Η λέξη που είπαν οι χιμπατζήδες και διέλυσαν τη θεωρία πως δεν μιλούν

Διαβάζεται σε 2'
Η λέξη που είπαν οι χιμπατζήδες και διέλυσαν τη θεωρία πως δεν μιλούν
Οι χιμπατζήδες μπορούν να παράγουν τις υποτιθέμενες «πρώτες λέξεις» των προφορικών γλωσσών. iStock

Μελέτη καταρρίπτει τη θεωρία πως οι χιμπατζήδες δεν μπορούν να μάθουν ανθρώπινες λέξεις. Ποια λέξη είπαν σε δυο πειράματα.

Αν σκεφτείτε πως κατά 99% έχουμε το ίδιο DNA με τους χιμπατζήδες το εύρημα πρόσφατης έρευνας που έκαναν πως τα θηλαστικά αυτά φαίνονται ικανά να μιλούν σαν κι εμάς έχει μια -μεγάλη- λογική.

Παρ’ όλα αυτά, έως τώρα οι εργασίες συμφωνούσαν πως οι μεγάλοι πίθηκοι δεν μπορούν να μάθουν ανθρώπινες λέξεις, λόγω έλλειψης του απαραίτητου νευρικού κυκλώματος.

Η ανατροπή ήλθε μέσω της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Επιστήμονες ανέκτησαν πρωτότυπα πλάνα με δυο χιμπατζήδες να προφέρουν λέξεις στην κάμερα. Το ένα clip ήταν από το 2000 και το άλλο από τη δεκαετία του ‘60. Και στα δυο, πρόφεραν τη λέξη «μαμά», όταν έλαβαν ενδείξεις από τους χειριστές τους.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ο Τζόνι -ο χιμπατζής του clip του 2000- γνώριζε πως λέγοντας το ‘μαμά’ θα έτρωγαν αυτό που ήθελαν.

Η Ρενάτα, από το clip του 1960 είπε τη λέξη, όταν την ακούμπησε στο πιγούνι ένας άνθρωπος -στο πλαίσιο της ενισχυτικής μάθησης.

Στην πρόσφατη εργασία, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπέβαλαν σε φωνητική ανάλυση της ηχογραφήσεις και αυτές έδειξαν πως τα συγκεκριμένα ζώα «κατείχαν τον απαραίτητο έλεγχο για την ανθρώπινη ομιλία -ήτοι μπορούν να μετατοπίσουν την ομιλία και τους μύες της γνάθου τους για ήχους σύμφωνα και φωνήεντα.

Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ότι ελλείψει άμεσης εξέτασης βάσει δεδομένων, οι ικανότητες φωνητικής παραγωγής μεγάλων πιθήκων έχουν υποτιμηθεί. Οι χιμπατζήδες διαθέτουν τα νευρωνικά δομικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ομιλία.

Φαίνεται πως μπορούν να παράγουν τις υποτιθέμενες «πρώτες λέξεις» των προφορικών γλωσσών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα