Ποιοι απειλούμαστε με πρόωρο θάνατο όταν δεν κάνουμε επαρκές σεξ

Διαβάζεται σε 2'
Ποιοι απειλούμαστε με πρόωρο θάνατο όταν δεν κάνουμε επαρκές σεξ
H συχνότητα του σεξ έχει συσχετιστεί σε μεγάλο βαθμό με το προσδόκιμο των γυναικών. iStock

Ερευνητές του Walden University της Μινεσότα αποκάλυψαν ποιοι κινδυνεύουμε περισσότερο με μικρότερο προσδόκιμο όταν δεν κάνουμε αρκετό σεξ -και τι είναι αρκετό σεξ

Η ευχαρίστηση είναι ένα από τα οφέλη που μας προσφέρει το σεξ. Από εκεί και πέρα είναι ο ευεργέτης της γενικής μας υγείας, όταν γίνεται τακτικά.

Έρευνες έχουν ενημερώσει ότι ενισχύει την ανοσία, την υγεία της καρδιάς και της πυέλου, ανακουφίζει από τον πόνο, μειώνει το στρες και την κατάθλιψη και βελτιώνει τον ύπνο.

Εν τω μεταξύ, η σεξουαλική υγεία λειτουργεί και ως ‘δείκτης’ της γενικής υγείας. Για παράδειγμα, η στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες μπορεί να οφείλεται σε θέματα όπως ο διαβήτης.

Οι ερευνητές του Walden University ενδιαφέρθηκαν να αποκτήσουν μια καλύτερη αίσθηση αυτής της σύνδεσης μεταξύ του σεξ και της μακροζωίας, ιδιαίτερα σε σχέση με άλλους παράγοντες όπως η κατάθλιψη.

Πήραν τα δεδομένα της National Health and Nutrition Examination Survey (μακροχρόνια δημοσκόπηση του CDC για τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των Αμερικανών), τα ανέλυσαν και είδαν πως υπάρχει σχέση μεταξύ της μειωμένης συχνότητας του σεξ και του υψηλότερου κινδύνου πρόωρου θανάτου στις γυναίκες και τους καταθλιπτικούς άνδρες.

Πόσο είναι το «αρκετό» σεξ

Στη δημοσίευση της εργασίας τους αναφέρουν πως παρακολούθησαν την υγεία και την αυτοαναφερόμενη σεξουαλική ζωή σχεδόν 15.000 ενηλίκων ηλικίας από 20 ετών και άνω.

Τα άτομα που ανέφεραν ότι έκαναν σεξ λιγότερο από 52 φορές το χρόνο θεωρήθηκαν «χαμηλής συχνότητας». Μόνο το 1/3 των ατόμων ανέφερε ότι έκανε σεξ εβδομαδιαία ή περισσότερο. Σχεδόν όλοι ανέφεραν ότι έκαναν 12 φορές το χρόνο ή περίπου μία φορά το μήνα.

Διαπιστώθηκε ότι στις γυναίκες συνολικά, αλλά όχι στους άνδρες, η χαμηλή συχνότητα σεξ σχετιζόταν με το θάνατο νωρίτερα. Για την ακρίβεια, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 70%.

Ακόμα και όταν οι επιστήμονες προσάρμοσαν άλλους παράγοντες (πχ κατάθλιψη ή προϋπάρχοντα θέματα υγείας), εξακολουθούσε να υπάρχει μια (μικρότερη) σχέση μεταξύ του λιγότερου σεξ και του πρόωρου θανάτου στις γυναίκες.

Για τους άνδρες, η εικόνα ήταν λίγο πιο περίπλοκη. Αυτοί που είχαν κατάθλιψη και έκαναν λιγότερο συχνά σεξ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς από τους καταθλιπτικούς άνδρες που έκαναν σεξ πιο συχνά.

Οι ερευνητές τόνισαν πως τα ευρήματα τους μπορούν να δείξουν μόνο μια συσχέτιση μεταξύ του φύλου και της παρατεταμένης ζωής, όχι μια σαφή αιτιώδη σχέση. Ωστόσο, προτείνουν ότι μια καλή σεξουαλική ζωή είναι το κλειδί για να παραμείνουμε γενικά υγιείς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα