Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία
Διαβάζεται σε 2'To νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή.
- 30 Ιουλίου 2024 16:08
Με 159 ψήφους υπέρ και 138 κατά έγινε δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την “Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης”.
Το άρθρο 65 “Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία- Εξουσιοδοτική διάταξη – Τροποποίηση άρθρου 56 και αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 71 ν. 4931/2022”, ψήφισαν 158 βουλευτές και το καταψήφισαν 138.
Το άρθρο 20 “Σύσταση Μητρώου Μονάδων Ψυχικής Υγείας Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου – Προσθήκη άρθρου 11Β στον ν. 2716/1999», ψήφισαν 159 βουλευτές, 75 βουλευτές δήλωσαν κατά, και 63 βουλευτές δήλωσαν παρών.
Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή που το εν λόγω νομοσχέδιο κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση πάνω από 150 σωματεία και φορείς από τον χώρο της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης προειδοποίησαν για ένα “επικίνδυνο” και “αντιεπιστημονικό” ν/σ και προχώρησαν σε δεκάδες κινητοποιήσεις με αίτημα την απόσυρσή του.
Οι δύο βασικές αλλαγές που προβλέπονται είναι:
- Η δημιουργία του ιδιωτικού φορέα (ΝΠΙΔ), “Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας” (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), που επιχειρεί να “ενοποιήσει” σε ένα ενιαίο δίκτυο, όλες τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ και τις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, μαζί με ΜΚΟ και ΑΜΚΕ
&
- Η δημιουργία του επίσης ιδιωτικού φορέα (ΝΠΙΔ) “Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων” (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), στον οποίο θα υπαχθούν όλοι οι οργανισμοί απεξάρτησης
Εργαζόμενοι σε ψυχιατρικές μονάδες και προγράμματα απεξάρτησης, κοινωνικοί λειτουργοί, θεραπευόμενοι, απεξαρτημένοι, εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης και πολλοί ακόμα τόνισαν ότι με το παρόν σχέδιο νόμου:
- προωθείται το κλείσιμο των δύο μεγαλύτερων ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας (ΨΝΑ “Δαφνί” και ΨΝΘ),
- αποσαθρώνεται το ευρύ δίκτυο δομών απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ κ.α.),
- καταργούνται θεραπευτικά προγράμματα στον τομέα της απεξάρτησης, που έχουν αποδείξει επί σειρά ετών την αποτελεσματικότητά τους
- ιατρικοποιούνται κοινωνικά φαινόμενα, όπως η παραβατικότητα των ανηλίκων
- ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας