Πανώλη των αιγοπροβάτων: Τι είναι και πώς επηρεάζει ζώα και ανθρώπους

Διαβάζεται σε 2'
Πρόβατα
iStock

Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα, την πρόληψη και την επίδραση του ιού της πανώλης στα ζώα και μάθετε αν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος.

Η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι μια σοβαρή, μεταδοτική ιογενής νόσος που πλήττει κυρίως τα κατσίκια και τα πρόβατα. Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Δυτική Αφρική το 1942 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Η ασθένεια προκαλείται από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών (PPRV), που ανήκει στην οικογένεια Paramyxoviridae.

Τι προκαλεί στα ζώα η πανώλη;

Η πανώλη των αιγοπροβάτων έχει υψηλή θνησιμότητα και μεταδοτικότητα.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα, τις εκκρίσεις και τις απεκκρίσεις τους.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, εξανθήματα, έλκη στη στοματική κοιλότητα, ρινική και οφθαλμική έκκριση, διάρροια και δυσκολία στην αναπνοή. Η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια βάρους, υποσιτισμό και θάνατο, ειδικά αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Επιδημιολογία και Αντιμετώπιση

Η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι μια νόσος με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις, καθώς μπορεί να προκαλέσει σημαντικές απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο και να επιβαρύνει την κτηνοτροφία.

Η πρόληψη της νόσου γίνεται κυρίως μέσω του εμβολιασμού των ζώων και της τήρησης υγειονομικών μέτρων, όπως η καραντίνα και η απολύμανση των εγκαταστάσεων.

Επηρεάζει τον άνθρωπο ο ιός της πανώλης;

Ένα από τα κύρια ερωτήματα που απασχολούν τους καταναλωτές είναι κατά πόσο η πανώλη των αιγοπροβάτων μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους. Σύμφωνα με τις τρέχουσες επιστημονικές γνώσεις, ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση κρέατος από μολυσμένα ζώα δεν ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, υπό την προϋπόθεση ότι το κρέας έχει μαγειρευτεί επαρκώς. Ο ιός καταστρέφεται σε υψηλές θερμοκρασίες, καθιστώντας ασφαλές το μαγειρεμένο κρέας.

Η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι μια επικίνδυνη ασθένεια για τα ζώα, αλλά δεν αποτελεί άμεση απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Οι καταναλωτές μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προϊόντα από κατσίκια και πρόβατα, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και τα προϊόντα μαγειρεύονται σωστά. Η πρόληψη και ο έλεγχος της νόσου στα ζώα παραμένουν ζωτικής σημασίας για την προστασία της κτηνοτροφίας και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα