Λίβανος: Ισραηλινό χτύπημα με στόχο ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ

Διαβάζεται σε 5'
Επίθεση του Ισραήλ σε κτίριο στα προάστια της Βηρυτού
Επίθεση του Ισραήλ σε κτίριο στα προάστια της Βηρυτού AP Photo/Hussein Malla

Επίθεση του Ισραήλ με στόχο ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού. Πρόκειται για τον επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολάχ ο οποίος φέρεται να επέζησε.

Μια πολύ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού την Τρίτη (30/07) η οποία συνοδεύτηκε από πυκνό καπνό, στην περιοχή που θεωρείται προπύργιο της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει στη συνέχεια πως πραγματοποίησε πλήγμα με στόχο τον διοικητή που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο Γκολάν.

Αρχικά, πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Reuters ότι το πλήγμα είχε ως στόχο έναν υψηλόβαθμο διοικητή της σιιτικής οργάνωσης, ο οποίος φέρεται να επιβίωσε της επίθεσης, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της λιβανέζικης κυβέρνησης στο CNN. Άλλη πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ είπε ότι επρόκειτο για «ισραηλινό πλήγμα».

Ανταποκριτές του Al Jazeera από τη Βηρυτό, μεταδίδουν σκηνές πανικού να διαδραματίζονται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά την έκρηξη.

Η εικόνα κάτω από το κτίριο, μετά την επίθεση
Η εικόνα κάτω από το κτίριο, μετά την επίθεση AP Photo/Hussein Malla

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη με έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, κόσμο να μιλάει ανήσυχος στα τηλέφωνα, ενώ όλοι προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να είναι ασφαλείς. Η έκρηξη ήταν τόσο έντονη που ακούστηκε από παντού, προκαλώντας πανικό στην περιοχή.

Ασθενοφόρα σπεύδουν στο σημείο της επίθεσης με τις αρχές και τους διασώστες που βρίσκονται επιτόπου να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Αντίποινα του Ισραήλ στην επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε ένα πλήγμα στη Βηρυτό, σε αντίποινα για την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου σκοτώθηκαν 12 παιδιά.

Επρόκειτο για ένα «στοχευμένο πλήγμα» εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους της Χεζμπολάχ και συγκεκριμένα του διοικητή που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο Γκολάν.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Reuters, για τον Μουχσίν Σουκρ, γνωστό και με το όνομα Φουάντ Σουκρ, που είναι επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στον Φουάντ Σουκρ από το 2015.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι «η Χεζμπολάχ πέρασε την κόκκινη γραμμή» σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγα λεπτά μετά την ανάληψη ευθύνης από τον IDF.

Κατέρρευσαν δύο όροφοι του κτιρίου al-Rabi

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι το ισραηλινό πλήγμα είχε ως στόχο την περιοχή όπου εδρεύει το Συμβούλιο Σούρα (αντίστοιχο του πολιτικού γραφείου) της Χεζμπολάχ, στη συνοικία Χαρέτ Χρέιτ. Όπως είπε, έχουν καταρρεύσει δύο όροφοι του κτιρίου al-Rabi.

Το κτίριο βρίσκεται κοντά σε νοσοκομείο, το οποίο υπέστη ελαφρές ζημιές, ενώ οι γύρω δρόμοι είναι γεμάτοι συντρίμμια και σπασμένα γυαλιά.

Επιπλέον, το NNA, ανέφερε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από drone που εκτόξευσε τρεις πυραύλους.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters πως ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στη Βηρυτό και πυκνός καπνός υψωνόταν από τα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας γύρω στις 19.40 (τοπική και ώρα Ελλάδας).

Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Μία γυναίκα σκοτώθηκε και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανέφεραν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου και μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Άλλη πηγή, προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς.

Διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης

Τις τελευταίες ημέρες, η διεθνής κοινότητα μέσω δηλώσεων υψηλών αξιωματούχων, ζητούν να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, προκειμένου να αποφευχθεί η διεύρυνση της σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρχή του πολέμου στη Γάζα.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ δεν είναι αναπόφευκτος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αποκλιμάκωση και διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή περαιτέρω συγκρούσεων.

Σε συνέντευξη τύπου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται στενά με τους εταίρους τους στην περιοχή για να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Επίσης, επισημάνθηκε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να μειώσει τις εντάσεις και να αποτρέψει μια περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

Το πλήγμα αυτό χαρακτηρίστηκε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της, ο στενός σύμμαχος και υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, καταδίκασε την «άνανδρη ισραηλινή επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό.

Η πρώτη επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό μετά την δολοφονία του Αρούρι

Σημειώνεται πως η πόλη ήταν σε επιφυλακή τις τελευταίες ημέρες, αναμένοντας τα ισραηλινά αντίποινα για το πλήγμα στο κατεχόμενο Υψίπεδο του Γκολάν, από το οποίο σκοτώθηκαν 12 παιδιά και νέοι. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγορούν για αυτήν την επίθεση τη Χεζμπολάχ, η οποία ωστόσο αρνείται κάθε ευθύνη.

Αποτελεί την πρώτη επίθεση στην περιοχή της Βηρυτού από τον Ιανουάριο, όταν μια αεροπορική επίθεση σκότωσε τον ανώτατο αξιωματούχο της Χαμάς, Σαλέχ Αρούρι. Εκείνη η επίθεση ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ έπληξε τη Βηρυτό από τον 34ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006.

Η επίθεση αυτή φαίνεται να είναι η προαναγγελθείσα απάντηση του ισραηλινού στρατού κατά της Χεζμπολάχ. Ο Λίβανος ήταν σε ετοιμότητα για αυτήν την απάντηση, ενώ νωρίτερα σήμερα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το είδος της επίθεσης που θα πραγματοποιήσει το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ θα απαντήσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα