“Μερεμέτια” στο κράτος και υποσχέσεις για ρεύμα – νερό

Διαβάζεται σε 4'
“Μερεμέτια” στο κράτος και υποσχέσεις για ρεύμα – νερό
Ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή Dimitris Kapantais / SOOC

Ο Κ. Μητσοτάκης προχώρησε χθες σε αλλαγές σε 25 Γενικές Γραμματείες, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και προανήγγειλε μέτρα για τη λειψυδρία.

Στον προαναγγελθέντα εδώ και ένα μήνα ανασχηματισμό και στο κράτος προχώρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς ανακοινώθηκαν αλλαγές σε 25 Γενικές Γραμματείες της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακκελαροπούλου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και προανήγγειλε μέτρα για τη λειψυδρία, δύο θέματα που “καίνε” τους πολίτες.

Το “λίφτινγκ” στο κράτος πάντως δεν ήταν τόσο σαρωτικό όσο οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν. Επρόκειτο όμως για εκτεταμένες αλλαγές, τις ευρύτερες από το 2019, καθώς ο κ.Μητσοτάκης έλαβε τα μηνύματα και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις ευρωεκλογές διαμαρτύρονταν για τη συμπεριφορά όχι μόνο υπουργών, αλλά και γενικών γραμματέων. Ιδίως αυτών που προέρχονται από το (σημιτικό) ΠΑΣΟΚ.

Με το χθεσινό ανασχηματισμό γενικών γραμματέων αποχώρησαν και πασοκογενείς, αλλά με κριτήριο όπως τόνιζαν γαλάζια στελέχη την αποτελεσματικότητα και όχι την πολιτική προέλευση. Μεταξύ αυτών και η “ισόβια” Άννα Στρατινάκη, που ήταν γενική γραμματέας του Εργασίας από το 2019. Ωστόσο δεν πήγε σπίτι της, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα προταθεί για Συνήγορος του Καταναλωτή.

Στο νέο σχήμα των γενικών γραμματέων εντάχθηκαν περισσότερα γαλάζια, αλλά καθαρά μητσοτακικά φυσικά, στελέχη. Μεταξύ αυτών και τέσσερις πρώην βουλευτές και πολιτευτές. Πάντως για παράδειγμα ο Τάσος Γαϊτάνης που αναλαμβάνει γενικός γραμματέας στο Ανάπτυξης ήταν ένα στέλεχος της στενής ομάδας Μητσοτάκη με θητεία σε σημαντικές θέσεις στο κόμμα της ΝΔ. Ενώ ο Γιώργος Παπαϊωάννου αναλαμβάνει γενικός γραμματέας στο Παιδείας κυρίως με την ιδιότητα του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ με το γνωστό ρόλο που είχε παίξει και όχι τόσο ως υποψήφιος στο Επικρατείας της ΝΔ.

Τα προβλήματα της καθημερινότητας παραμένουν ο μεγάλος αντίπαλος της κυβέρνησης

Οι αλλαγές σε επίπεδο γενικών γραμματέων σε κάθε περίπτωση δύσκολα θα σταματήσουν την εσωκομματική γκρίνια. Πολλοί γαλάζιοι βουλευτές ανησυχούν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις κινήσεις που αποξενώνουν παραδοσιακά κοινά της ΝΔ, όπως πχ με τις απειλές για επίταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Καθώς και ότι η ακρίβεια και τα προβλήματα της καθημερινότητας παραμένουν η μεγαλύτερη “πληγή”.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ.Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφενός έστειλε και ο ίδιος μήνυμα στους ιδιώτες γιατρούς πως δεν θα ενεργοποιηθεί η διάταξη για επίταξη, καθώς όπως είπε δε θα χρειαστεί αφού βρέθηκε λύση με εθελοντική προσφορά για τη κάλυψη αναγκών εφημεριών στα νοσοκομεία όπου υπήρχε πρόβλημα.

Αφετέρου αναφέρθηκε στην ακρίβεια, εκτιμώντας ότι το πλέγμα των μέτρων με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ αρχίζει να αποδίδει, αλλά και στις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.

“Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μια πολύ απότομη αύξηση των τιμών της χονδρικής ενέργειας σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι παραγωγοί ενέργειας έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατα κέρδη. Η κυβέρνηση αυτά τα κέρδη θα τα φορολογήσει επιβάλλοντας ένα έκτακτο τέλος, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μία αγορά ενέργειας που, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Χαίρομαι διότι τις τελευταίες μέρες, ενδεχομένως κι ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, οι τιμές επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα, αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει, όποτε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.”

Επιπλέον ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο αυξανόμενο πρόβλημα της λειψυδρίας, για το οποίο είχε και σύσκεψη χθες. “Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις που προέκυψαν φέτος το καλοκαίρι”, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης. Προανήγγειλε όμως και εξαγγελίες για πιο δομικές παρεμβάσεις, διαρθρωτικού χαρακτήρα, στα ζητήματα τα οποία αφορούν τη διαχείριση του νερού, και για την ύδρευση και για την άρδευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα