Εξερευνώντας τη Φυσικοθεραπεία: Σπουδές στην Επιστήμη της Αποκατάστασης

Διαβάζεται σε 3'
Εξερευνώντας τη Φυσικοθεραπεία: Σπουδές στην Επιστήμη της Αποκατάστασης

Η φυσικοθεραπεία είναι ίσως η μοναδική ειδικότητα που συνδυάζει με τόσο δυναμικό και πρακτικό τρόπο την επιστημονική γνώση και την ψυχοσωματική προσέγγιση, έχοντας ως στόχο τόσο την πρόληψη όσο και τη θεραπεία. Ο ισορροπημένος τρόπος ζωής που περιλαμβάνει τη φυσική άσκηση είναι αναπόσπαστό μέρος αυτής της διαδικασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε Ευρώπη και Αμερική οι φυσικοθεραπευτές αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Η αυξανόμενη ζήτηση σε φυσικοθεραπευτές, ωστόσο, δεν οφείλεται μόνον στην αλλαγή του τρόπου ζωής και στην αναζήτηση νέων μεθόδων για την διατήρηση της υγείας και την ευεξία ς του. Τα οφέλη της φυσικοθεραπείας έχουν ως αποτέλεσμα μικρότερες δαπάνες υγείας σε βάθος χρόνου, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα συστήματα υγείας.

Τι ακριβώς είναι όμως η Φυσικοθεραπεία, ποιο ρόλο παίζει στην υγεία μας και γιατί είναι απαραίτητοι οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες υγείας; Ο όρος «φυσικοθεραπεία» μπορεί να είναι παρεξηγημένος στη χώρα μας καθώς συχνά συσχετίζεται με τη μάλαξη ή την εφαρμογή φυσικών μέσων όπως π.χ. η ηλεκτροθεραπεία ή η θερμοθεραπεία, που αποτελούν ένα μικρό μόνο τμήμα της φυσικοθεραπείας. Στην πραγματικότητα η Φυσικοθεραπεία αποτελεί μια Επιστήμη μεγάλης σημασίας για τον άνθρωπο περιλαμβάνοντας ένα σύνολο τεχνικών κινητοποίησης, ασκήσεων και αναλγητικών μέσων με στόχο την πλήρη αποκατάσταση και επαναφορά της λειτουργικότητας της κίνησης του σώματος, ώστε ο ασθενής να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες πριν την εμφάνιση του προβλήματός του.

Ως ειδικοί στην κίνηση και την θεραπευτική άσκηση και έχοντας εμπεριστατωμένη γνώση, οι φυσικοθεραπευτές είναι οι ιδανικοί επαγγελματίες για την καθοδήγηση και διαχείριση της άσκησης που προάγει υγεία και ευεξία. Επιπλέον, η φυσικοθεραπεία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως φροντίδα που συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση του πόνου, στη βελτίωση της κίνησης, στην αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς, εγκεφαλικά επεισόδια, χειρουργεία, αλλά και στη διασφάλιση της καλύτερης ποιότητας ζωής για τους ηλικιωμένους.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για εξειδικευμένους και πιστοποιημένους επαγγελματίες υγείας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει ολοκληρωμένες σπουδές στον κλάδο της Φυσικοθεραπείας, σε προπτυχιακό, σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Μάλιστα, το Πτυχίο στη Φυσικοθεραπεία στο EUC το οποίο ήταν το πρώτο Πτυχίο στο τομέα που προσφέρθηκε στην Κύπρο από το 2008, δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα να συνδυάσουν τη θεωρητική γνώση με εκπαίδευση σε υπερσύγχρονες εργαστηριακές υποδομές., Παράλληλα οι φοιτητές ενισχύουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες μεσώ κλινικής εκπαίδευσης και της πρακτικής που διεξάγεται σε νοσοκομεία, κέντρα φυσικοθεραπείας, κέντρα αποκατάστασης και αθλητικά σωματεία.

Η υψηλή ζήτηση του συγκεκριμένου πτυχίου, οφείλεται στο γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη δέσμη σπουδών στους τομείς των Ιατρικών Επιστημών και Επιστήμων Υγείας και Ζωής στην Κύπρο, προσφέροντας 24 συνολικά προγράμματα σπουδών στους τομείς αυτούς, ενώ 11 από αυτά κατ’ αποκλειστικότητα από το ΕΠΚ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα σπουδών Φυσικοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/ ή να επικοινωνήστε στο [email protected] και στο 00357 22713000.

Έναρξη Φθινοπωρινού Εξαμήνου 7 Οκτωβρίου 2024

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα