iStock

ΤΙ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΚΟ; ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ;

Με το νέο καύσωνα να μάς δοκιμάζει εκ νέου, ας δούμε από τι κινδυνεύει περισσότερο η υγεία μας: τον ύπνο με ή χωρίς κλιματιστικό;

Δεν ξέρω τι προκαλεί μεγαλύτερη απελπισία. Αυτό που ζούμε το καλοκαίρι του 2024 με τη θερμοκρασία να αρνείται πεισματικά να «πέσει» σε κανονικά, για την εποχή, επίπεδα και να μείνει εκεί ή ότι αυτή είναι το νέο νορμάλ της ζωής μας στη Γη;

Εν πάση περιπτώσει, με τον νέο καύσωνα να μας κάνει παρέα από το Σάββατο, θα ήταν χρήσιμο να δούμε ποια είναι η ιδανική συνθήκη για να κοιμόμαστε το βράδυ, ώστε να ξεκουράζεται το εξαντλημένο και από τη ζέστη, σώμα μας.

Ή καλύτερα θα δούμε την λιγότερο επιβλαβή συνθήκη, αφού όλες εγκυμονούν κινδύνους.

Είστε έτοιμοι;

Τι παθαίνει η υγεία σου όταν κοιμάσαι με ανοιχτό το κλιματιστικό

Θα σηκώσω το χέρι για να πω ότι στο υπνοδωμάτιο μου εσκεμμένα δεν έχω κλιματιστικό. Προτίμησα τη λύση του ανεμιστήρα οροφής, γιατί είχα κουραστεί να παλεύω να ‘ανοίξω’ το αναπνευστικό μου σύστημα αφότου είχα περάσει το βράδυ μου παρέα με το air condition.

Ένας ‘δυνατός’ ανεμιστήρας οροφής είναι η λύση και στο πρόβλημα του καύσωνα. Εκτός και αν παραπάει το κακό και κάποια στιγμή πιάνεις τον εαυτό σου να αναζητά μια πιο δροσερή λύση, ώστε να μην ξυπνάει ανά κάποιος ώρες από τη δυσφορία.

Αυτά τα βράδια κοιμάμαι στο σαλόνι, όπου υπάρχει η συσκευή της ανακούφισης του δέρματος. Όχι όμως, και άλλων οργάνων του σώματος.

Μελέτες λοιπόν, έχουν δείξει πως

  • το AC απομακρύνει την υγρασία από τον αέρα, οδηγώντας σε ξηρότητα, κνησμό και δυσφορία στα μάτια.
  • οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να μειώσουν τους μεταβολικούς ρυθμούς και να επιβραδύνουν τις διαδικασίες του σώματος, οδηγώντας σε κόπωση και υπνηλία.
  • ο ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει ταχεία απώλεια υγρασίας, οδηγώντας σε αφυδάτωση εάν δεν αντισταθμιστεί με την κατανάλωση αρκετών υγρών.
  • η χαμηλή υγρασία μπορεί να προκαλέσει απώλεια υγρασίας του δέρματος, οδηγώντας σε ξηρότητα, ξεφλούδισμα και ερεθισμό.
  • οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας και ο κρύος-ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους και συμφόρηση κόλπων.
  • ο κρύος και ξηρός αέρας μπορεί να ερεθίσει τους αεραγωγούς, επιδεινώνοντας καταστάσεις όπως το άσθμα και οι αλλεργίες.
  • το συνεχές βουητό μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και να προκαλέσει ενόχληση.
  • τα συστήματα κλιματισμού μπορούν να φιλοξενούν αλλεργιογόνα όπως σκόνη, γύρη και μούχλα, προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις. Η κακή συντήρηση μπορεί να μεταδώσει βακτήρια, ιούς και μύκητες. Εν τω μεταξύ, το σύστημα μπορεί συσσωρεύσει ρύπους όπως σκόνη, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων και πτητικές οργανικές ενώσεις και να προκαλέσει ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος και προβλήματα υγείας.

Aφού πρώτα θυμίσουμε πως η διαφορά μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής θερμοκρασίας ιδανικά πρέπει να είναι το πολύ δέκα βαθμοί (για την υγεία και την τσέπη μας), όσο πιο ψηλά βάζουμε το κλιματιστικό τόσο περισσότερο αυξάνουμε την αντοχή μας στις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Τώρα ας μιλήσουμε για το sleep mode των σύγχρονων κλιματιστικών, πριν περάσουμε και στην εναλλακτική του ύπνου με AC, που είναι ο ύπνος χωρίς αυτό.

Τι είναι το sleep mode του κλιματιστικού

Όταν κοιμόμαστε το σώμα μας αντέχει λιγότερο κρύο -γιατί αρχίζει να κρυώνει το ίδιο. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι συχνά ξυπνάμε επειδή έχουμε παγώσει.

Το sleep mode ρυθμίζει τον αέρα που αναπνέουμε όταν κοιμόμαστε και βοηθάει να μην ξεπαγιάσουμε (και ξυπνήσουμε) ενώ κάνει μικρότερη κατανάλωση ρεύματος.

Ο θερμοστάτης του εναλλασσόμενου ρεύματος ανεβαίνει κατά 0.5 με 1 βαθμό κάθε ώρα σε αυτήν τη ρύθμιση με μάξιμουμ τους 3 βαθμούς.

Όσο ψηλότερος είναι ο θερμοστάτης, τόσο χαμηλότερη είναι η κατανάλωση του ρεύματος.

Το sleep mode περιλαμβάνει και λειτουργία αδράνειας, με την τελευταία να ‘κυκλοφορεί’ και μόνη.

Χρησιμοποιεί το 20% του ρεύματος για να διατηρήσει την επιθυμητή θερμοκρασία του χώρου όταν δεν ‘αντιλαμβάνεται’ κίνηση. Αυτό που κάνει είναι να συντηρεί τη δροσιά, φροντίζοντας την τσέπη μου.

Tι παθαίνει το σώμα όταν κοιμάσαι χωρίς κλιματιστικό

Ο ύπνος χωρίς κλιματισμό κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα επίσης εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία μας.

Για παράδειγμα, το σώμα μας παλεύει να κρυώσει, οδηγώντας σε ανησυχία και διακοπή του ύπνου

Η αυξημένη εφίδρωση μπορεί να μας αφυδατώσει, διαταράσσοντας περαιτέρω τον ύπνο και προκαλώντας κόπωση.

Κινδυνεύουμε και από θερμική εξάντληση, της οποίας τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη εφίδρωση, κόπωση, ζάλη, ναυτία και πονοκέφαλο.

Αν δεν ‘ακούσουμε’ το σώμα μας και το παρατραβήξουμε, κινδυνεύουμε και από θερμοπληξία που έχει ως συμπτώματα την υψηλή θερμοκρασία σώματος, τη σύγχυση, τον γρήγορο καρδιακό παλμό και την απώλεια συνείδησης.

Επιπροσθέτως, η ζέστη μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως το άσθμα και να επιβαρύνει την κατάσταση ατόμων με καρδιακές παθήσεις.

Τι πρέπει να κάνεις αν δεν θες το air condition

Για να μειώσουμε όλες αυτές τις πιθανότητες, οφείλουμε να πίνουμε άφθονο νερό όλη την ημέρα (όχι πριν τον ύπνο αν δεν θέλουμε να ξυπνήσουμε 32 φορές για να πάμε προς νερού μας) και να προτιμάμε φαρδιά ρούχα από βαμβάκι ή λινό (υφάσματα που ‘αναπνέουν’) για τον ύπνο.

Το ίδιο ισχύει και για τα κλινοσκεπάσματα.

Ένα ντους με χλιαρό νερό πριν τον ύπνο επίσης βοηθάει να μειώσουμε τη θερμοκρασία του σώματος μας. Αν βάλουμε και παγοκύστες στους καρπούς ή τους αστραγάλους για το πολύ έως δυο διαδοχικά λεπτά (στο σύνολο των 10), επίσης ‘ρίχνουμε’ τους βαθμούς του σώματος μας.Προς αυτήν την… κατεύθυνση κινείται και το μούλιασμα των ποδιών σε κρύο νερό.

Προφανώς χρειαζόμαστε ανεμιστήρες, ιδανικά με ένα μπολ που έχει πάγο μπροστά τους.

Επειδή η εξωτερική θερμοκρασία είναι δεν είναι πιο δροσερή από την εσωτερική, δεν βοηθά κάπου να ανοίξουμε την μπαλκονόπορτα. Ή τις κουρτίνες, την ημέρα.

Ο ύπνος σε πλάγια θέση βοηθά στην πιο αποτελεσματική διάχυση της θερμότητας και δεν ξέρω αν ξέρεις επίσης, πως υπάρχουν στρώματα ψύξης και για τους ανθρώπους (πέρα από εκείνα που απευθύνονται στα κατοικίδια μας).

Τέλος, οι ειδικοί προτείνουν και τη λύση να κοιμηθούμε στο πάτωμα, καθώς αυτά τα επίπεδα είναι πιο δροσερά από τα ανώτερα -λόγω της ανόδου της θερμότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα