Πέθανε σε ηλικία 69 ετών η παθιασμένη ιέρεια των μελαγχολικών fados, Mísia

Διαβάζεται σε 3'
Misia
Susana Maria Alfonso de Aguiar 'Misia' ANGEL DIAZ/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέθανε η Πορτογαλίδα τραγουδίστρια Mísia, μία από τις κορυφαίες εκπροσώπους της ανανέωσης του φάντο.

Η Πορτογαλίδα τραγουδίστρια Mísia (Μίσια), εκπρόσωπος της ανανέωσης του παραδοσιακού τραγουδιού φάντο, πέθανε το Σαββατοκύριακο σε ηλικία 69 ετών και θα αποτεφρωθεί στη Λισαβόνα στις 7 Αυγούστου, έγινε σήμερα γνωστό από τη δισκογραφική της εταιρία.

Η Σουζάνα Μαρία Αλφόνσο ντε Αγκιάρ, γνωστή με το καλλιτεχνικό όνομα Mísia, πέθανε το Σάββατο σε νοσοκομείο της Λισαβόνας έπειτα από μακρά ασθένεια, ανέφεραν συγγενείς της σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μαζί με τραγουδίστριες όπως η Μαρίζα, η Άνα Μούρα ή ακόμη η Κριστίνα Μπράνκο, η Mísia ανήκε σε μία γενιά τραγουδιστριών φάντο που είχαν ανανεώσει τα τελευταία χρόνια αυτό το παραδοσιακό μελαγχολικό τραγούδι.

«Η Mísia έπαιξε ρόλο κλειδί στην ανανέωση του fado, μη διστάζοντας να πειραματισθεί με νέες εντάσεις ήχου και λιγότερο συμβατικές προσεγγίσεις», υπογράμμισε το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα απέτισε φόρο τιμής σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, στον ιστότοπο της προεδρίας μιλώντας για μια «παθιασμένη» τραγουδίστρια του fado που έκανε μία σταδιοδρομία «στο σταυροδρόμι άλλων μουσικών».

Mísia – Ποια ήταν η ιέρεια του σύγχρονου fado

 

Γεννημένη στην πόλη του Πόρτο, στη βόρεια Πορτογαλία, η Mísia αντιπροσώπευε την τρίτη γενιά καλλιτεχνών στην οικογένειά της. Με καταγωγή από τη Βαρκελώνη, η μητέρα της και η γιαγιά της από τη μητέρα της ήταν, αντίστοιχα, χορεύτρια κλασικής μουσικής και καλλιτέχνιδα του μιούζικ χολ και του μπουρλέσκ.

Μέχρι τα τέλη της εφηβείας της, η Mísia ζούσε στη γενέτειρά της, τραγουδώντας περιστασιακά σε σπίτια fado, πάντα ως ερασιτέχνης.

Όταν ήταν σχεδόν 20 ετών, μετακόμισε από το Πόρτο στη Βαρκελώνη και αργότερα, στη Μαδρίτη. Η καλλιτεχνική της φλέβα ήταν ήδη αρκετά εμφανής, με αποτέλεσμα να ασχοληθεί με τη μουσική, το χορό, το μιούζικ χολ και τις τηλεοπτικές παραγωγές. Ωστόσο, η κλίση που θα την έκανε διάσημη δεν είχε ακόμη υλοποιηθεί. Ήταν το 1991 όταν η Mísia αποφάσισε να επιστρέψει στην Πορτογαλία και να εγκατασταθεί στη Λισαβόνα, αποφασισμένη να δημιουργήσει το δικό της ρεπερτόριο στο σύμπαν του fado.

Mísia – Σε επαφή με Πορτογάλους ποιητές

Η Mísia, μη ξεχνώντας ποτέ την αποκάλυψη που σήμαινε για εκείνη το παραδοσιακό fado, όταν ήταν έφηβη και ζούσε στο Πόρτο, ένιωσε επιστρέφοντας στην Πορτογαλία, ότι αντί να βασίζεται στις επιτυχίες των καλλιτεχνών που θαυμάζει, θα έπρεπε να δημιουργήσει το δικό της ρεπερτόριο. Έτσι αρχίζει αυτό που, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Manuel Halpern, θα ονομαστεί το Νέο Φάντο.

MISIA
H Susana Maria Alfonso de Aguiar, MISIA Chema Moya/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαπνεόμενη από αυτό το πνεύμα αποστολής, η Mísia ήρθε προσωπικά σε επαφή με Πορτογάλους ποιητές και συνθέτες, τραγουδοποιούς, φωτογράφους, σχεδιαστές και στυλίστες, παρουσιάζοντάς τους το όραμά της για το fado.

Η ερμηνεύτρια, που για πολλούς είχε χαρακτηριστεί ως “η διάδοχος της Amalia Rodriguez”, είχε εμφανιστεί και στη χώρα μας. «Στη χώρα της Σαπφούς και του Κωνσταντίνου Καβάφη είμαι βέβαιη ότι αυτά τα fados θα αγγίξουν την ψυχή κάθε ακροατή» είχε γράψει η ίδια προσωπικά στο κείμενό της για τη συναυλία στην Ελλάδα στο gazarte.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα