Επιδημία πολιομυελίτιδας σε όλη τη Γάζα

Διαβάζεται σε 2'
Τραγικές συνθήκες συμβίωσης στη Γάζα
Τραγικές συνθήκες συμβίωσης στη Γάζα AP Photo Hatem Ali

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, υπάρχει επιδημία πολιομυελίτιδας σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι υπάρχει επιδημία πολιομυελίτιδας σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι αυτή στην ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

Τα πρώτα δείγματα εντοπίστηκαν πριν μερικές ημέρες σε λύματα που εξετάστηκαν από το υπουργείο Υγείας της Γάζας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας πριν από τη σύγκρουση ήταν «βέλτιστα», αλλά ότι ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς δημιούργησε «το τέλειο περιβάλλον για την εξάπλωση ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα».

«Ο αποδεκατισμός του συστήματος υγείας, η έλλειψη ασφάλειας, η παρεμπόδιση της πρόσβασης, η συνεχής μετακίνηση του πληθυσμού, οι ελλείψεις ιατρικών προμηθειών, η κακή ποιότητα του νερού και η αποδυνάμωση της υγιεινής αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένης της πολιομυελίτιδας», προειδοποίησε ο Tedros.

Η πολιομυελίτιδα εξαλείφθηκε στη Γάζα πριν από περισσότερα από 25 χρόνια, με την προπολεμική εμβολιαστική κάλυψη να φτάνει το 95% το 2022, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο ιός της πολιομυελίτιδας μπορεί να εμφανιστεί όταν η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη επιτρέπει στην εξασθενημένη μορφή του στελέχους του ιού του εμβολίου που χορηγείται από το στόμα να μεταλλαχθεί σε μια ισχυρότερη έκδοση ικανή να προκαλέσει παράλυση, δήλωσε εκπρόσωπος του παγκόσμιου προγράμματος εξάλειψης της πολιομυελίτιδας του ΠΟΥ.

Στο μεταξύ, νοσοκομεία στην κεντρική Γάζα ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια στην περιοχή Νουσεϊράτ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα