Υποκλοπές: Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων για το πόρισμα του Αρείου Πάγου

Διαβάζεται σε 15'
Υποκλοπές
Access denied on Computer screen. ISTOCK

Έντονες αντιδράσεις για το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές. Η κυβέρνηση “βλέπει” μία εμπεριστατωμένη έρευνα και η αντιπολίτευση μία μαύρη μέρα για τη δημοκρατία.

Την ικανοποίησή της για το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές εξέφρασε η κυβερνητική πλευρά, καθώς πλέον η ΕΥΠ και επίσημα αποσυνδέεται από τη χρήση του κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για “τη μεγαλύτερη συγκάλυψη στην ιστορία της χώρας”.

Σημειώνεται ότι ο Άρειος Πάγος ολοκλήρωσε την έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, βάζοντας τέλος στην έρευνα ως προς το σκέλος που αφορά στις ενέργειες της ΕΥΠ, καθώς κατά την ανώτατη εισαγγελική αρχή, εντοπίστηκαν επαρκείς ενδείξεις μόνο για εκπροσώπους εμπλεκομένων εταιριών για τους οποίους και άσκησε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παραβίαση απορρήτου τηλεπικοινωνιών.

Για την εν λόγω απόφαση του Αρείου Πάγου κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αναμένουμε τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Κυβέρνησης. Η Δικαιοσύνη μίλησε και παρουσίασε το ενδελεχές και εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα της έρευνάς της.

Κατά το σκέλος της υπόθεσης που ακόμα εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνουμε την ανωτέρω πάγια θέση μας περί εμπιστοσύνης στις ανεξάρτητες δικαστικές αρχές. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων όσοι είχαν σπεύσει να καταδικάσουν υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες πριν την κρίση της Δικαιοσύνης».

Δημητριάδης: “Οριστικό τέλος σε κάθε εικασία και λοιπά ευφάνταστα κατασκευάσματα”.

«Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης θέτει οριστικό τέλος σε κάθε εικασία και λοιπά ευφάνταστα κατασκευάσματα» αναφέρει μεταξύ άλλων, ο πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, σε δήλωσή του με αφορμή το πόρισμα του Αρείου Πάγου.

Ολόκληρη η δήλωση του Γρ. Δημητριάδη έχει ως εξής:

«Πάντα σεβόμουν και σέβομαι το έργο της Δικαιοσύνης. Άλλωστε, αυτό ορκίστηκα να υπηρετώ και στην επαγγελματική μου διαδρομή. Τα τρία χρόνια και ένα μήνα που βρέθηκα στη θέση του Γ.Γ. του Πρωθυπουργού, υπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις τα συμφέροντα της Πατρίδας και των πολιτών.

Από την πρώτη στιγμή ανέλαβα άμεσα και με ειλικρίνεια την πολιτική ευθύνη, σεβόμενος τις δημοκρατικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Αλλά και για να προστατέψω την Πατρίδα, την Κυβέρνηση και την Παράταξη.

Μέσα σε κλίμα τοξικότητας, διάλεξα τον δύσκολο δρόμο και σιώπησα, παρότι ουδέποτε υπήρξα εμπλεκόμενος. Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης θέτει οριστικό τέλος σε κάθε εικασία και λοιπά ευφάνταστα κατασκευάσματα.»

Ανδρουλάκης: Σκάνδαλο συγκάλυψης ενός σκοτεινού παρακράτους

«Θα συνεχίσουμε τον έντιμο αγώνα μας απέναντι σε αυτό το σκοτεινό παρακράτος». Αυτό επισήμανε σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης σε παρέμβασή του στην Βουλή μετά την απόφαση της δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «διπλό σκάνδαλο: Σκάνδαλο παρακολούθησης και σκάνδαλο συγκάλυψης» επισημαίνοντας πως «δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα λάβει τέτοιες διαστάσεις». Απευθυνόμενος στον παρόντα υπουργό Δικαιοσύνης, Γ.Φλωρίδη, σημείωσε πως «κάθε εποχή έχει τους δικούς της Παπαγγελόπουλους» τονίζοντας ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου «λειτουργεί ως ένα πλυντήριο ευθυνών των σημερινών κυβερνώντων».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι αυτό δεν θα σταματήσει την προσπάθεια αποκάλυψης του σκανδάλου σημειώνοντας ότι «είναι ένας αγώνας να μην αλλοιωθεί η αντίληψη των πολιτών για το πώς πρεπει να λειτουργεί η δημοκρατία μας». Συνέχισε λέγοντας πως «είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου με όλες μας τις δυνάμεις» και πως «πάντα το φώς νικά το σκοτάδι όσο και αν νομίζει ο κ.Μητσοτάκης ότι τελείωσε αυτή η ιστορία, θα συνεχισουμε τον έντιμο αγώνα μας απέναντι σε αυτό το σκοτεινό παρακράτος». Μάλιστα ανέφερε πως «οι υποθέσεις που αρχειοθετούνται ενίοτε ανασύρονται».

ΣΥΡΙΖΑ: “Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει από σήμερα και τη σφραγίδα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου”

«Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει από σήμερα και τη σφραγίδα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του. Υποστηρίζει ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο, όχι μόνο δεν διευκόλυνε τη διαλεύκανση του σκανδάλου, αλλά δεν απέτρεψε και τη συγκάλυψή του» και πως «η αρχειοθέτηση -και δη μέσω ενός απλού Δελτίου Τύπου της Εισαγγελέως του ΑΠ- συνιστά απόφαση υποβάθμισης και ευτελισμού του κύρους ενός θεσμού που αποτελεί τον θεματοφύλακα της Δημοκρατίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι η αρχειοθέτηση επισπεύσθηκε την ώρα που η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει νέα στοιχεία. Την ώρα που μόλις είχε αποκαλυφθεί πως ένας στους 3 από εκείνους που είχαν πέσει θύμα παρακολούθησης του Predator, παρακολουθούνταν κι από την ΕΥΠ. Τα ίδια ακριβώς άτομα». «Κι αυτό θεωρήθηκε ως “απλή σύμπτωση”;», σχολιάζει.

Επιπλέον σημειώνει ότι τα ερωτήματα δεν έχουν τέλος: «Κρίθηκε από τον ‘Αρειο Πάγο πως αρχηγοί κομμάτων, το μισό υπουργικό συμβούλιο, δημοσιογράφοι, αρχηγοί του στρατού κ.λπ. αποτελούσαν “εθνική απειλή”, άρα ορθώς παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ; Γιατί και με ποιο τρόπο; Πρέπει, λοιπόν, να μας εξηγήσουν γιατί μια σειρά ονομάτων αποτελούσαν εθνική απειλή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ακόμη ότι «η αρχειοθέτηση του σκανδάλου των υποκλοπών πλήττει και τη διεθνή εικόνα της χώρας, η οποία τελεί υπό ευρωπαϊκό δικαστικό και πολιτικό έλεγχο για αυτό το μείζον θέμα» και πως «τα πολιτικά κόμματα, οι πολίτες, οι ανεξάρτητοι δικαστικοί λειτουργοί, οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ οφείλουμε να δώσουμε μάχη για την προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών».

Σημειώνει δε ότι «το σκάνδαλο των υποκλοπών -σκάνδαλο Μητσοτάκη και Δημητριάδη- δεν θα μείνει και δεν πρέπει να παραμείνει στο αρχείο» και ότι «η δημοσιογραφική έρευνα θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, με μια άλλη δημοκρατική κυβέρνηση, θα αναγκάσει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν». Υπογραμμίζει ότι «η λογοδοσία για το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος, ούτε καν μιας παράταξης», αλλά «είναι ζήτημα Δημοκρατίας, για αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή κορυφαίοι πολιτικοί και νομικοί όλων των παρατάξεων το έθεσαν στο δημόσιο διάλογο απαιτώντας τη διαλεύκανσή του». Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει εν κατακλείδι πως «είναι πλέον φανερό ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Κασσελάκης: Η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί

«Σήμερα, με την απόφαση αρχειοθέτησης του σκανδάλου ΕΥΠ-Predator, η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας ότι μιλά ως Έλληνας πολίτης και όχι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτό δυστυχώς ταυτίζεται πλέον με τη διάχυτη αίσθηση του ελληνικού λαού ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων. Γι’ αυτό μία από τις πρώτες προτάσεις που έχω θέσει προς τον ελληνικό λαό είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να απελευθερωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και την εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προαναγγέλλοντας ότι θα ακολουθήσει επίσημη πολιτική δήλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μαρινάκης: Σήμερα στην Ελλάδα δεν λειτουργούν ”παραϋπουργεία Δικαιοσύνης” στο Μαξίμου

Με δική του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προχώρησε σε μία δήλωση – απάντηση στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη.

Αναλυτικά ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρει πως:

«Η σημερινή ανάρτηση του κ. Κασσελάκη είναι άκρως αποκαλυπτική για τρεις ξεχωριστούς λόγους:

Πρώτον, για το πόσο υποκριτικά αντιλαμβάνεται τον ρόλο του. Ως αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παριστάνει ότι σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, αλλά, ως «απλός πολίτης» που κάνει τις διακοπές του στα σοκάκια της Μυκόνου, μπορεί να λέει και μια κουβέντα παραπάνω.

Δεύτερον, για το ότι είναι γνήσιος συνεχιστής του κόμματος των αμετάκλητα καταδικασμένων από τη Δικαιοσύνη για σοβαρά αδικήματα. Εκείνων που κυβέρνησαν υπονομεύοντας τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη. Σήμερα στην Ελλάδα δεν λειτουργούν «παραϋπουργεία Δικαιοσύνης» στο Μαξίμου, όπως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα κυνικά είχε παραδεχθεί ο πρώην Υπουργός Σταύρος Κοντονής. Οι δικαστές αποφασίζουν όπως εκείνοι κρίνουν, με βάση τον ανεξάρτητο ρόλο τους.

Τρίτον, γιατί εκφράζει, με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο, το θράσος που διαχρονικά χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να απολογηθούν για τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισαν «νύχτα», λίγο πριν φύγουν από την εξουσία και ο οποίος φαίνεται ότι εφαρμόζεται σε μια σειρά από δικαστικές υποθέσεις, κουνάνε και το δάχτυλο».

ΚΚΕ: «Το “κράτος δικαίου” που υπερασπίζονται όλοι τους, δεν είναι άλλο από το κράτος της αδικίας»

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών είναι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει, για μία ακόμη φορά, τις τεράστιες ευθύνες της». «Επιβεβαιώνει ότι “πηγή” του προβλήματος είναι ένα βαθιά αντιδραστικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις και το κράτος να εντείνουν τη μαζική και προληπτική παρακολούθηση, στη βάση του δόγματος “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”», συνεχίζει το ΚΚΕ.

«Αυτό το πλαίσιο, που έχει διαμορφωθεί, διατηρηθεί και ενισχυθεί από όλες τις κυβερνήσεις, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, έχει στο στόχαστρό του, πρώτα από όλα, τον ίδιο τον λαό και τις διεκδικήσεις του. Αυτό είναι το έδαφος για να γίνονται – με μια απλή επίκληση “λόγων εθνικής ασφαλείας” – οι δεκάδες χιλιάδες “νόμιμες” και μαζί με αυτές οι παράνομες επισυνδέσεις, ένα μέρος των οποίων βγαίνει τελικά στο φως.

Η υπόθεση κατέληξε ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο όπως και η υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, βγάζοντας “λάδι” τις κυβερνητικές ευθύνες και συγκαλύπτοντας την ουσία της υπόθεσης. Φυσικά, το “ξέπλυμα” μέσω της δήθεν “ανεξάρτητης” δικαιοσύνης -της οποίας η ηγεσία διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση- και των δήθεν “ανεξάρτητων” αρχών, σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων. Όσοι σήμερα ανακαλύπτουν χειραγώγηση της δικαιοσύνης, είναι οι ίδιοι που απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ για αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της», προθέτει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και καταλήγει λέγοντας πως «Αποδεικνύεται και με αυτή την αφορμή ότι το “κράτος δικαίου” που υπερασπίζονται όλοι τους, δεν είναι άλλο από το κράτος της αδικίας, της εκμετάλλευσης, της καταπάτησης κάθε λαϊκού δικαιώματος και ελευθερίας για να θωρακίζεται η εξουσία του κεφαλαίου. Στα χέρια του λαού βρίσκεται η υπεράσπισή τους, στον δρόμο του αγώνα για την οριστική ανατροπή αυτής της αδικίας». 

Χαρίτσης: Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για τη χώρα μας

«Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για τη χώρα μας. Ο Άρειος Πάγος έβαλε τέλος στην έρευνα για τις ευθύνες της ΕΥΠ στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων», αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Χαρίτσης υποστηρίζει ότι «πρόκειται για το τελευταίο βήμα σε ένα κυβερνητικό σχέδιο που από την πρώτη στιγμή ήθελε να μας πείσει ότι δεν υπήρξε ποτέ σκάνδαλο». «Μόνο αθώες συμπτώσεις. Δεν πείθουν κανέναν γιατί χάρη στην ανεξάρτητη δημοσιογραφική έρευνα ξέρουμε ότι οι παρακολουθήσεις είχαν ένα και μόνο κέντρο: το Μέγαρο Μαξίμου», προσθέτει.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς σημειώνει ότι «γιορτάσαμε πρόσφατα τα 50 χρόνια της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας» και πως «για να έχουν όμως νόημα οι λέξεις, το καθεστώς της συγκάλυψης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να φύγει. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για τη δημοκρατία μας».

Με επίσημη ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά κάνει λόγο για «μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου». «Σφραγίζεται και με τη βούλα της δικαιοσύνης η μεγαλύτερη συγκάλυψη στη σύγχρονη ιστορία», τονίζει η Νέα Αριστερά και αναφέρει ότι «50 χρόνια ζωής για τη Γ’ Ελληνική Δημοκρατία η Ελλάδα γίνεται η εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα. Ένα καθεστώς παραδομένο στο οργανωμένο έγκλημα και στο παρακράτος».

Παράλληλα, η Νέα Αριστερά θυμίζει ότι «λίγο μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη-“λανθασμένος χειρισμός από την ΕΥΠ” σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- την απομάκρυνση του κ. Δημητριάδη και την αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι θα πέσει άπλετο φως». Με αφορμή τη σημερινή εξέλιξη, το κόμμα σχολιάζει ότι «με λίγα λόγια, οι αποκαλύψεις της μαχητικής ερευνητικής δημοσιογραφίας, οι δεκάδες κοινοί στόχοι ΕΥΠ και Predator, υπουργοί, πολιτικοί της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, εισαγγελείς, τραπεζικοί, ήταν αποτέλεσμα… τυχαίων γεγονότων και συμπτώσεων».

Σύμφωνα με τη Νέα Αριστερά, «γίνεται πια εμφανές το γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία έστησε μια επιτροπή-παρωδία, φυγάδευσε κρίσιμους μάρτυρες και απέκρυψε ζωτικής σημασίας καταθέσεις και στοιχεία στο όνομα του “απορρήτου”. Γιατί επιχειρήθηκε πραξικοπηματικού χαρακτήρα αλλοίωση της σύνθεσης της ΑΔΑΕ. Τώρα ο κ. Δημητριάδης μπορεί να επιστρέψει και επισήμως στα καθήκοντά του δίπλα στον κ. Μητσοτάκη».

Σακελλαρίδης: Μετά το “πόρισμα” του Αρείου Πάγου η ελληνική δικαιοσύνη είναι γυμνή

«Σήμερα είναι μία μέρα-τομή για την Δημοκρατία. Το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές θα έχει ξεχωριστή θέση στα βιβλία της μελλοντικής ελληνικής ιστορίας που θα αναλύουν την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του ο επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Το πρόβλημα για την ελληνική Δικαιοσύνη είναι ότι η ερευνητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα, στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αποκάλυψε, στοιχειοθέτησε και τεκμηρίωσε το σκάνδαλο με τρόπο παραδειγματικό. Και όλα τα ευρήματα δημοσιοποιήθηκαν με τρόπο που να γίνονται προσβάσιμα σε όποιον/α ενδιαφέρεται. Μπροστά στον ωκεανό των αποδείξεων και των ενδείξεων που έχουν προκύψει, όποιος/α επικαλείται “συμπτώσεις” στόχων μεταξύ ΕΥΠ και Predator χάνει τη σοβαραότητά του. Αν το επικαλείται ο Άρειος Πάγος τόσο το χειρότερο για τη Δικαιοσύνη στην χώρα μας. Η ερευνητική δημοσιογραφία αφαίρεσε και το τελευταίο φύλλο συκής από την Δικαιοσύνη. Μετά την “πόρισμα” του Αρείου Πάγου περί μη συσχέτισης Predator και ΕΥΠ η ελληνική δικαιοσύνη δεν είναι πλέον τυφλή. Είναι γυμνή», προσθέτει.

«Το πρόβλημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι σε μία τέτοια υπόθεση δεν μπορεί να επικαλείται την απόφαση του Αρείου Πάγου ως υπερόπλο που τερματίζει κάθε συζήτηση. Το αντίθετο. Οι μόνες πρωτοβουλίες που έχει πάρει αυτά τα δύο χρόνια αφορούσαν την παρακώλυση του έργου των ανεξάρτητων αρχών, την δολοφονία χαρακτήρων και την αμήχανη σιωπή. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε την ευθύνη της ΕΥΠ, άλλαξε νόμους για να βάλει τους δικούς του και πλέον φτάνουμε στο σημείο να δηλώνουν αγνωστικιστές για το πως συνέβη το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης.

Το πρόβλημα για τη Δημοκρατία μας είναι ότι έχουμε μπροστά μας ένα αδίστακτο καθεστώς. Μία κυβέρνηση που εργαλειοποιεί τους θεσμούς, δεν λογοδοτεί και φτιάχνει μία αυταρχική δημοκρατία ιδιωτικής χρήσης με όρους οργανωμένου εγκλήματος.

Τα καθεστώτα όμως πέφτουν με κρότο, δεν διαρκούν για πάντα. Και η κατάρρευση δεν θα πάρει μαζί της μόνο τους οργανωτές αλλά και τους “πρόθυμους” συνεργάτες τους», καταλήγει.

Κωνσταντοπούλου: Ντροπιαστική η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου για υποκλοπές

Την σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία, όπως είπε, πρέπει να διαβιβαστούν από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου όλα τα έγγραφα της προκαταρκτικής εξέτασης μαζί με το πόρισμα για την υπόθεση των υποκλοπών, για να συζητηθούν, ζήτησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σαφέστατο πρόβλημα δημοκρατίας.

Σε παρέμβαση της στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία, η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε «ντροπιαστική την ανακοίνωση που εξέδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για το ζήτημα των παράνομων τηλεφωνιών παρακολουθήσεων», σημειώνοντας ότι δεν περιποιεί τιμή για τη δικαιοσύνη, ενώ έκανε λόγο για εξόφθαλμες κυβερνητικές ευθύνες.

Όπως είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, δεν πρόκειται περί αμετάκλητου βουλεύματος του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά για προκαταρκτική εξέταση.

«Σπεύσατε να πείτε ότι πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη για τον επικεφαλής της ΕΥΠ Γρηγόρη Δημητριάδη και οι βουλευτές σας χειροκρότησαν. Δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας. Με τον ίδιο τρόπο είχατε χειροκροτήσει και τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή για τον οποίο ισχυρίζεστε ότι είναι αθώος και πρέπει να σας δώσουμε και τα εύσημα. Και ήρθατε με τον ίδιο τρόπο να ζητήσετε και τα ρέστα για γεγονότα που σας καθιστούν υπεύθυνους», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε:

«Λυπάμαι παρά πολύ που για άλλη μια φορά εισαγγελείς του Αρείου Πάγου αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Έχουν προηγηθεί πολλοί άλλοι -και ο κ. Ντογιάκος και η κ. Δημητρίου και άλλοι- δυστυχώς φαίνεται όταν διορίζεσαι από την κυβέρνηση τείνεις να την δικαιολογείς, όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με δικαιοσύνη. Και βεβαίως δεν πρόκειται περί κανενός αμετάκλητου βουλεύματος. Μιλάμε για ένα απλό πόρισμα προκαταρκτικής εξέτασης που αντί για 4 μήνες που ορίζει ο νόμος διήρκησε δύο χρόνια ώστε να είναι μυστική και μη προσβάσιμη».

«Η πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας τώρα που ολοκληρώθηκε και πομπωδώς ανακοινώνεται ότι υπάρχει και πόρισμα, είναι να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να διαβιβαστούν σε αυτή από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου όλα τα έγγραφα της προκαταρκτικής εξέτασης και το πόρισμα, και να συνεδριάσει διότι υπάρχει σαφέστατο πρόβλημα στη δημοκρατική λειτουργία και στη διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών στη χώρα που εμπλέκει δυστυχώς και τη δικαιοσύνη», κατέληξε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Κατρίνης: “Το σκάνδαλο των υποκλοπών στο αρχείο, το Κράτος Δικαίου στο απόσπασμα”

Για το πόρισμα του Αρείου Πάγου, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές που καταλογίζει πλημμελήματα σε ιδιωτικές εταιρείες που εμπλέκονται με το παράνομο λογισμικό, επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα που έχει ανακύψει στη χώρα με την παραβίαση και κατάλυση του Κράτους Δικαίου είναι πολύ πιο σοβαρό και βαθύ.

Η ΕΥΠ είχε τους ίδιους στόχους παρακολούθησης με το Predator. Ευθύνες όμως δεν υπάρχουν, σύμφωνα με το πόρισμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Η υπόθεση στο αρχείο και το Κράτος Δικαίου στο απόσπασμα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα