Τράπεζες: Ισχυρή κερδοφορία στο 6μηνο και αναβάθμιση στόχων για το 2024

Διαβάζεται σε 5'
Χρήματα. Εικόνα αρχείου
Istock

Για ποιους λόγους η κερδοφορία των τραπεζών θα παραμένει σε αυξητική τροχιά και το β’ τρίμηνο. Εβδομάδα ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων ξεκινάει σήμερα. Αναθεωρούν τους στόχους για το 2024 οι τραπεζίτες.

Τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ανακοινώνουν την τρέχουσα εβδομάδα τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, με κύριο χαρακτηριστικό την συνέχεια της ισχυρής κερδοφορίας που θα συμπαρασύρει προς τα επάνω και τους στόχους που έχουν θέσει οι τραπεζίτες για το σύνολο του έτους.

Ο χορός των ανακοινώσεων ανοίγει την Τετάρτη 31 Ιουλίου με την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank, ακολουθεί την 1η Αυγούστου η Εθνική Τράπεζα και ο χορός κλίνει στις 2 Αυγούστου με την Alpha Bank.

Οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών κάνουν λόγο για συνολική καθαρή κερδοφορία στο β’ τρίμηνο των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών άνω των 2 δις. ευρώ, επίδοση ικανή να «εκτοξεύσει» τα κέρδη για το σύνολο του 2024 στα 4 δις. ευρώ, αυξημένα κατά 15% περίπου σε σχέση με τη διετία 2022 – 2023.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι οι Έλληνες τραπεζίτες στις ενημερώσεις των αναλυτών που θα ακολουθήσουν την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου θα ανεβάσουν ακόμη υψηλότερα τον πήχη των στόχων που είχαν θέσει στην αργή του χρόνου για τη χρήση 2024

Οι λόγοι της κερδοφορίας

Υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή επισημαίνει στο news247 ότι «για ακόμη ένα τρίμηνο αναμένονται ισχυρές επιδόσεις, οι οποίες θα προκύψουν από την αύξηση των δανείων, τη διψήφια άνοδο των προμηθειών, τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών και το χαμηλότερο κόστος ρίσκου».

Σε ότι αφορά στην «πηγή» της κερδοφορίας, τα καθαρά έσοδα από τόκους, αναμένεται σύμφωνα με τον ίδιο, μείωση μικρότερη του 5% έναντι του προηγούμενου τριμήνου, λόγω του υψηλότερου κόστους καταθέσεων, και του περιορισμού των spreads στα επιχειρηματικά δάνεια. Ωστόσο, σημειώνεται η μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους κινείται με σαφώς ηπιότερους ρυθμούς σε σχέση με τις προσδοκίες για το σύνολο της χρήσης, λόγω των λιγότερων τελικά μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Έμπειρος τραπεζικός αναλυτής τονίζει από την πλευρά του ότι «η αργή μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι καθηλωμένες προθεσμιακές ως ποσοστό στο μείγμα καταθέσεων, η περαιτέρω αύξηση προμηθειών και η «δυνατή» πιστωτική επέκταση του Β’ τριμήνου» συνιστούν μια σειρά από παράγοντες που θα διατηρήσουν την υψηλή κερδοφορίας των τραπεζών και για το β’ τρίμηνο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουν η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών και του κόστους πιστωτικού κινδύνου.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ προχώρησε τον Ιούνιο σε μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης καταθέσεων κατά 25 μ.β. Ακόμη και αν ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο δεύτερη ισόποση μείωση, οι τράπεζες «κλειδώνουν», για άλλη μια χρονιά, υψηλό καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και ισχυρά καθαρά έσοδα από τόκους, καθώς το μέσο Euribor τριμήνου δύσκολα θα υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 3,24%, που διαμορφώθηκε πέρσι.

Σύμφωνα με μέχρι σήμερα αναλύσεις, το καθαρό επιτοκιακό εισόδημα των συστημικών ομίλων θα παραμείνει στη ζώνη των 2,1 δισ. ευρώ ενισχυμένο κατά 70% σε ετήσια βάση ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες θα ενισχυθούν ελαφρώς, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους, κινούμενα στην περιοχή των 480 – 490 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, το σύνολο των οργανικών καθαρών εσόδων θα διαμορφωθεί πέριξ των 2,6 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 1 δισ. ευρώ περίπου ή 60% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο της περυσινής χρήσης.

Χρυσές … καταθέσεις

Και αν ο αργός ρυθμός μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ συντηρεί ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον για τις εγχώριες τράπεζες, ο πραγματικός… χορηγός των υψηλών περιθωρίων κέρδους παραμένουν οι καταθέτες.

Οι προθεσμιακές καταθέσεις των συστημικών τραπεζών παραμένουν καθηλωμένες εδώ και μήνες στα ίδια επίπεδα συμμετοχής στο συνολικό μείγμα καταθέσεων. Συνολικά το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων παραμένει στο 25% έναντι 75% των υπολοίπων σε λογαριασμούς ανοιχτής ζήτησης, όπου τα επιτόκια είναι μηδενικά, ενώ οι αποδόσεις τους έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται πτωτικά.

Η καθήλωση των προθεσμιακών οδηγεί σε αναθεώρηση στόχων κερδοφορίας καθώς οι φετινοί προϋπολογισμοί των τραπεζών προέβλεπαν σημαντική αύξηση της συμμετοχής των καταθέσεων προθεσμίας στο συνολικό μείγμα.

Ανοδική αναθεώρηση των στόχων

Ο συνδυασμός φθηνότερου κόστους πρόσκτησης καταθέσεων και κατ’ επέκταση υψηλότερου καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου με το χαμηλότερο κόστος πιστωτικού κινδύνου οδηγεί τις διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών στην απόφαση να αναθεωρήσουν τους στόχους κερδοφορίας για το σύνολο του έτους.

Η Τράπεζα Πειραιώς το έχει ήδη πράξει, ενώ οι διοικήσεις Alpha Bank και Eurobank τις προανήγγειλαν, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, υποδεικνύοντας ως προφανέστερο χρόνο, την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τις αποφάσεις της ΕΚΤ ως προς τους παρεμβατικούς της δείκτες.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας απέφυγε να προβεί σε αντίστοιχη αναφορά, αλλά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, η δομή του ισολογισμού και η συντηρητική πρόβλεψη του business plan για το πόσο θα υποχωρήσει το Euribor τριμήνου στο τέλος του έτους, «φωτογραφίζουν» ανοδική αναθεώρηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα