Χωριάτικη σαλάτα / Έξοδος για φαγητό το καλοκαίρι στην Αθήνα istockphoto

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΕΚΙ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ… ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Φίλοι καλοφαγάδες αποκαλύπτουν τα αγαπημένα τους αθηναϊκά στέκια για το φετινό καλοκαίρι. Τα αποτελέσματα του γαστρονομικού γκάλοπ.

Κάθε καλοκαίρι, η Αθήνα ζωντανεύει με νέες και παλιές γαστρονομικές προτάσεις, καθώς πολλοί είναι όσοι αναζητούν το ιδανικό μέρος για να απολαύσουν πέντε νόστιμα πιάτα ένα μεσημέρι Κυριακής, ή βράδυ αν έχει (ξανά) καύσωνα.

Για να ανακαλύψω ποια είναι τα αγαπημένα στέκια των νέων για τους θερμούς μήνες στην πρωτεύουσα, ζήτησα από φίλους και γνωστούς να μου μιλήσουν για τα μαγαζιά που ερωτεύτηκαν (και) αυτό το καλοκαίρι.

Γιατί; Για το καλό φαγητό, για το καλό κλίμα. Και σίγουρα για τη δροσιά που προσφέρουν.

Το τελευταίο στέκι στη λίστα που ακολουθεί ακούστηκε από πολλά στόματα, οπότε το χρίζω νικητή.

Χωρίς χρονοτριβή, πάμε να δούμε 10 ταβέρνες και εστιατόρια που αγαπήθηκαν πολύ από τους καλοφαγάδες Αθηναίους αυτό το καλοκαίρι.

ΔΕΚΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΣΤΕΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Λοστρέ Κουζίνα στον Νέο Κόσμο

Το “Λοστρέ κουζίνα” είναι ένα νοσταλγικά παραδοσιακό, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικά νέο και μοντέρνο εστιατόριο, το οποίο δημιουργήθηκε το 2011. Προσανατολισμένο στις σύγχρονες ανάγκες για γευστική απόλαυση και διασκέδαση, το “Λοστρέ κουζίνα” προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του.

Το εστιατόριο στεγάζεται σε ένα παλιό, κλασικό σπίτι, ανακαινισμένο με μεράκι, στην καρδιά του Νέου Κόσμου, στον λόφο Λαμπράκη. Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τραπέζι είτε στο εσωτερικό του εστιατορίου, είτε στην πίσω αυλή, είτε στον μπροστινό πεζόδρομο, ανάλογα με τη διάθεση.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Λοστρέ Κουζίνα (@lostre_kouzina_official)

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του “Λοστρέ κουζίνα” είναι οι προσιτές τιμές, καθώς και τα φρέσκα και πεντανόστιμα φαγητά που σερβίρονται. Στο μενού θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από μεζέδες, φρεσκοκομμένες σαλάτες, ψητά και πεντανόστιμα κυρίως πιάτα. Μεταξύ των γεύσεων που ξεχωρίζουν: ρολλάκια μελιτζάνας, μανιτάρια πλευρώτους, σαλάτα σταμναγκάθι και κριθαρότο. Ταυτόχρονα, το εστιατόριο προσφέρει προσεκτικά επιλεγμένα κρασιά και ποτά που συνοδεύουν τα πιάτα.

*Λοστρέ Κουζίνα: Πυθέου 32, Νέος Κόσμος.

Salero στα Εξάρχεια

Η λέξη “Salero” σημαίνει νόστιμο και παράλληλα σημαίνει αλατιέρα, αυτό το αξεσουάρ που νοστιμεύει τα πιάτα μας. Το “Salero” είναι ένα εστιατόριο με χαρακτήρα, που λειτουργεί από το 2007, σε μία μονοκατοικία Bauhaus του 1930 στην καρδιά των Εξαρχείων.

Πολύχρωμο, δροσερό και φιλόξενο, όπως ακριβώς και η μεσογειακή κουλτούρα και κουζίνα. Γεύσεις από Iσπανία, ποικιλίες τυριών, tapas, φρέσκιες σαλάτες και αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Salero_Vino Y Comida (@salero_restaurant)

Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχωρίζουν: Χειροποίητα γεμιστά ρολάκια, φάβα, φρέσκα ραβιόλια, μελιτζάνες φούρνου και τάρτα με κολοκυθάκια και φέτα. H λίστα των κρασιών, των cocktails, των μπυρών και των digestives είναι πλούσια και απολαυστική.

*Salero: Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια.

Το Ραφίκι στον Βοτανικό

Στον Βοτανικό τρώμε απλά, νόστιμα και οικονομικά. Στο “Ραφίκι” θα φας καλό φαγητό, με φρέσκιες, καλές πρώτες ύλες και θα εντυπωσιαστείς με το γεγονός πως ένα παρεΐστικο στέκι μπορεί να σου βγει… γκουρμέ.

Τρώγοντας στο “Ραφίκι” παίρνεις αυτό το πολύ ευχάριστο συναίσθημα που θυμίζει οργασμό. Με κάθε πιάτο. Επιμελημένα πιάτα, χαλαρό κλίμα, σε ένα στέκι που μπορείς να αράξεις με τις ώρες, να πάρεις όλο τον κατάλογο και να φύγεις χωρίς να μείνεις με την τσέπη άδεια.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη rafiki (@rafiki___)

Στο μενού ξεχωρίζουν: το κριθαρότο μανιταριών, η φάβα με τα μυρωδιά, η σαλάτα “Σπανακόπιτα”, οι πατάτες baby και το τραχανότο.

*Ραφίκι: Πέλλης 22, Βοτανικός.

Η Ταβέρνα των Φίλων στον Κολωνό

Η “Ταβέρνα των Φίλων” είναι φτιαγμένη για να απολαμβάνεις το φαγητό με την παρέα σου σε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον. Στην κουζίνα, δουλεύουν με φρέσκα υλικά από σταθερούς συνεργάτες παραγωγούς, εξασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα και τη φρεσκάδα των πιάτων.

Το μενού της ταβέρνας αναδεικνύει γνώριμες γεύσεις, προσαρμοσμένες στις εποχιακές πρώτες ύλες. Οι συνεργασίες με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα εξασφαλίζουν την ποιότητα των υλικών, και ο κατάλογος περιλαμβάνει σταθερά ορεκτικά, σαλάτες, φρέσκο ψάρι και κρέας.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ταβέρνα των Φίλων (@tavernatonfilon)

Τα πιάτα της “Ταβέρνας των Φίλων” είναι προσεγμένα, σε ικανοποιητικές ποσότητες και με λογικές τιμές. Τα ορεκτικά, όπως η τυροκαυτερή και ο ταραμάς, συνοδεύονται από φρέσκα λαχανικά, ενώ οι κυδωνάτες πατάτες ταιριάζουν τέλεια με τα κυρίως πιάτα.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το εστιατόριο, σε παραπέμπω στο εξαιρετικό κείμενο της Μάρως Παρασκευούδη στο OneMan.

*Η Ταβέρνα των Φίλων: Άργους 66, Κολωνός.

Ο Αξώτης στο Πολύγωνο

Ο “Αξώτης” αποτελεί μία κλασική ταβέρνα γειτονιάς, με ιστορία που ξεκινάει από το 1956, όταν πρωτολειτούργησε ως σημείο συνάντησης των οικοδόμων της περιοχής. Σήμερα, παραμένει ένα αγαπημένο σημείο για καλοφαγάδες, γνωστό κυρίως για τις ζουμερές μερίδες και τις πατάτες του που είναι τραγανές και γευστικές.

Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην ταβέρνα σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, προσφέροντας μια γεύση από την παλιά Αθήνα. Το μενού περιλαμβάνει κλασικά ελληνικά πιάτα, που παρασκευάζονται με μεράκι και σεβασμό στην παράδοση. Φρέσκιες σαλάτες, ξεροψημένο σαγανάκι με κεφαλοτύρι, σπιτική τυροκαυτερή και μπακαλιάρος σκορδαλιά, μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα του “Αξώτη”.

Αν ψάχνετε για ένα μέρος που συνδυάζει ιστορία, αυθεντική γεύση και νοσταλγική ατμόσφαιρα, ο”Αξώτης” είναι η ιδανική επιλογή.

*Ο Αξώτης: Παπαρσένη 15, Πολύγωνο.

Το Ποτάμι στο Κουκάκι

Στον αριθμό 27 της Γεωργίου Ολυμπίου, μπροστά από το Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης, θα “πέσεις” πάνω στο “Ποτάμι”. Καλό φαγητό, καφές, ποτό και βραδιές με live μουσική για να χορέψεις καθώς πίνεις μια ρακί ή χύμα κρασί. Πρόκειται για μια συνεργατική επιχείρηση, που δεν λειτουργεί με όρους αφεντικών και υπαλλήλων.

Στο “Ποτάμι” θα πας όπως θες, με όποιον θες και θα νιώσεις included, θα νιώσεις σαν να βρίσκεσαι σε έναν οικείο χώρο, σαν να κάθεσαι στην αυλή των κολλητών σου κάτω από τα δέντρα. Κι όσον αφορά το φαγητό, δεν θα απογοητευτείς. Απλές, νόστιμες γεύσεις και πολλές επιλογές για χορτοφάγους, που κάνουν αυτό το μέρος ιδανικό προορισμό για όλους τους ουρανίσκους και για όσους ψάχνουν για κάτι γρήγορο, αλλά και παράλληλα γευστικό.

Ζουμερά σχαριαστά μανιτάρια portobello με vegan dressing, πατάτες με σως σκόρδου και φυστίκι του ονείρου, δροσερή σαλάτα ταμπουλέ και χούμους με πιτάκι, μερικά από τα πιάτα που θα πρέπει να δοκιμάσεις.

*Το Ποτάμι: Γεωργίου Ολυμπίου 27, Κουκάκι.

Ο Τσέλιγκας στα Εξάρχεια

Ο “Τσέλιγκας”, το ιστορικό μεζεδοπωλείο της Ζωοδόχου Πηγής, είναι ένα μεζεδοπωλείο που αποτελεί στέκι για τους κατοίκους της γειτονιάς, στο οποίο επικρατεί η ζεστασιά, το χαμόγελο και το χαλαρό κλίμα, ό,τι πρέπει δηλαδή για ένα όμορφο μεσημέρι Σαββάτου.

Ένα παραδοσιακό μεζεδοπωλείο των Εξαρχείων, το οποίο σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή. Άνοιξε το 1984 από τον Αντώνη Τριχιά που απεβίωσε το 2004. Τη διαχείριση συνέχισε ο γιος του, Θανάσης, διατηρώντας μέχρι και σήμερα τον ίδιο χαρακτήρα του μαγαζιού, αυτόν τον χαρακτήρα που αγάπησαν οι θαμώνες του.

Στον κατάλογο θα βρεις νόστιμα μεζεδάκια, όλα σε χαμηλές τιμές. H περίφημη “ντομάτα της Χαράς” που έφτιαχνε ο Τσέλιγκας είναι στο μενού για να ξεκινήσεις το φαγοπότι σου με λίγο ή πολύ κρασί. Τι άλλο να δοκιμάσεις; Κολοκυθοκεφτέδες, σαγανάκι, μπουγιουρντί και γίγαντες.

*Ο Τσέλιγκας: Ζωοδόχου Πηγής 50, Εξάρχεια.

Στην Αυλή του Αντώνη στο Γαλάτσι

Η “Αυλή του Αντώνη” στο Γαλάτσι είναι ένα μαγαζί που ενσαρκώνει την αυθεντική φιλοξενία και τις μεσογειακές γεύσεις. Το εστιατόριο έχει πλούσιο μενού γεμάτο νόστιμα πιάτα, όπως τυλιχτά, γεμιστά, κολοκυθοκεφτέδες, καθώς και τυροκροκέτες που θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.

Οι μελιτζάνες και οι πιπεριές τηγανιτές, μαζί με το φημισμένο σαγανάκι, προσφέρουν μια γευστική εμπειρία που συνδυάζεται άψογα με τις διάφορες δροσερές σαλάτες, που καλύπτουν όλα τα γούστα.

Η όμορφη “Αυλή του Αντώνη” δημιουργεί την τέλεια ατμόσφαιρα για να απολαύσετε γευστικά πιάτα, σε ένα περιβάλλον χαλαρό και ευχάριστο.

*Στην Αυλή του Αντώνη: Διογένους 6, Γαλάτσι.

Η Μυτιλήνη στο Πολύγωνο

Το καφέ-εστιατόριο “Μυτιλήνη” που λειτουργεί από το 1968, αποτελεί ένα οικονομικό στέκι με εκλεκτούς χειροποίητους μεζέδες. Το ιστορικό μαγαζί έχει διατηρήσει την παραδοσιακή, παλιά του ατμόσφαιρα και την έχει ανανεώσει, ώστε να αντεπεξέρχεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια ποικιλία από εκλεκτούς μεζέδες, όπως μερίδες, κολοκυθάκια, φάβα, τζατζίκι και φρέσκες σαλάτες.

Με εξαιρετικά χαμηλές τιμές και πολύ καλές πρώτες ύλες, το καφενείο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επισκεπτών του, αποτελώντας ένα αγαπημένο σημείο συνάντησης στην Αθήνα.

*Η Μυτιλήνη: Διστομίτου 21, Πολύγωνο.

Ο Πλάτανος στα Ιλίσια

Ο “Πλάτανος” αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Βρίσκεται σε μια όμορφη και ήσυχη γειτονιά των Ιλισίων, προσφέροντας μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα που σε καλεί να απολαύσεις μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία. Ο χώρος του μαγαζιού είναι διακοσμημένος με παραδοσιακά στοιχεία και σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε άλλη εποχή. Στον πεζόδρομο, κάτω από το κλήμα, θα πιεις μπύρα, η οποία είναι πάντα έξτρα παγωμένη.

Στον “Πλάτανο” θα βρείτε μια πλούσια ποικιλία από χειροποίητους μεζέδες, φτιαγμένους με ποιοτικά υλικά. Μεταξύ άλλων, το μενού περιλαμβάνει κολοκυθοκεφτέδες, φανταστική φάβα, δροσερές σαλάτες γίγας σε πολύ καλή τιμή, μαλάκια και κρέατα. Πρωτότυπες δημιουργίες που παντρεύουν την παράδοση με τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις. Το ουζάκι και το τσίπουρο ρέουν άφθονα, συνοδεύοντας τους μεζέδες.

Ο “Πλάτανος” είναι το ιδανικό μέρος για να περάσετε όμορφες στιγμές κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, σε ένα φιλόξενο περιβάλλον που θυμίζει νησάκι.

*Ο Πλάτανος: Σεβαστείας 6, Ιλίσια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα