Ισμαήλ Χανίγια: Η τελευταία εμφάνιση πριν τη δολοφονία του υπό τους ήχους του “θάνατος στο Ισραήλ”

Διαβάζεται σε 4'
Ισμαήλ Χανίγια: Η τελευταία εμφάνιση πριν τη δολοφονία του υπό τους ήχους του “θάνατος στο Ισραήλ”
Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια Associated Press

Ο θάνατος του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, πυροδοτεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι αξιωματούχοι της Χαμάς μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της οργάνωσης και ενός από τους πιο μετριοπαθείς, Ισμαήλ Χανίγια.

Σύμφωνα με διπλωματικό συντάκτη του BBC, ο οποίος επικοινώνησε με τρεις ανώτερους αξιωματούχους, ο καθένας τους παρουσίασε διαφορετικές εκδοχές για το τι ακριβώς συνέβη στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Όλοι είπαν ότι εξεπλάγησαν από την επίθεση, ότι ο Ισμαήλ Χανίγια είχε επισκεφθεί την πόλη πολλές φορές στο παρελθόν και ότι πρέπει να ένιωθε ασφαλής πηγαίνοντας εκεί.

Επομένως, τίθεται το ερώτημα ποιος θα έπρεπε να είναι υπεύθυνος για αυτή τη μεγάλη αποτυχία ασφάλειας – και αν ήταν εξαρχής σωστή η απόφαση του Χανίγια να βρεθεί στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε από «κατευθυνόμενο πύραυλο από αέρος» που έπληξε την κατοικία όπου διέμενε, στα βόρεια της Τεχεράνης. Όπως μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ, δολοφονήθηκε περί τις 02:00, ενώ βρισκόταν σε «ειδική κατοικία για βετεράνους πολέμου».

Ο Χανίγια είχε μεταβεί στην Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη συνάντησή τους, μαζί με άλλους αξιωματούχους.

Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της ορκωμοσίας του νέου προέδρου του Ιράν, παρουσία του Χανίγια, στο κοινοβούλιο της χώρας ακουγόταν το σύνθημα «θάνατος στο Ισραήλ».

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσαν πως «ο ίδιος κι ένας από τους σωματοφύλακές του έπεσαν μάρτυρες», με ανακοίνωσή στον ενημερωτικό ιστότοπό τους Sepah. Πρόκειται για μία επίθεση ακριβείας και ένα καλά μελετημένο σχέδιο εξολόθρευσης του ηγέτη της Χαμάς.

Τον θάνατό του ανακοίνωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κατηγορώντας εξαρχής το Ισραήλ, το οποίο έως αυτή την ώρα δεν έχει δώσει απάντηση στις κατηγορίες.

Το Ιράν προειδοποιεί με «αυστηρή τιμωρία»

Από την πλευρά του, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ.

«Με την πράξη αυτή, το σιωνιστικό εγκληματικό και τρομοκρατικό καθεστώς προετοίμασε το έδαφος για μία βαριά τιμωρία για το ίδιο και θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να εκδικηθούμε το αίμα που χύθηκε στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν» αναφέρεται σε ανακοίνωσή που μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Θα κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή;

Είναι σαφές ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή για τη Μέση Ανατολή.

Όπως προαναφέρθηκε, το Ιράν έχει ορκιστεί εκδίκηση και την τελευταία φορά που συνέβη αυτό πραγματοποίησε μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ, το οποίο στη συνέχεια απάντησε με μια πυραυλική επίθεση κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Χρειάστηκε διπλωματική παρέμβαση για να αποτραπεί μεγαλύτερο χτύπημα από το Ισραήλ.

Αλλά δεν οδηγεί κάθε τέτοιο περιστατικό σε κλιμάκωση, όπως σημειώνει το BBC.

Το 2020, ο τότε πρόεδρος Τραμπ διέταξε τη δολοφονία του ισχυρότερου στρατιωτικού διοικητή του Ιράν στρατηγού Qasem Soleimani, στη Βαγδάτη. Υπήρξαν οργισμένες εκκλήσεις για εκδίκηση, αλλά δεν συνέβησαν πολλά.

Το 1986, ο τότε πρόεδρος Ρέιγκαν διέταξε αεροπορική επιδρομή στη Λιβύη σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό μιας ντισκοτέκ στο Βερολίνο. Υπήρχαν φόβοι ότι η κατάσταση θα έβγαινε εκτός ελέγχου, αλλά κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε.

Αυτή τη φορά, όμως, εμπλέκονται πολύ περισσότερα μέρη: μια φαινομενικά ατελείωτη ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο που δέχτηκε πλήγμα από τη δολοφονία ενός διοικητή, οι Χούθι στην Υεμένη που ορκίστηκαν εκδίκηση για μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και το Ιράν που ταπεινώθηκε από μια πυραυλική επίθεση σε έναν «επισκέπτη», ακριβώς στην καρδιά της πρωτεύουσάς του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα