Εισαγγελέας στη δίκη Καραϊβάζ: “Οι κατηγορούμενοι τέλεσαν την ανθρωποκτονία”

Διαβάζεται σε 4'
Μπάνερ στην πρόσοψη του κτηρίου της ΕΣΗΕΑ για τον Γιώργο Καραϊβάζ
Μπάνερ στην πρόσοψη του κτηρίου της ΕΣΗΕΑ για τον Γιώργο Καραϊβάζ EUROKINISSI

Η εισαγγελέας αποδόμησε μια σειρά υπερασπιστικών ισχυρισμών. Τι είπε για το κίνητρο της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

«Θα ξεκινήσω από το τέλος. Οι κατηγορούμενοι τέλεσαν την ανθρωποκτονία. Η πρόταση είναι καταδικαστική», ήταν τα πρώτα λόγια της εισαγγελέως της έδρας προς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, το οποίο δικάζει τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

«Ο Καραϊβάζ ήταν για πολλά χρόνια αστυνομικός συντάκτης και είχε πληροφορίες για τη διάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων. Από τα τελευταία άρθρα του προκύπτει ότι είχε σκοπό να κάνει αποκαλύψεις. Ίσως εκεί είναι το κίνητρο της δολοφονίας, όμως δεν υπάρχει άλλο στοιχείο πέρα από αυτό», είπε στην πρότασή της η εισαγγελέας.

Η ίδια σημείωσε ότι στη συγκεκριμένη δίκη, στην οποία υπάρχει σύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα, η απόδειξη των πραγματικών περιστατικών γίνεται μέσω μιας σειράς ισχυρών ενδείξεων, κάτι που προβλέπεται, όπως είπε, σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Οι δύο κατηγορούμενοι, Έλληνες, αδέρφια 41 και 49 ετών, κάθονται στο εδώλιο περικυκλωμένοι από αστυνομικούς με βαρύ οπλισμό και κουκούλες. Δεν αντέδρασαν σε κανένα σημείο της εισαγγελικής πρότασης, που διήρκησε σχεδόν μία ώρα.

Η εισαγγελέας είπε ότι το πρώτο ύποπτο κινητό που εντοπίστηκε ήταν του μάρτυρα που κατέθεσε ότι τη μέρα της δολοφονίας Καραϊβάζ είχε επισκεφτεί με τον μικρότερο σε ηλικία κατηγορούμενο ένα συνεργείο αυτοκινήτων στον Ασπρόπυργο. Ο ίδιος έπεσε σε αντιφάσεις, σύμφωνα με την εισαγγελέα, και δεν βοήθησε σε τίποτα τους κατηγορούμενους.

Για τον πρώτο αδερφό, ο οποίος υποστηρίζει ότι βρέθηκε στον Άλιμο με το λευκό βαν της εταιρείας του για να μοιράσει διαφημιστικά φυλλάδια, μαζί με τον τότε ανήλικο ανιψιό του, η εισαγγελέας είπε ότι ο ισχυρισμός καταρρίπτεται. «Στην ατζέντα του, η καταγραφή για τα φυλλάδια τη συγκεκριμένη μέρα έγινε πρόχειρα και με άλλο γραφικό χαρακτήρα», είπε.

«Υπάλληλος της εταιρείας, που ήταν πρόθυμη να τον βοηθήσει, ζήτησε από τον ανιψιό του να βγει στα κανάλια. Είναι θλιβερό ότι έβαλαν ένα παιδί να πει ψέματα».

Για ένα από τα βασικά επιχειρήματα της υπεράσπισης, ότι στη δικογραφία περιλήφθησαν πλάνα από μικρό αριθμό καμερών σε σχέση με όσες κάμερες ερευνήθηκαν, επομένως οι δράστες ήταν άλλοι και ακολούθησαν διαφορετικό δρομολόγιο διαφυγής («υπάρχει ένα κενό θέασης 400 μέτρων στην οδό Μεγίστης», έχει επαναλάβει πολλές φορές η υπεράσπιση), η εισαγγελέας κρίνει σημαντική και αξιόπιστη την κατάθεση του αστυνομικού που είχε εξεταστεί γι’ αυτό επισταμένα στο δικαστήριο. «Οι κάμερες που δεν είχαν ενδιαφέρον, δεν περιλήφθησαν στη δικογραφία», ανέφερε.

Η ίδια είπε ότι οι δράστες της δολοφονίας είχαν συνεργό, ο οποίος τους ενημέρωσε για την άφιξη του Καραϊβάζ στο σπίτι του, σημειώνοντας ότι λόγω της αδρεναλίνης, έκαναν δύο φορές κύκλο στο τετράγωνο.

«Το λευκό βαν και το σκούτερ των δραστών εντοπίζονται τις ίδιες ώρες στο σημείο της δολοφονίας. Η κατόπτευση είχε γίνει νωρίτερα. Οι δράστες είχαν πρόθεση να κάνουν το χτύπημα την προηγούμενη μέρα, όμως το θύμα είχε επιστρέψει νωρίτερα από τη συνηθισμένη ώρα. Το λάθος τους ήταν ότι ξαναπήγαν την επόμενη».

Η εισαγγελέας κρίνει ότι ο συνοδηγός κατέβηκε από το σκούτερ και πυροβόλησε, στη συνέχεια επιβιβάστηκε στη μηχανή και πιο κάτω αποβιβάστηκε ξανά. «Ο οδηγός της μηχανής άλλαξε μπουφάν και κράνος», είπε προς το δικαστήριο.

Η Αστυνομία λέει ότι τα κινητά των κατηγορούμενων παρουσιάζουν «παύση ενεργητικής δραστηριότητας» την ώρα της δολοφονίας του Καραϊβάζ. Η υπεράσπιση το απορρίπτει κατηγορηματικά, μάλιστα έχει παρουσιάσει δύο τεχνικές εκθέσεις πραγματογνώμονα, σύμφωνα με τις οποίες η παύση αφορά μόνο τις τηλεφωνικές κλήσεις και όχι τη χρήση δεδομένων ίντερνετ που φαίνεται να κάνουν οι κατηγορούμενοι στο Κερατσίνι την ώρα της δολοφονίας στον Άλιμο. «Θα μπορούσαν να αφήσουν πίσω τα κινητά και άλλο άτομο να κάνει χρήση κατ’ εντολή τους», σχολίασε η εισαγγελέας.

«Θεωρώ ότι η κατηγορία αποδείχτηκε χωρίς αμφιβολία. Είναι οι δράστες της ανθρωποκτονίας», είπε στην τελική της φράση, επικαλούμενη τον σωματότυπο των κατηγορούμενων. «Ο Σ. ήταν στο βαν και ο Γ. ήταν αυτός που πυροβόλησε», είπε. «Προτείνω να κηρυχθούν ένοχοι».

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των δικηγόρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα