για να δροσιστείτε και σίγουρα πιο ζεστά από αυτά του Ιουνίου.

Μελισσόπετρα

Μετά τη γέφυρα Μπουραζάνι, με κατεύθυνση προς το τελωνείο της Μέρτζιανης, στον ποταμό Σαραντάπορο, περίπου στο ένα χιλιόμετρο και κάτι, στο ύψος του χωριού Μελισσόπετρα θα βρείτε επίσης ωραία σημεία για να απλώσετε την πετσέτα σας και να απολαύσετε τα δροσερά νερά του Αώου. Το σκηνικό πάνω κάτω αντίστοιχο, μπόλικο πράσινο και από τις δυο πλευρές του ποταμού, διάσπαρτες μικρές βοτσαλωτές παραλίες και ησυχία στο φουλ. Εδώ θα σας δυσκολέψει λίγο το παρκάρισμα αλλά αν έχετε υπομονή κάτι θα γίνει.

Μεσογέφυρα

Στο δρόμο προς το Μοναστήρι της Μολυβδοσκέπαστης, μόλις ενάμιση χιλιόμετρο πριν, υπάρχει η λεγόμενη Μεσογέφυρα. Μια πέτρινη γέφυρα του 17ου αι. που πλέον στέκει όρθιο μόνο ένα μικρό κομμάτι της. Αρχικά ανατινάχθηκε το 1940 από τον ελληνικό στρατό για να εμποδίσει το πέρασμα των Ιταλών, ανακατασκευάστηκε μετά την υποχώρησή τους, ωστόσο το 1944 ανατινάχθηκε εκ νέου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Και μπορεί η ιστορία του να είναι κάπως βαριά, ωστόσο το μέρος είναι απλά συγκλονιστικό. Στις όχθες του Αώου, κυριαρχούν τα πλατάνια, αλλού υπάρχει αμμουδιά και αλλού βράχια για να ξαποσταίνετε ανάμεσα στις βουτιές. Τα νερά έχουν ένα απίθανο γαλαζοπράσινο χρώμα και σε κάποια σημεία, κυρίως κοντά στη γέφυρα είναι κάπως πιο βαθιά, και αρκετά δροσερά, μην το ξεχνάτε, σε ποτάμι κολυμπάτε!

Γέφυρα Αώου

Τώρα από το άλλο κομμάτι του ποταμού, αυτό μετά το φαράγγι που ξεκινά από την Κόνιτσα, και κάτω από το Παλαιοσέλλι, στο δρόμο Ασφάκας – Βρυσοχωρίου βρίσκεται η γέφυρα του Αώου, ένα ακόμα σημείο που μπορείτε να σταματήσετε για να δροσιστείτε. Το τοπίο εδώ είναι κάπως πιο άγριο. Κάποια λίγα πλατάνια στα χαμηλά και στις πλαγιές έλατα ενώ στις όχθες υψώνονται βράχια. Αφήστε το αυτοκίνητο κοντά στη γέφυρα και περπατήστε λίγο πιο μέσα εκεί που το νερό βαθαίνει κάπως πιο πολύ και τα δέντρα γίνονται πιο πυκνά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα