Ολυμπιακοί Αγώνες: Η DJ της τελετής έναρξης στόχος βίαιης διαδικτυακής κακοποίησης

Διαβάζεται σε 4'
Η Barbara Butch
Η Barbara Butch Instagram@barbarabutch

Η DJ πίσω από τον ‘μπλε Διόνυσο” και ακτιβίστρια Barbara Butch καταγγέλλει διαδικτυακό εκφοβισμό μετά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (26/07) προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και όπως φαίνεται, λίγες ημέρες αργότερα πήρε και νομική τροπή.

Ένα από τα σκετς της πρωτοποριακής τελετής έναρξης που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και για το οποίο τοποθετήθηκε ακόμα και η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία ήταν η παρωδία του διάσημου έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι “Μυστικός Δείπνος”.

Το σκετς περιλάμβανε 18 ερμηνευτές που πόζαραν πίσω από ένα μακρύ τραπέζι με παρόμοιο τρόπο όπως απεικονίζονται ο Ιησούς και οι 12 απόστολοί του στον πίνακα του ντα Βίντσι. Ανάμεσα στους ερμηνευτές ήταν drag queens, ένα τρανσέξουαλ μοντέλο και ένας γυμνός τραγουδιστής, που υποδυόταν τον θεό Διόνυσο, γεγονός που προκάλεσε την καταδίκη της Καθολικής Εκκλησίας.

Δεν ήταν όμως ο μπλε θεός Διόνυσος που δέχθηκε τα βέλη Καθολικών και άλλων Χριστιανών, αλλά η DJ Barbara Butch, που βρισκόταν ακριβώς πίσω του, και η οποία κατέθεσε μήνυση καταγγέλλοντας πως έγινε αντικείμενο “μιας εκστρατείας διαδικτυακής παρενόχλησης και δυσφήμισης και πρωτοφανούς βίας”.

Σε επιστολή που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Butch στο Instagram, η δικηγόρος της έγραψε ότι η DJ “έχει απειληθεί με θάνατο, βασανιστήρια και βιασμό, ενώ έχει επίσης γίνει στόχος πολλών αντισημιτικών, ομοφοβικών, σεξιστικών και χυδαίων προσβολών“.

Η Butch “καταθέτει σήμερα μήνυση για τις πράξεις αυτές, είτε διαπράττονται από ημεδαπούς είτε από αλλοδαπούς, και σκοπεύει να ασκήσει δίωξη σε όποιον, στο μέλλον, προσπαθήσει να την εκφοβίσει”, πρόσθεσε η δικηγόρος της Audrey Msellati.

Παρά το γεγονός ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής, Τόμας Τζόλι αλλά και η εκπρόσωπος της διοργάνωσης Παρίσι 2024 Αν Ντεσάμπ, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν εμπνεύστηκαν από τον Μυστικό Δείπνο και πως δεν υπήρξε καμία πρόθεση “να δείξουμε ασέβεια απέναντι σε οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα”, αλλά πως “η τελετή έναρξης επιχείρησε να γιορτάσει την ανοχή εντός της κοινότητας”, χριστιανοί και συντηρητικοί επικριτές ερμήνευσαν μέρος της παράστασης, στην οποία συμμετείχε η Butch, ως διακωμώδηση του πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι που δείχνει τον Ιησού Χριστό και τους αποστόλους του.

“Η ιδέα ήταν να κάνουμε ένα μεγάλο παγανιστικό πάρτι που θα συνδέεται με τους θεούς του Ολύμπου“, δήλωσε ο Τζόλι, σύμφωνα με το France 24, γι’ αυτό, άλλωστε, η φιγούρα παραπέμπει στον θεό Διόνυσο. “Θέλαμε να μιλήσουμε για ποικιλομορφία. Η ποικιλομορφία σημαίνει να είμαστε μαζί. Θέλαμε να συμπεριλάβουμε τους πάντες, τόσο απλά“, συμπλήρωσε σε συνέντευξή του στο BFM TV.

Η Butch, η οποία είναι LGBTQ+ icon και αυτοαποκαλείται “ακτιβίστρια της αγάπης”, φορούσε στην τελετή έναρξης ένα ασημένιο headpiece που έμοιαζε με φωτοστέφανο κατά τη διάρκεια του σετ της. Κάτι που έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά.

“Αν και στην αρχή αποφάσισα να μη μιλήσω για να αφήσω τους haters να ηρεμήσουν, τα μηνύματα που λαμβάνω είναι όλο και πιο ακραία”, έγραψε στον λογαριασμό της στο Instagram. “Όλα αυτά επειδή είχα την ευκαιρία να εκπροσωπήσω την ποικιλομορφία της χώρας μου μέσω της τέχνης και της μουσικής, μαζί με άλλους καλλιτέχνες και ερμηνευτές που θαυμάζω”.

Τονίζει μάλιστα, πως “δεν φοβάται εκείνους που κρύβονται πίσω από μια οθόνη ή ένα ψευδώνυμο για να εκτοξεύσουν το μίσος και τις απογοητεύσεις τους”.

Η Butch έγραψε ότι ήταν μεγάλη της τιμή που εμφανίστηκε στην τελετή της Παρασκευής και “η καρδιά μου είναι ακόμα γεμάτη χαρά”. “Είμαι αφοσιωμένη και είμαι περήφανη. Περήφανη γι’ αυτό που είμαι και γι’ αυτό που ενσαρκώνω, τόσο για τους αγαπημένους μου όσο και για εκατομμύρια Γάλλους. Η δική μου Γαλλία είναι η Γαλλία!”, πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα