Μέση Ανατολή: Φόβοι για κλιμάκωση μετά το φονικό χτύπημα στα υψίπεδα του Γκολάν

Διαβάζεται σε 5'
Φωτογραφίες των παιδιών που σκοτώθηκαν στα υψίπεδα του Γκολάν
Φωτογραφίες των παιδιών που σκοτώθηκαν στα υψίπεδα του Γκολάν (AP Photo/Leo Correa)

“Η Χεζμπολάχ θα το πληρώσει ακριβά” δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, μετά τον βομβαρδισμό περιοχής στα υψίπεδα του Γκολάν που κόστισε τη ζωή σε 12 παιδιά. Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση διεμήνυσε την Κυριακή (28/7) πως θα “πλήξει σκληρά τον εχθρό”, μία μέρα μετά την επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ, υψίπεδα του Γκολάν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 12 παιδιών και εφήβων, με τις ανησυχίες για μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή να εντείνονται διαρκώς.

Σημειώνεται πως για το φονικό αυτό χτύπημα, το Ισραήλ κατηγορεί τη Χεζμπολάχ με την ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου να αρνείται κάθε ευθύνη ενώ η Βηρυτός τη διενέργεια “διεθνούς” έρευνας.

Το Ιράν προειδοποίησε από την πλευρά του τον “αιώνιο εχθρό του”, Ισραήλ, για ενδεχόμενες “συνέπειες” που θα έιχε μία ευρείας κλίμακας επίθεση στον Λίβανο, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ της χώρας, Νάσερ Κανάνι, να δηλώνει πως “κάθε νέα περιπέτεια του Ισραήλ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση του πολέμου στην περιφέρεια”.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ, πως διέπραξε αυτή τη “φρικιαστική” επίθεση. “Επρόκειτο για δική της ρουκέτα, που εκτοξεύθηκε από περιοχή υπό τον έλεγχό της”, τόνισε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Έιντριεν Γουότσον.

Μέλη της κοινότητας των Δρούζων θρηνούν τα νεκρά παιδιά
Μέλη της κοινότητας των Δρούζων θρηνούν τα νεκρά παιδιά (AP Photo/Leo Correa)

 

Δύο νεκροί από ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο

Σήμερα, Δευτέρα (29/7), δύο άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σε ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) στα περίχωρα της πόλης Σάκρα, στον νότιο Λίβανο, όπως ανακοίνωσε η λιβανική υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Η υπηρεσία δεν διευκρίνισε αν οι νεκροί ήταν μαχητές ή άμαχοι.

Πρόκειται για το πρώτο ισραηλινό πλήγμα με νεκρούς στον Λίβανο μετά το φονικό χτύπημα στα υψίπεδα του Γκολάν.

“Η Χεζμπολάχ θα το πληρώσει ακριβά”,

Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, για το χτύπημα χρησιμοποιήθηκε ιρανική ρουκέτα τύπου Φαλάκ, με κεφαλή που περιείχε γόμωση 53 κιλών εκρηκτικών.

Η Χεζμπολάχ είναι η μόνη δύναμη στην περιοχή που έχει στο οπλοστάσιό της αυτόν τον τύπο ρουκέτας, ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας την ένοπλη οργάνωση πως “υπερέβη όλες τις κόκκινες γραμμές, ανοίγοντας πυρ εναντίον αμάχων, και δη εσκεμμένα”.

“Η Χεζμπολάχ θα το πληρώσει ακριβά”, απείλησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ το βράδυ της Κυριακής (28/7) το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του εξουσιοδότησε τον ίδιο και τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, να “αποφασίσουν για τον τρόπο και τον χρόνο της ανταπόδοσης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ“, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού.

 

Η εκτόξευση της ρουκέτας που οδήγησε στον θάνατο 12 παιδιών σημειώθηκε λίγη ώρα αφού μεταδόθηκε η είδηση πως τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο. Το βράδυ του Σαββάτου (26/7), η ένοπλη οργάνωση, η οποία από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στέκεται στο πλευρό της Χαμάς, ανακοίνωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο Γκολάν, συμπεριλαμβανομένης Φαλάκ, προτού διαψεύσει πως ευθυνόταν για το πλήγμα στο Ματζντάλ Σαμς.

Το Ματζντάλ Σαμς, η μικρή κοινότητα Δρούζων, βρίσκεται στο υψίπεδο του Γκολάν, περιοχή στρατηγικής σημασίας στα τριεθνή σύνορα Συρίας, Λιβάνου και Ισραήλ. Το υψίπεδο καταλήφθηκε κατά τα δυο τρίτα από τον στρατό του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967, προτού προσαρτηθεί το 1981. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση του κατεχόμενου συριακού εδάφους.

Χτες, Κυριακή (28/7), χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πόλη, όπου τελέστηκαν οι κηδείες των θυμάτων παρουσία ισραηλινών αξιωματούχων.

Καταδίκη της επίθεσης από Γκουτέρες και ΕΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την επίθεση και κάλεσε όλα τα μέρη “να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση”. “Οι άμαχοι και κυρίως τα παιδιά, δεν πρέπει να συνεχίσουν να φέρουν το βάρος της φρικτής βίας που μαστίζει την περιοχή”, δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Τζουζέπ Μπορέλ, κάλεσε να διενεργηθεί”ανεξάρτητη διεθνής έρευνα”, το Βερολίνο απηύθυνε έκκληση για “ψυχραιμία”, το Λονδίνο εξέφρασε ανησυχία για την επαπειλούμενη “κλιμάκωση”.

Θρήνος στις κηδείες των θυμάτων της επίθεσης στα υψίπεδα του Γκολάν
Θρήνος στις κηδείες των θυμάτων της επίθεσης στα υψίπεδα του Γκολάν AP Photo

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε χθες στον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου πως η χώρα του είναι «πλήρως δεσμευμένη να κάνει το παν για την αποτροπή νέας κλιμάκωσης στην περιφέρεια», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους.

Η Αίγυπτος, που μεσολαβεί μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, προειδοποίησε εναντίον των “κινδύνων του ανοίγματος νέου μετώπου στον Λίβανο” ενώ η Συρία κατήγγειλε τις “ψευδείς κατηγορίες” του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολά.

“Μπορεί να πρόκειται για αστοχία, ή για πύραυλο της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύθηκε για να αναχαιτιστεί στόχος στον αέρα”, εκτίμησε ο Ριάντ Καουάτζι, διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατιωτικών Αναλύσεων της Εγγύς Ανατολής και του Κόλπου (INEGMA).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα