Ισραήλ: “Σκοτώσαμε ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ” στη Βηρυτό

Διαβάζεται σε 6'
Ισραήλ: “Σκοτώσαμε ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ” στη Βηρυτό
Επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό Associated Press

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό, με τους IDF να υποστηρίζουν ότι σκότωσαν έναν από τους ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές της Χεζμπολάχ, τον Μουχσίν Σουκρ -ή αλλιώς Φουάντ Σουκρ.

Παρά τους μέχρι πρότινος ισχυρισμούς αξιωματούχων του Λιβάνου ότι ο Μουχσίν Σουκρ -ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ που αποτέλεσε στόχο της ισραηλινής επίθεσης στη Βηρυτό- είναι ζωντανός, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ότι ο ίδιος έπεσε νεκρός.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF, χθες, 30 Ιουλίου 2024, σε μια στοχευμένη επιχείρηση δολοφονίας, μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή της Βηρυτού, υπό την καθοδήγηση της υπηρεσίας πληροφοριών AMN, και σκότωσαν τον Φουάντ Σουκρ.

O ίδιος διαμήνυσε πως το Ισραήλ δεν αναζητά πόλεμο, «αλλά είμαστε καλά προετοιμασμένοι γι’ αυτόν».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Μουχσίν Σουκρ, γνωστός και με το όνομα Φουάντ Σουκρ -και δεξί χέρι του Χασάν Νασράλα- «διευθύνει τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά του κράτους του Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου και ήταν ο διοικητής που ευθύνεται για τη δολοφονία των 12 παιδιών στο Majdal Shams στο βόρειο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, καθώς και για τη δολοφονία πολλών Ισραηλινών και ξένων υπηκόων εδώ και αρκετά χρόνια».

«Ήταν επίσης υπεύθυνος για την πλειονότητα του πιο προηγμένου οπλισμού της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων ακριβείας, πυραύλων κρουζ, πυραύλων κατά πλοίων, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και UAV».

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τη Χεζμπολάχ ή τοπικούς αξιωματούχους στον Λίβανο και ο ισχυρισμός του Ισραήλ δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή. 

Εφόσον όμως επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται αναμφίβολα για σημαντική νίκη του Ισραήλ επί του πεδίου, το κόστος της οποίας για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Το προφίλ του Φουάντ Σουκρ

Ο Φουάντ Σουκρ (Fu’ad Shukr) ήταν ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ και σύμβουλος στρατιωτικών υποθέσεων του Χασάν Νασράλα.

Ο Σουκρ υπηρέτησε στο ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Χεζμπολάχ, το Συμβούλιο Τζιχάντ, και βοήθησε μαχητές της Χεζμπολάχ και στρατεύματα που υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς στη στρατιωτική εκστρατεία της Χεζμπολάχ κατά των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης στη Συρία.

Ο Σουκρ ήταν στενός συνεργάτης του θανόντος πλέον διοικητή της Χεζμπολάχ Imad Mughniyah. Διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη βομβιστική επίθεση της 23ης Οκτωβρίου 1983 στους στρατώνες του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ στη Βηρυτό, κατά την οποία σκοτώθηκαν 241 Αμερικανοί στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν άλλοι 128.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τον Σουκρ ως Ειδικά Καθορισμένο Παγκόσμιο Τρομοκράτη (Specially Designated Global Terrorist).

Σημειώνεται πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσφερε αμοιβή έως και 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες σχετικά με τον Φουάντ Σουκρ, επίσης γνωστό ως al-Hajj Mohsin.

Τι σηματοδοτεί η επίθεση στη Βυρυτό

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για το τι ακριβώς αφήνει πίσω της η επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου, Δρ. Φιράς Αμπιάντ, τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα 35 άτομα τραυματίστηκαν στην επίθεση. Όλα τα θύματα ήταν πολίτες, και τουλάχιστον τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ασθενοφόρα και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες στο σημείο της ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με το BBC, καθώς η επίθεση έπληξε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά. Ανταποκριτές του Al Jazeera από τη Βηρυτό μεταδίδουν σκηνές πανικού να διαδραματίζονται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά την έκρηξη, να δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο, κόσμο να μιλάει ανήσυχος στα τηλέφωνα, ενώ παράλληλα κόσμος έτρεχε να επιστρέψει στα σπίτια τους για να είναι ασφαλείς. Η έκρηξη ήταν τόσο έντονη που ακούστηκε από παντού, προκαλώντας πανικό στην περιοχή.

Το πλήγμα πραγματοποιήθηκε με drone που εκτόξευσε τρεις πυραύλους, προκαλώντας την κατάρρευση δύο ορόφων του κτιρίου al-Rabi στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή. Το κτίριο βρίσκεται κοντά σε νοσοκομείο που ωστόσο δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ οι γύρω δρόμοι γέμισαν συντρίμμια και σπασμένα γυαλιά.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι κάτι παραπάνω από τεταμένη και οι φόβοι για γενίκευση της σύγκρουσης μεγαλώνουν.

Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση στην περιοχή της Βηρυτού από τον Ιανουάριο, όταν μια αεροπορική επίθεση σκότωσε τον ανώτατο αξιωματούχο της Χαμάς Σαλέχ Αρουρί, και η πρώτη φορά που το Ισραήλ έπληξε τη Βηρυτό από τον πόλεμο 34 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, το καλοκαίρι του 2006.

Η επίθεση της Τρίτης σηματοδοτεί την περαιτέρω κλιμάκωση του Ισραήλ με την ισχυρή λιβανέζικη ένοπλη ομάδα από τις 8 Οκτωβρίου. Μήνες αμοιβαίων επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ είχαν περιοριστεί σε περιοχές κοντά στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Αυτό άλλαξε το Σαββατοκύριακο, όταν χτύπημα με ρουκέτες σκότωσε 12 νέους ανθρώπους στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ για την επίθεση, αλλά η οργάνωση αρνήθηκε την ευθύνη.

Το Ισραήλ δεσμεύτηκε να τιμωρήσει τη Χεζμπολάχ για την επίθεση, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι οι μέχρι τώρα “εντάσεις” θα μπορούσαν τελικά να κλιμακωθούν σε πλήρη σύγκρουση.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου δήλωσε στο CNN ότι μια ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού ή στο διεθνές αεροδρόμιο “θα οδηγούσε σίγουρα σε πόλεμο.” Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου θα προκαλούσε επίθεση της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ.

Το γκρεμισμένο κτίριο από την επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό
Το γκρεμισμένο κτίριο από την επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό AP Photo/Hussein Malla

Αυτή η επίθεση έχει πλέον πραγματοποιηθεί, και είναι αδύνατο να προβλεφθεί με βεβαιότητα τι θα ακολουθήσει. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η επίθεση του Σαββατοκύριακου στο Γκολάν είχε περάσει μια κόκκινη γραμμή, ρητορική που επανέλαβε ξανά την Τρίτη ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτή η επίθεση θα είναι μια μεμονωμένη απάντηση ή αν θα είναι η αρχή μιας μεγαλύτερης και κατ’ επέκταση πολύ πιο επικίνδυνης σύγκρουσης. Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στο πώς θα αντιδράσει η Χεζμπολάχ, ιδίως αν επιβεβαιωθεί η δολοφονία του ανώτατου διοικητή της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα