Η αγιογραφία του “Ιησού Απάτσι” διχάζει τους πιστούς

Διαβάζεται σε 4'
Η αγιογραφία του “Ιησού Απάτσι” διχάζει τους πιστούς
H εικόνα με τον "Ιησού Απάτσι" AP Photo Andres Leighton

Η αφαίρεση της αγιογραφίας του Ιησού Απάτσι από ναό στο Νέο Μεξικό, έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση γύρω από τη χριστιανική πίστη των ιθαγενών και το κατά πόσο η Καθολική Εκκλησία αποδέχεται τα σύμβολά τους.

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Καθολική Εκκλησία του Νέου Μεξικού εξαιτίας μιας αγιογραφίας που απεικονίζει τον Ιησού ως Απάτσι. Η εικόνα ύψους περίπου 2,4 μέτρων κοσμεί εδώ και 35 περίπου χρόνια την εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ της Αποστολής Απάτσι στην κομητεία Σαν Μιγκέλ, ωστόσο στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, ο ιερέας Chudy Sixtus Simeon-Aguinam αποφάσισε να την αφαιρέσει από τον ναό, προκαλώντας την οργή της φυλής των Μεσκαλέρο Απάτσι, αφοσιωμένων καθολικών.

«Ήταν σοκαριστικό το γεγονός ότι έπρεπε να επιλέξουμε (μεταξύ της φυλής μας και της θρησκείας μας)», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια η Anne Marie Brillante, μέλος του συμβουλίου της τοπικής ενορίας, αναφερόμενη στην κίνηση αυτή του ιερέα για την εικόνα που τάχα προσβάλλει την χριστιανική πίστη: Οι περισσότεροι Απάτσι θεωρούν την πίστη τους ανέκαθεν συνυφασμένη με την πολιτισμό τους, ως δύο εξίσου ιερές έννοιες.

Η αγιογραφία που έχει διχάσει φιλοτεχνήθηκε το 1989 από τον Φραγκισκανό μοναχό Robert Lentz και απεικονίζει τον Ιησού σαν ιατρό των Μεσκαλέρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Lentz «’έδωσε όλο του το είναι στη δημιουργία της εικόνας». Φέρεται μάλιστα να έριξε χρυσόσκονη πάνω του και να μην πλύθηκε για μέρες προκειμένου να αντλήσει τη χρυσή μπογιά από τα φυσικά έλαια του σώματός του.

Οι πιστοί περιμένουν στην σειρά για να προσκυνήσουν την εικόνα AP Photo

Η αφαίρεση της εικόνας από τον ιερό ναό έγινε στις 26 Ιουνίου. Τις ημέρες εκείνες είχε πλήξει φονική πυρκαγιά την περιοχή, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και καταστράφηκαν πάνω από 1.000 σπίτια.

Οι ενορίτες σοκαρίστηκαν κατά την επιστροφή τους εκκλησία, μόλις αντίκρυσαν τον κενό τοίχο, όπου άλλοτε δέσποζε η εικόνα. Θεώρησαν πως πρόκειται για κλοπή, ωστόσο ενημερώθηκαν πως η αφαίρεση της εικόνας ήταν απόφαση του επισκόπου της εκκλησίας.

Ακολούθησαν οι οργισμένες αντιδράσεις της τοπικής κοινότητας που ανάγκασαν την επισκοπή να επιστραφεί η εικόνα στον ναό (μαζί με άλλα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν) και να αντικατασταθεί ο ιερέας που την κατέβασε.

Οι κινήσεις αυτές ωστόσο σύμφωνα με την Brillante δεν αρκoύν για να αποκατασταθεί η πνευματική φθορά που υπέστησαν οι πιστοί. Θεωρεί μάλιστα, πως ο επίσκοπος και ο ιερέας με τις ενέργειές τους αυτές στόχευαν στην αναμόρφωση των Μεσκαλέρο και την απομάκρυνσή τους από τον “παγανιστικό” τρόπο ζωής τους. Ωστόσο η στάση αυτή αντιτίθεται στην εκστρατεία “συμφιλίωσης” που είχε εξαγγείλει ο Πάπας Φραγκίσκος το 2022: Ο Ποντίφικας είχε μάλιστα απολογηθεί για τις δράσεις της Καθολικής Εκκλησίας στα οικοτροφεία των αυτόχθονων φυλών, που υποχρέωναν τα μέλη τους να αφομοιωθούν απόλυτα στον χριστιανισμό, αφήνοντας πίσω τον πολιτισμό που κουβαλούσαν τόσα χρόνια από γενιά σε γενιά.

Ένας χορευτής της φυλής των Απάτσι στροβιλίζεται γύρω από τη φωτιά κατά τη διάρκεια μιας τελετής για την ενηλικίωση δύο νεαρών γυναικών της φυλής στο Mescalero AP Photo Andres Leighton

Εκπρόσωπος της Διάσκεψης των Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση όταν ρωτήθηκε. Όμως, τον περασμένο μήνα, η Διάσκεψη ενέκρινε συντριπτικά ένα ποιμαντικό πλαίσιο για τη διακονία των ιθαγενών, το οποίο ανέδειξε μια «ψευδή επιλογή» που καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλοί αυτόχθονες καθολικοί: να είναι αυτόχθονες ή καθολικοί:..

Υπάρχουν περισσότερες από 340 ενορίες ιθαγενών Αμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χρησιμοποιούν σύμβολά τους στην εκκλησία. Τα μοτίβα των Απάτσι συνδυάζονται άψογα με τις καθολικές εικόνες. Να σημειωθεί μάλιστα πως οι ενορίτες πιστεύουν ότι ο Δημιουργός στην παράδοση των Απάτσι είναι ο ίδιος με τον Θεό των χριστιανών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα