Βαίνει προς εκτόνωση η μίνι κρίση στις τιμές του ρεύματος
Διαβάζεται σε 3'Η μείωση στις τιμές χονδρικής, αλλά και η διαφαινόμενη πρόθεση της ΔΕΗ να απορροφήσει τον κύριο όγκο των αυξήσεων, διευκολύνει την κυβέρνηση, αφού δεν θα χρειαστεί να διαθέσει μεγάλα κονδύλια για την επιδότηση τιμολογίων.
- 29 Ιουλίου 2024 06:14
Σενάρια επί σεναρίων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συσκέψεις και επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά και νέα δεδομένα, αναμένοντας τις ανακοινώσεις των πράσινων τιμολογίων για τον μήνα Αύγουστο.
Με τη βοήθεια και των τάσεων εκτόνωσης, τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας, όσο και σε αυτά της ευρύτερης γειτονιάς μας, όπου δεν καταγράφονται πλέον έκρηξη τιμών και ακραίες ενδοημέρησιες διακυμάνσεις, η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα απ’ ότι πριν ένα δεκαήμερο.
Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι τα τελευταία δεδομένα που έχει στα χέρια του το ΥΠΕΝ οδηγούν σε αισθητά χαμηλότερες επιδοτήσεις έναντι των αρχικών σεναρίων, ώστε να διατηρηθεί το μέσο τιμολόγιο της αγοράς στα 15 λεπτά/ κιλοβατώρα. Και κατ’ επέκταση, στην ανάγκη συγκέντρωσης αρκετά μικρότερου φόρου από τους ηλεκτροπαραγωγούς έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.
Καθοριστικός παράγοντας, το πράσινο τιμολόγιο που θα ανακοινώσει η ΔΕΗ, η οποία θα κινηθεί στη «γραμμή» των προηγούμενων μηνών, από τότε που ξεκίνησαν οι αυξητικές τάσεις τιμών. Τα σινιάλα δείχνουν ότι το τιμολόγιο του μεγαλύτερου παίκτη στην αγορά προμήθειας θα κυμανθεί σε τέτοια επίπεδα, ώστε να μην χρειαστεί να δοθεί από τη κυβέρνηση μεγάλη επιδότηση.
Απορροφώντας πολύ μεγάλο μέρος του κόστους, το ειδικό τιμολόγιο της επιχείρησης, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την αγορά, θα «γράφει», όπως όλα δείχνουν, μπροστά το 1. Αυτό σημαίνει ότι αν η χρέωση διαμορφωθεί, για παράδειγμα, στα 17-18 λεπτά / κιλοβατώρα, τότε η κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιδοτήσει μόνο 2-3 λεπτά, ώστε αυτό να διαμορφωθεί στα 15 λεπτά. Εν πάσει περιπτώσει, το ΥΠΕΝ θα πρέπει να δώσει αρκετά μικρότερα ποσά σε σχέση με τα αρχικά σενάρια.
Τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος, η Protergia, έχει κάνει γνωστό αρκετές μέρες πριν το τέλος του μήνα, ότι διατηρεί αμετάβλητα τα τιμολόγιά του για τον Αύγουστο, κίνηση που δεν έχει περάσει καθόλου απαρατήρητη από την αγορά. Απεναντίας θεωρείται στρατηγική, με κάποιους παρόχους να εμφανίζονται έτοιμοι να υιοθετήσουν αντίστοιχες επιθετικές πολιτικές εκπτώσεων, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να υστερήσουν για να μη χάσουν πελάτες.
Αν επαληθευτούν τα παραπάνω, το μέσο τιμολόγιο αγοράς για τον Αύγουστο θα πιεστεί πτωτικά και μπορεί, μετά τις εκπτώσεις των παρόχων, να μην απέχει και πολύ από τα επίπεδα των 16 λεπτών του Ιουλίου. Δίχως τη συγκράτηση των αυξήσεων με πρωτοβουλία των παρόχων, η μέση τιμή μπορεί να ξέφευγε στα 26-27 λεπτά, καθιστώντας αναγκαίες πολύ υψηλότερες επιδοτήσεις απ’ αυτές που τελικά θα απαιτηθούν.
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι αφού θα απαιτηθούν λιγότερες επιδοτήσεις, θα απαιτηθεί να συγκεντρωθεί και μικρότερο ποσό από την έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς, ακόμη και στο μισό σε σχέση με τα σενάρια που ακούγονταν τη περίοδο των ανακοινώσεων Σκυλακάκη. Ακριβώς επειδή δεν έχουν ακόμη ληφθεί οι τελικές αποφάσεις και ο Ιούλιος δεν έχει ακόμη κλείσει, τελικά νούμερα στην εξίσωση του Αυγούστου δεν έχουν ακόμη μπει.
Το εύρος ωστόσο των χρημάτων που εκτιμάται ότι πρέπει να συγκεντρώσει η κυβέρνηση, φαίνεται να κινείται ανάμεσα στα 20 και τα 40 εκατ. ευρώ. Αριθμοί όπως τα 80 -100 εκατ. ευρώ, που ακούγονταν προ δεκαημέρου, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για τα μέτρα, δεν έχουν πλέον βάση.